Shericka Jackson és Noah Lyles parádézott 200 méteren

A női és férfi 200 méteren is a címvédő, Shericka Jackson és Noah Lyles diadalmaskodott, méghozzá parádés teljesítménnyel a budapesti atlétikai világbajnokság pénteki versenynapján, melyen Jackson minden idők második legjobb 200-as futását produkálta.

Shericka Jackson
A győztes jamaicai Shericka Jackson (b) és a második helyezett amerikai Gabrielle Thomas a női 200 méteres síkfutás döntőjében a budapesti atlétikai világbajnokságon a Nemzeti Atlétikai Központban. Fotó: MTI/Derencsényi István

A női 200 nagy kérdése volt, hogy a címvédő, 100-on ezüstérmes jamaicai Shericka Jackson, vagy két amerikai riválisának egyike, a 100-as bajnok Sha’Carri Richardson, esetleg a világranglistavezető Gabrielle Thomas kaparintja meg az aranyérmet. Az első két kör alapján nehéz volt jóslásokba bocsátkozni, különösen Jackson és Thomas tűnt nagyon magabiztosnak.

Az biztosnak látszott, hogy kiélezett lesz a harc, aztán a jamaicaiak sztárja ezt a várakozást felülírta. A sprintváltóval olimpiai bajnok Shericka Jackson parádésan futotta meg a kanyart, egyértelmű előnnyel fordult rá az egyenesre, melyben nem lassult, riválisai egyre távolodtak mögötte. Végül minden idők második legjobb idejével, 21.41 másodperccel diadalmaskodott, ami mindössze hét századdal marad el Florence Griffith-Joyner 1988-ban futott világcsúcsától (21.34 mp).

Az ezüstérmet Thomas 21.81 mp-cel szerezte meg, 11 századdal megelőzve a bronzérmes Richardsont.

Shericka Jackson
A győztes jamaicai Shericka Jackson a női 200 méteres síkfutás döntője után a budapesti atlétikai világbajnokságon. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A nők után következett a férfiak félkörös versenye, mely előtt sokkal kevesebb volt a kérdőjel a győztest illetően

A Budapesten 100 méteren győztes, vb-címvédő, olimpiai második amerikai Noah Lyles ugyanis az elődöntők alapján kiemelkedett a mezőnyből, melyben mások mellett az ötkarikás címvédő – de idén sérülésekkel bajlódott – kanadai Andre de Grasse, illetve az amerikai Erriyon Knighton és Kenneth Bednarek, valamint a 100 dobogósai, a botswanai Letsile Tebogo és a brit Zharnel Hughes is ott voltak.

A rajt után a kanyart együtt futották a legjobbak, Lyles a célegyeneshez Bednarekkel, Knightonnal és Tebogóval együtt ért be, onnan elhúzott tőlük. Lépésről lépésre távoldott és csak a győztes ideje volt a kérdés, ami végül 19.52 másodperc lett.

A dobogóra még a két szupertehetség, a 19 éves Knighton és a 20 esztendős Tebogo állhat majd fel. Előbbi 19.75, utóbbi 19.81 mp-et futott.

Férfi 200 méter
A győztes amerikai Noah Lyle (j), a második helyezett amerikai Erriyon Knighton (j) a férfi 200 méteres síkfutás döntőjében a célba érés után a budapesti atlétikai világbajnokságon a Nemzeti Atlétikai Központban. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Női hármasugrásban a világcsúcstartó Yulimar Rojas az utolsó ugrásával szerezte meg az aranyérmet

Az olimpiai és immár négyszeres világbajnok kolumbiai versenyző a nyolc közé csak második jobb eredményének köszönhetően jutott be, ott két érvénytelen ugrás után aztán 15,08 méterig repült. Ezzel megelőzte az ebben a számban Európa-bajnok, távolugrásban vb-második Marina Bek-Romancsukot, aki első, 15 méteres ugrásával egészen addig vezetett.

Csaknem női gerelyhajításban is kolumbiai arany született, a 32 éves Flor Denis Ruiz Hurtado, akinek nagy világversenyen eddig egy olimpiai kilencedik hely volt a legjobbja, az elsőre elért 65,47 méterrel egészen a hatodik sorozatig vezetett. Akkor azonban jött a világranglistát vezető japán Kitagucsi Haruka – akinek egyedüliként a mezőnyben minden kísérlete 60 m fölött volt – és 66,73 méterrel megszerezte a világbajnoki címet.

Férfi 200 m (-0,2 méter/másodperc), világbajnok:
   
   Noah Lyles (Egyesült Államok) 19.52 mp
2. Erriyon Knighton (Egyesült Államok) 19.75
3. Letsile Tebogo (Botswana) 19.81

Női 200 m (+0,1 m/mp), világbajnok:
    
   Shericka Jackson (Jamaica) 21.41 mp
2. Gabrielle Thomas (Egyesült Államok) 21.81
3. Sha’Carri Richardson (Egyesült Államok) 21.92

Női hármasugrás, világbajnok:
    
   Yulimar Rojas (Kolumbia) 15,08 m
2. Marina Bek-Romancsuk (Ukrajna) 15,00
3. Leyanis Pérez Hernandez (Kuba) 14,96 

Női gerelyhajítás, világbajnok:
        
   Kitagucsi Haruki (Japán) 66,73 m
2. Flor Denis Ruiz Hurtado (Kolumbia) 65,47 
3. Mackenzie Little (Ausztrália) 63,38

(MTI)

Femke Bol igazolta a papírformát 400 gáton, két jamaikai aranyérem született csütörtökön

Post Views: 2

JochaPress