Röplabda: Kis csapatok nagy tettre készülnek a Magyar Kupában

roplabda4.jpg

Március 6–7-én, csütörtökön és pénteken Dunaújvárosban rendezik a férfi röplabda Magyar Kupa négyes döntőjét.

A második elődöntőben két hasonló kaliberű csapat, a házigazda Dunaferr SE, és a MAFC találkozik. A hazaiak örülnek, hogy a döntőbe jutásért nem a Kaposvárral kell játszaniuk, és mindenképpen a fináléba szeretnének jutni; a fővárosiak a jelenlegi szezonban kétszer is kikaptak Dunaújvárosban, mindkétszer 3:2-re, most azonban nem érnék be szoros vereséggel!

Dunaferr SE

A dunaújvárosiaknak a bajnokság rajtja előtt egy olyan pozíció megszerzése volt a célja, amely megkönnyíti a dolgukat a négy közé jutásért rendezendő párharcban. Ez sikerült, hiszen az átalakult, újjászervezett együttes a Kecskemét mögött a második helyen zárt az alapszakaszban. A Ruffing Péter, Kelemen István edzőpárosnak be kellett építeni az együttesbe a Kaposvárról érkezett Csépke Gábort és Szilvássy Balázst, valamint az új liberót, Engyel Lászlót. Tizennyolc meccsből megnyertek tizenkettőt, s eközben megtalálták minden játékos helyét a csapatszerkezetben. A két rutinos röplabdázó, a két húzóember, Szabó Gábor és Tóth Tibor vezérletével a problémákon is túljutott a csapat, a fiatalok egyre inkább felnőnek a feladathoz, és ők is tudják, hogy a jelenlegi jó pozíciójuk csak egy állomás, a neheze csak most jön, s ha elbízzák magunkat, ráfizetnek.

Ruffing Péter (Dunaferr): – Jó, hogy ugyanazzal a csapattal, a MAFC-cal kell játszani a bajnoki negyeddöntőben, mint a Magyar Kupa elődöntőben. Így nem kell két csapat ellen készülnünk. Dunaújváros még sosem adott otthont kupadöntőnek, és a Dunaferr még sosem jutott be a sorozat döntőjébe, tehát sporttörténelmi tettre készülünk, ezért vállaltuk a rendezést. Színvonalas, jól szervezett döntőt szeretnénk. A mérkőzések a kisteremben lesznek, az a mi otthonunk. Korábban játszottunk már a nagyteremben, de a Kaposvár elleni bajnoki döntőt elvesztettünk, és a Kazincbarcika elleni finálé két meccsét is elbuktuk ott.
Út az elődöntőig

Nyolcaddöntő
Dunaferr SE–Dág KSE 3:1 (18, –18, 27, 24)
Dág KSE–Dunaferr SE 0:3 (–22, –16, –29)

Negyeddöntő
Somogyjádi RSZSE–Dunaferr SE 1:3 (24, –24, –20, –12)

MAFC-Hartmann-Mapei

Legutóbb 2001-ben fordult elő, hogy a kazincbarcikai férfi röplabdacsapat tagjai Magyar Kupa-érem nélkül maradtak, hiszen a Vegyész RC azóta mindig bejutott a sorozat négyes döntőjébe. Idén újra a borsodiak nélkül rendezik az éremcsatákat, mert a története első MK-elődöntőjére készülő MAFC a negyeddöntőben elbúcsúztatta a kazincbarcikai csapatot. A Dunaferr–MAFC csata kimenetele megjósolhatatlan, a fővárosiak a sorozatterhelést pszichésen és fizikálisan sem szokták bírni, egy fontos meccsre azonban rendszerint összekapják magukat, képesek lehetnek a Dunaferr ellen győzni, Dunaújvárosban is. A bajnokság alapszakaszában háromszor találkozott a két együttes, mindannyiszor ötjátszmás meccs kerekedett a rangadóból. Kétszer a dunaújvárosiak, egyszer a fővárosiak győztek.

Vocskó György (MAFC): – A csapatom az elmúlt néhány meccsen nem azt játszotta, amit igazán tud, amit edzéseken produkál. Görcsöltek a játékosok, amikor nyertek, akkor is csak kiszenvedték a győzelmet. A négy közé jutás remélhetőleg feloldotta a görcsöt. A Dunaferr ellen lehet esélyünk a döntőbe jutásra, hiszen a bajnokságban háromszor játszottunk a kupafinálé házigazdája ellen, egyszer nyertünk, kétszer veszettünk, mindhárom meccs ötjátszmás, tehát rendkívül szoros volt. Azonos képességű csapatok csatájában a pillanatnyi forma, a pszichés állapot dönthet, az elmúlt években ezekből többnyire jól jöttünk ki. Bízom benne, hogy a játékosaim felpörögnek, és a lelkesedésükkel nem lesz probléma. Határozott célunk a döntőbe jutás, ha egy csapat lazít ellenünk, arra lecsapunk!
Út az elődöntőig

Nyolcaddöntő
MAFC-Hartmann-Mapei–Debreceni EAC 3:2 (20, 22, –23, –21, 10)
Debreceni EAC–MAFC-Hartmann-Mapei 3:2 (–15, –23, 22, 22, 9)

Negyeddöntő
Vegyész RC-Kazincbarcika–MAFC-Hartmann-Mapei 2:3 (–20, 18, 18, –17, –11)
MAFC-Hartmann-Mapei–Vegyész RC-Kazincbarcika 3:2 (–19, 17, –17, 21, 10)

EMLÉKEZTETŐ

BestByte Magyar Kupa, férfiak, négyes döntő, Ajka, 2007. április 5–6.

Elődöntő
Kométa-Kaposvár–Dunaferr SE 3:0 (17, 16, 14)
Vegyész RC-Kazincbarcika–Phoenix Mecano-Kecskeméti RC 3:0 (19, 19, 24)
A 3. helyért
Dunaferr SE–Phoenix Mecano-Kecskeméti RC 3:0 (22, 24, 23)
Döntő
Kométa-Kaposvár–Vegyész RC-Kazincbarcika 3:0 (19, 20, 20)

A PROGRAM

Magyar Kupa, férfiak, négyes döntő, Dunaújváros, 2008. március 6–7.

Elődöntő (március 6.)
Kométa-Kaposvár–Phoenix Mecano-Kecskeméti RC
Dunaferr SE–MAFC-Hartmann-Mapei
Helyosztók (március 7.)
A 3. helyért: 15 óra
Döntő: 18 óra, tv: Sport1

www.hunvolley.hu
www.sportinfo.hu