Selmeci Attila: nem az a legény, aki adja a pofonokat, hanem aki állja

Kár a tankönyvekre hagyatkozni, mert az, ami idén vár az úszókra, semmi mással nem összehasonlítható, állítja Selmeci Attila, a 200 pillangón világbajnok és világrekorder Milák Kristóf edzője. Selmeci Attila azt is elmondta a három sikeréhes úszó felkészítését irányító szakember, hogy a jelenlegi vírushelyzetben nem az a legény, aki adja a pofonokat, hanem az, aki állja.

Selmeci Attila magyaráz (fotó:Tumbász Hédi)

Nagyon igaz a magyar mondás mostanában, hogy nem az a legény, aki adja, hanem aki állja. Úszásra lefordítva ez úgy hangzik, hogy azok a versenyzők lesznek ennek az olykor egyenlőtlen küzdelemnek a nyertesei, akiket a legkevésbé viselnek meg a csalódások. Akik tudomásul veszik, hogy a duzzogás nem jó tanácsadó – fogalmazott Selmeci Attila az úszók előtt álló hét hónapos kemény útról, amelynek a végén reményei szerint a tokiói olimpiára érkeznek meg, de addig érintik a márciusi országos bajnokságot és a májusi, budapesti Európa-bajnokságot. Ám mindezt nagy bizonytalanság övezi a koronavírus-járvány miatt.

– Örömmel hallom, hogy a szövetség a tavalyi mintát követve idén februárban is megrendezné a Négy Nemzet Úszóversenyt, biztonsági tartalékként pedig ott vannak a versenyszerű edzések, amelyek tavaly mosolyt varázsoltak a versengés nélkül maradt úszók arcára. A helyzet mostanában is naponta változik. Az edzőknek a tankönyvekben sehol sem található újratervezésből kell vizsgázniuk, a versenyzőknek pedig megbarátkozniuk azzal, hogy amit ma megbeszélünk velük, az holnap talán már nem érvényes – árulta el a 200 pillangón világrekorder Milák Kristóf edzője. Selmeci a tervezés szempontjából kiszámíthatatlan időszakban éppen azon fáradozik, hogy Milák 200 és 400 gyorson is maradandó teljesítményre lehessen képes.

– Mindig is azon a véleményen voltam, hogy világszintű eredmény elérésére csak azok lehetnek képesek, akik foggal-körömmel képesek megharcolni a győzelemért, a jobb és jobb eredményekért – folytatta Selmeci, aki immár a hetedik esztendeje egyengeti Milák diadalmas útját. – Hátunk mögött a kiszámíthatatlan 2020-as esztendő viszontagságaival, és előttünk egy hét hónapos meneteléssel, most ki kell egészítenem a jelszót azzal, hogy csak azok érhetnek célba és lehetnek büszkék a végén, akiket tűz és víz sem tud feltartóztatni. Arra a fogós kérdésre ugyanis, hogy a Tokióba vezető úton milyen akadályokkal találjuk szembe magunkat, csak az elkövetkezendő hónapok eseményei és intézkedései adhatják meg a választ.

Selmeci Attila Milák mellett a 200 pillangón kétszeres Eb-ezüstérmes Biczó Bence és a kétszeres junior világbajnok Márton Richárd felkészülését is irányítja.

(SZPress Hírszolgálat)