Senánszky Petra szerint szétfolyik a 77,5 millió forint…

Gyerekként bántásnak élte meg Senánszky Petra, hogy a magassága volt a téma, és az uszonyosúszás segített neki megnyílni a világ előtt. Ma már a sportág legendája, hamarosan a valaha volt legjobb női úszonyosúszó lehet belőle, de az elmúlt években pályát váltva már úszóként is bizonyított. Hosszú Katinka országos csúcsát és a 2024-es párizsi olimpiát is célba vette. Azt pedig nem bánja, hogy nem keres annyit, mint Milák Kristóf, de azt sem, hogy ezt híresztelik róla.

Senűánszky Petra (fotó: nso / Dömötör Csaba)

Senánszky Petra volt az egyik legragyogóbb csillaga az egyesült államokbeli Birminghamben rendezett világjátékoknak júliusban. A „debreceni sellőlány” lett az első, aki két, különböző sportágban is aranyérmet szerzett egyazon világjátékon: összesen három bajnoki címet ünnepelt, fő számában, uszonyos úszásban kettőt, vízi- és életmentésben egyet, s egy-egy ezüstöt is begyűjtött. Lesújtó képet fest, hogy nagy hírértéke nem a sikereinek volt, hanem annak, hogy csaknem annyi pénzt úszott össze a világjátékokon, mint Milák Kristóf egy évvel korábban a tokiói olimpián.

– Nem esett jól, hogy a pénz miatt kerültem be a hírekbe, de nem is bántam, mert legalább fény vetült az uszonyos úszásra. Viszont ha valaki a pénzszerzés céljából szeretne ezzel a szép sporttal foglalkozni, ne tegye, mert a valóság másmilyen, mint azok a cikkek – reagált lapunknak az érzékeny témára Senánszky Petra, akinek a világjátékokon elért eredményei után 77,5 millió forint járt, míg Miláknak 85,7 millió a Tokióban szerzett arany- és ezüstéremért.

„Szeretnék annyit keresni, mint Milák Kristóf”

– Uszonyos úszásban a világjátékok az egyetlen verseny, amelyen pénzdíjat adnak – folytatta Senánszky. – Ha ezeket az összegeket leosztjuk négy-öt évre, ami eltelik két világjátékok között, szétfolynak a versenyzés finanszírozására. Bizonyos eredmények után jár költségtérítés a szövetségtől, de nagyon sokat be is kell fektetni, így a számla lehet, hogy éppen csak nullszaldós. Nekem szponzoraim sincsenek, és mindig is tudtam, hogy nem az uszonyos úszásból fogok meggazdagodni. Szeretnék annyit keresni, mint Milák Kristóf, de sajnos nem ez a valóság. Vagyis dehogy sajnos, nem sajnálom, mert hétéves korom óta azt csinálhatom, amit a legjobban szeretek, és ez megfizethetetlen.

Senánszky a maga nemében hasonlóan világklasszis, mint Milák, hiszen 15 egyéni világbajnoki címe van uszonyos úszásban, és már csak kettő hiányzik ahhoz, hogy a sportág történetének legeredményesebb női versenyzője legyen egy kínait utolérve. Ugyanakkor ma már elsősorban úszásban bizonyítana. Idén tagja volt a Budapesten világbajnoki nyolcadik helyezett 4×100 méteres női gyorsváltónak és ugyanebben a számban a római Eb-n ötödik négyesnek is.

Dacból kezdett el úszóversenyeken indulni

– Négy-öt éve kezdtem el úszóversenyekre járni, és az elején volt bennem egy kis dac – árulta el Senánszky. – Mivel az uszonyos úszás jóval kevesebb figyelmet kapott az olimpiai sportágakhoz képest, meg akartam mutatni, hogy meg tudom előzni az úszókat is, akik egész életükben csak az úszással foglalkoztak.

– Az évek alatt ez az érzés átalakult, már abszolút nem ez dolgozik bennem, mert idő közben egyre jobban kezdtem el érezni magam az úszóközegben is, és mivel a technika teljesen más, azt érzem, hogy még rengeteget fejlődhetek, ami nagy kihívást jelent.

Mint mondja, az uszonyos úszás és az úszás csak kívülről tűnhet hasonlónak, két külön világról van szó, a különbséget pedig nem csak a felszerelés, az uszony és a légzőcső jelenti:

– Teljesen mások a mozdulatok a vízben, az uszonyos úszásban főként a láb és az uszony a sebesség forrása, úszásban viszont a kar, a váll, a törzs. Az olyan apróságok is különböznek, mint a rajt, hiszen uszonyos úszásban páros lábbal, nem pedig váltott lábbal rugaszkodunk el a rajtkőről.

Hosszú Katinka rekordját üldözi

Úszóként a tokiói olimpiától a Covid miatti létszámkorlátozás tartotta távol, noha 50 gyorson rendelkezett B-szintes idővel. Most a 2024-es párizsi olimpia a legfőbb célja Senánszkynak:

– Maximalista vagyok, és az előző olimpia miatt van hiányérzetem. Két évem van, hogy felkészüljek, most az úszásé a főszerep. Az egyéni csúcsom 24,95 másodperc, az olimpiai A szint 24,70, és ezt szeretném megúszni, hogy ne fordulhasson elő még egyszer a tokiói eset.

Mivel a két említett időeredmény között van Hosszú Katinka 2014-ben úszott országos csúcsa 50 gyorson (24,89), Senánszky terve egyben rekorddöntéssel is járna. A 28 éves debreceni versenyző 2025-ig tervezi a pályafutását, így mozgalmas évek állnak előtte.

– Főként az olimpiáig látok előre, és addig az úszás mellett szeretném megszerezni a két hiányzó vb-aranyat uszonyos úszásban is, hogy beérjem a kínai rekordert. 2025-ben tartanék egy levezető évet, amelyben a világjátékok jelenthetné a búcsút. Jelenleg ez a terv, de a műsorváltozás jogát fenntartom – jegyezte meg.

Miért volt zárkózott Senánszky Petra?

Már körvonalazódik, hogy mivel szeretne foglalkozni a sport után – természetesen sporttal. Senánszky a Debreceni Egyetemen szerzett már biológia diplomát és természettudományi szakfordító is lett, de most sportszervezőnek tanul, és ebben látja a jövőjét. Így lenne lehetősége továbbvinni és -adni a sport szeretetét:

– Zárkózott gyerek voltam, és ebben biztos nem segített, hogy nagyon hamar megnyúltam. Nem volt kellemes azt hallgatni a fiúktól, hogy hű, de magas vagy, ahelyett hogy milyen szép.  Bántásnak éltem meg, pedig nem az volt, a gyerekek csak őszinték. Emiatt viszont még jobban bezárkóztam, és az uszonyos úszás volt az, ami magabiztosságot, önbizalmat adott, aminek köszönhetően ki tudtam nyílni. A sportnak fantasztikus ereje van.

(magyarnemzet.hu/sport)

Post Views: 32