Schmitt Pál kulcsszava az “együtt”!

Schmitt Pál nemcsak a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) korábbi elnökeként, hanem elnökségi tagként volt jelen a szervezet szombati közgyűlésén, amelyen eldőlt, hogy február elsejétől Gyulay Zsolt tölti be az elnöki tisztséget. Schmitt Pál tapasztalata és meglátásai az új elnöknek is hasznára válhatnak.

Schmitt Pál gratulál Gyulay Zsoltnak (fotó:nemzetisport.hu / Szabó Miklós)

Schmitt Pál már a MOB elnökválasztó közgyűlése előtt sem titkolta, hogy Gyulay Zsoltot támogatja, így nem okozott meglepetést, hogy elégedett volt a végeredménnyel, amely alapján a szavazatokat tekintve, Hajdu Balázs ellenében 34-14 arányban a kétszeres olimpiai bajnok kajakos lett a szervezet 17. elnöke.

Örültem, hogy így alakult, de ez természetes, hiszen Zsoltot gyerekkora óta ismerem – árulta el érdeklődésünkre Schmitt Pál. – A legfontosabb, hogy ha a személyes szálat félreteszem, akkor is azt látom, hogy rátermett a feladatra, elkötelezett iránta és, úgymond, kijárta az iskolát. Volt sportoló, szakosztályvezető, belülről ismeri a MOB-ot, vezetőként pedig jól vizsgázott a Formula–1-ben a Hungaroring vezérigazgatójaként. Megvan a bizalom az irányába, és úgy gondolom, élni is tud vele.

Azt várom tőle, hogy legyen első az egyenlők között, arccal azok felé fordulva, akik művelik a sportot.

A korábbi köztársasági elnök saját tapasztalatból is mondja, az nem okozhat gondot, hogy Gyulay Zsolt a MOB elnökeként megtartja a főállását, és továbbra is vezeti a Hungaroring Sport Zrt.-t.

– Magam is voltam úgy a MOB elnöke, hogy közben Brüsszelben az Európai Parlament alelnökeként dolgoztam, vagy éppen Spanyolországban voltam nagykövet – jegyezte meg Schmitt Pál.

– Egyszerű a recept, haza kell járni és olyan főtitkárt kell választani, akinek köszönhetően akkor is biztos lehet abban, hogy minden flottul működik, ha házon kívül tartózkodik.

Meggyőződésem, hogy Zsolt olyan főtitkárt választ maga mellé, aki ezt biztosítani tudja számára.

Jelenleg Vékássy Bálint a MOB főtitkára, akit a hamarosan leköszönő elnök, Kulcsár Krisztián javasolt a posztra 2017-ben. Kézenfekvő lenne, hogy az új elnök új főtitkárt jelöl, de ez irányú terveiről Gyulay Zsolt még nem nyilatkozott, ami furcsa is lett volna, hiszen hivatalosan csak február elsejétől lesz a MOB elnöke. Mindenesetre Vékássy hozzá hasonlóan kajakos volt.

Programbeszédében Gyulay Zsolt hangsúlyozta, hogy a MOB utóbbi időben meggyengült érdekérvényesítő képességét mindenképpen helyre kell állítani.

Külön kérdésünkre arról beszélt, hogy hatékonyabban, a MOB szakmai iránymutatásának segítségével kellene elosztani a sportba áramló pénzt. Schmitt Pál azzal egyetért, hogy az érdekérvényesítés terén van feladat, ugyanakkor árnyalta a képet: itt nem csak a pénzelosztásról van szó.

– Az érdekérvényesítő képességet sokan úgy determinálják, hogy van-e nálam elég pénz ahhoz, hogy megmondjam, milyen zene szóljon – szemléltette Schmitt Pál. – Az érdekérvényesítésnek azonban sok más aspektusa is van.

Ápolni kell az olimpiai eszmét, segíteni kell az olimpiai témájú könyvkiadásokat, a művészeti versenyeket, meg kell ünnepelni az olimpia napot. A MOB-ban sok önként vállalt házi feladat van, amelyeket muszáj megcsinálni, ez különbözteti meg az olimpiai bizottságot egy szakszövetségtől. Nem féltem Zsoltot,

mert

ha szeretne pluszjogosítványokat, akkor azt elmondja a kormány illetékeseinek, hiszen vannak meghatározó folyamatok, amelyek állami kézben maradtak vagy más szervezetek látják el őket. De még egyszer hangsúlyozom, ez nem csupán a pénzelosztásról szól, sok más méltó feladattal is jár.

Schmitt Pál 1989 és 2010 között volt a MOB elnöke, nála nagyobb tapasztalattal senki sem rendelkezik a pozícióval járó kihívásokat illetően. Ezekről már beszélt is Gyulay Zsoltnak.

– Elmondtam neki, hogy a legfontosabb az alázat, a jó munkatársak kiválasztása és a megosztott, de egyenlő figyelem minden irányban

– árulta el a 79 éves sportdiplomata. – A MOB nem tud gólt rúgni vagy rekordot dönteni, a megfelelő körülmények biztosítása a feladata, ehhez pedig együtt kell tudni működni a mindenkori kormánnyal, az önkormányzatokkal, a szövetségekkel, a sportújságírókkal, a sporttudomány képviselőivel, tehát széles körű összefogást kell megteremteni. Az olimpiai mozgalom mottója a „gyorsabban, magasabbra, erősebben”, de én ezt még kiegészíteném azzal, hogy „együtt”. A MOB elnökének ez utóbbi a kulcsszó.

(magyarnemzet.hu / Szalay Attila)

Post Views: 47