Sikeres ősz

Rendkívül sikeres őszt zárt a magyar labdarúgás. Mindkét nem U17-es és U19-es válogatottja kvalifikálta magát az Európa-bajnoki selejtezők elitkörébe, így összesen négy korosztályos együttesért izgulhatunk tavasszal. Egyedül az U21-es válogatott okozott némi csalódást.

Majer Dániel Az U19-es válogatott örményországi túrájával véget ért a magyar utánpótlás labdarúgó-válogatottak őszi selejteződömpingje. A Jerevánban pályára lépő együttes Svájcot és a házigazdákat legyőzve, az olaszoktól 1-0-s vereséget szenvedve, csoportja második helyén jutott a tavaszi elitkörbe. Az U21-es csapatot is irányító német Michael Boris szövetségi edző nemcsak az eredményre lehet büszke, hanem a mutatott játékra is. Vogyicskáék egy pillanatig sem játszottak alárendelt szerepet, minden mérkőzésen próbálták ráerőltetni akaratukat az ellenfélre – még a tizenegyessel nyerő olaszok is többször látványosan szenvedtek a magyarok ellen –, és a szervezett védekezés mellett bátran támadtak. Sikerükkel ők váltak az első korosztályos együttessé, amely német szakember irányításával jutott tovább egy selejtezősorozatban. Ráadásul senki nem rúgott náluk több és kapott kevesebb gólt az örményországi minitornán.

Nem csak az U19-eseknek volt oka az örömre Fotó: mlsz.hu

Nemcsak az U19-eseknél volt ok az örömre  •  Fotó: mlsz.hu

Michael Boris kiválóan forgatta a keretet. A benevezett összes mezőnyjátékos lehetőséget kapott, így az egymást követő mérkőzésekre nagy mértékben kicserélődhetett a kezdő tizenegy. Bernd Storck Kleinheisler László mély vízbe dobását idéző húzása is akadt a mesternek: Szoboszlai Dominik meghívása a csapatba. A tizenhatodik életévét mindössze október végén betöltő középpályás a svájciak ellen győztes gólt hozó tizenegyest harcolt ki, a továbbjutást jelentő örmények elleni találkozón pedig gólt és gólpasszt is jegyzett.

Ha mindez nem lenne elég, az U17-es válogatott szeptember végi kvalifikációját csapatkapitányként segítette Telkiben, a dán és a liechtensteini válogatott legyőzéséből egy góllal vette ki a részét. A felnőtt együttes másodedzője, Szélesi Zoltán vezette fiataloktól mondhatni elvárás volt a továbbjutás kiharcolása, és noha a hollandoktól nagyon simán kikapott a csapat, másodikként becsusszant az elitkörbe. Ahogy az U17-es leányok is, akik október elején Bükön szintén teljesítették a feladatot, Schumi Dorottya vezérletével veretlenül jutottak tovább Észtország, Lengyelország és Azerbajdzsán ellen.

Az U19-esek bravúrjához a korosztály leányainak a montenegrói selejtező-minitornán nyújtott teljesítménye mérhető. Turtóczki Sándor együttese a nyitómeccsen szlovákok ellen csak döntetlent ért el, ami nem adott túl nagy okot a bizakodásra. A házigazdák kötelező legyőzése után azonban a szlovákokat 10-1-re verő, a csoport toronymagas esélyesének számító dánokat hatalmas meglepetésre 2-0-ra megverték, és csoportelsőként kvalifikáltak.

Egyedül az U21-es válogatott szereplése okozott csalódást. A külföldön és az NB I-ben futballozó labdarúgókkal tűzdelt együttes mindössze az ötödik helyen zárt a hatfős csoportban, tizennégy ponttal lemaradva az élen végző portugáloktól. Az utolsó két mérkőzésre a vezetőedzői posztot átvevő Michael Boris keze nyoma az utolsó előtti találkozón, a portugálok ellen már látszódott. Bátor játékkal 3-3-at értek el hazai pályán Nagy Dominikék, 0-2-ről és 1-3-ról is felállva.

Forrás: www.utanpotlassport.hu – RSS