Sebestyén: cél az első tíz a műkorcsolya vb-n

Sebestyen_Julia.jpgTokióban kedden 46 ország versenyzőink részvételével kezdődik meg a műkorcsolya és jégtánc világbajnokság.

A mezőnyben a nőknél Sebestyén Júlia, a jégtáncosok között a Nagy Zsuzsanna, Elek György kettős képviseli a magyar színeket.
A világbajnokságon az előzetes rajtlista szerint a férfiaknál 42, a nőknél 45, a párosok között 22 jmg égtáncban 29 induló lesz.

A férfiaknál az előző két vb-n aranyérmes svájci Lambiel, a Grand Prix-döntőben győztes és kétszeres Európa-bajnok francia Joubert, az olimpiai bronzérmes kanadai Buttle, a Négy Kontinens tornán diadalmaskodó amerikai Lysacek, valamint az idei szezonban legmagasabb pontszámot kapott, az NHK Trophyn első helyezett japán Takahashi számít esélyesnek.
A nőknél az amerikai Meissner megnyerte a Négy Kontinens tornát, de nem jutott be a Grand Prix-döntőbe. Itt a koreai Ju Na Kim győzött, megelőzve a japán Andót és az Eb-2. svájci Meiert. A vb-n mellettük ott lesz a tavalyi GP-döntőben győztes japán Aszada (idén övé a legmagasabb pontszám) és az Európa-bajnoki címvédő olasz Kostner is; s megjegyzendő, hogy az amerikaiak és a japánok egyaránt három versenyzőt indíthatnak.
A 2004-es Európa-bajnok Sebestyén Júlia a GP-sorozatban egy arany- (Kína-kupa) és egy ezüstérmet (Orosz-kupa) szerzett, a fináléba is bejutott, ahol végül hatodik lett; a varsói Eb-n azonban csak a 14. helyen zárt.

"Remélem, a vb-n ez nem fordul elő, s úgy gondolom, hogy a tudásom alapján az első tízben ott helyem. Korábban voltam már hatodik, hetedik és nyolcadik is világbajnokságon. Bár az elmúlt hét végén a fővárosi Jégcsarnokban rendezték a rövid pályás gyorskorcsolyázók csapat világbajnokságát, a versenyzők pedig már a hét elejétől lefoglalták a pályát, szerencsére nem maradtam edzéslehetőség nélkül. A programjaimon finomítottam, kicsit még erősebbek lettek, s bízom benne, hogy ugyanúgy sikerülnek majd, mint az edzéseken, vagy a kínai Grand Prix-n" – mondta el Sebestyén Júlia, aki hétfőn Párizson keresztül utazik el Tokióba, és a vb-n a rövid programban pénteken lép jégre. A női kűrt szombaton rendezik.
A párosok között a kínaiak pályáznak a legjobb esélyekkel az érmekre, hiszen mindhárom egységük, a címvédő Quing Pang, Jian Tong, valamint a Xue Shen, HongBo Zho és a Dan Zhang, Hao Zhang duók is többször álltak már világverseny dobogóján.  A korábbi világbajnok orosz Petrova, Tyihonov páros már csak levezet, így kontinensünkről az újdonsült Európa-bajnok német Savchenko, Szolkowy egység lehet az ázsiaiak kihívója.

Jégtáncban a címvédő bolgár Denkova, Sztavijszkij kettős a GP-döntőt is megnyerte, az Eb-n azonban csak bronzérmes lett a francia Delobel, Schoenfelder és az orosz Domnyina, Sabalin duók mögött. Mindenképpen számolni kell az olimpiai ezüstérmes amerikai Belbin, Agosto és a kanadai Dubreuil, Lauzon kettőssel is, de ebben a számban azért inkább az európaiaknak áll a zászló. A Nagy Zsuzsanna, Elek György kettős Hoffmann Nóra és Elek Attila helyett indul, mivel az Eb-n az első számú jégtáncospárunk férfi tagja lábát törte; s a fiataloknak az lehet a céljuk, hogy bekerüljenek a 24 közé.

A világbajnokságon a Nemzetközi Korcsolyázó-szövetség 710 ezer dollár pénzdíjat oszt ki, a férfi és a női verseny dobogósai 45 ezret, 27 ezret és 18 ezret kapnak, a párosok között és jégtáncban 67 500, 40 500 és 27 ezer jár az érem mellé. De még a tizenkettedik helyezetteknek is jut 2000, illetve 3000 dollár. (www.mob.hu)