Sam Welsford nyert a Tour de Hongrie nyitónapján

A kaotikus hajdúszoboszlói sprintbefutót követően a BORA-hangsrohe versenyzője ölthette magára a Tour de Hongrie első sárga trikóját.

A karcagi Sámándob lábánál Abdrashov Zhanibek, a Kazah Köztársaság rendkívüli és meghatalmazott nagykövete; Krzysztof Filipowicz, a Lengyel Köztársaság tisztelebeli konzulja; F. Kovács Sándor országgyűlési képviselő; dr. Fazekas Sándor országgyűlési képviselő és korábbi földművelésügyi miniszter; Hubai Imre, a Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei közgyűlés elnöke; Révész Máriusz Aktív Magyarországért felelős államtitkár; Szepesi Tibor, Karcag polgármestere és Eisenkrammer Károly főszervező vágták át a rajtszalagot.

A nap szökése viszonylag hamar kialakult: Rózsa Balázs (Epronex Hungary), Filutás Viktor (magyar válogatott), a spanyol Mikel Bizkarra (Euskaltel – Euskadi) és a cseh Martin Voltr (Pierre Baguette Cycling Team) tudtak ellépni, előnyük 3 perc környékén tetőzött. A szakasz elején Peter Sagan egy kisebb bukásba keveredett, de hamar visszatért a főmezőnybe.

A tiszafüredi gyorsasági részhajrát Voltr vitte el Rózsa és Filutás előtt. A hajdúszoboszlói második részhajrát még megnyerte Filutás Viktor, ezután azonban a Pierre Baguette Cycling kerekese maradt szólóban elől. 20 kilométerre a céltól Bizkarrát, Rózsát és Filutást is megfogta a főmezőny, így az összetett esélyesek harcoltak a fennmaradó bónuszmásodpercekért. A címvédő Marc Hirschi (UAE Team Emirates) kettőt, Lander Loockx (TDT – Unibet) egyet szerzett.

Voltrt végül 13 kilométerre a céltól fogta meg a főmezőny, így az utolsó akadály is elhárult a sprintbefutó elől. Nem mindenki volt azonban szerencsés: Peter Sagan versenyét defekt, az összetett esélyesként számon tartott Harm Vanhoucke napját egy kisebb esés nehezítette.

Az utolsó métereken egy súlyos bukás borzolta a kedélyeket, mely során Campbell Stewart (Jayco – AlUla) és Sebastian Kolze Changizi (Tudor) kerültek elsőként a földre. A kaotikus befutót az ausztrál Sam Welsford (BORA-hansgrohe) nyerte két olasz, Samuel Quaranta (MBH Bank Colpack Ballan) és Jakub Mareczko (Corratec – Vini Fantini) előtt.

Welsford győzelméhez sárga és zöld trikó is járt. A piros mez hegyi hajrák hiányában az összetett második helyezettjéhez, Voltrhöz került, míg a fehér az összetettben ötödik helyen álló Rózsa Balázsé.

Welsford értékelésében kiemelte: a szél miatt volt ideges a szakasz egy része, ezt leszámítva elég nyugodt etap volt, csapata pedig jó munkát végzett érte. “Szerencsére pont jó pozícióban voltam a sprintben, tudtam más vonatokra tenni a kereket. Nagyon boldog vagyok, hogy elég jók voltak a lábaim ahhoz, hogy befejezzem a munkát és megszerezzem az első győzelmemet Magyarországon” – hangsúlyozta az MTI-nek. A második szakaszon szintén sprintre számít, szerinte a harc az összetettért majd csak a harmadik etaptól kezdődik meg.

A Tour de Hongrie május 9-én Tokaj és Kazincbarcika között egy 162 kilométeres etappal folytatódik.

RÉSZLETES INFORMÁCIÓK

2024sze08májEgész napvas12Kiemelt45. Tour de HongrieSzakágOrszágútKategóriaUCI 2.Pro

Magyar Kerékpáros Szövetség