Sínen a sportág

Az aranyérmek mellett több ígéretes szereplést és hasznos tapasztalatokat hozott az atléták nemrég zárult ifjúsági Európa- és junior-világbajnoksága – szögezte le Spiriev Attila, a hazai szövetség sportigazgatója.

reb Zsúfolt időszakot zártak az atléták, hiszen előbb Tbilisziben rendezték meg a történelmi első ifjúsági Európa-bajnokságot, majd alig néhány nappal később a lengyelországi Bydgoszczra vethettük tekintetünket. Az eseményekről napi tudósításokban számoltunk be, ám nem árt feleleveníteni: a grúz fővárosban Eszes Dániel 110 m gáton arany-, míg Pavuk Tira 2000 m akadályon ezüstérmet szerzett, az idősebb korosztály vb-jén pedig Halász Bence diadalmaskodott kalapácsvetésben.

halasz_raba-bydgoszcz

Halász Bence és Rába Dániel a jövő nagy kalapácsvetői lehetnek  •  Forrás: MASZ

Utóbbi teljesítmény értékét növeli, hogy Kővágó Zoltán 1998-as diszkoszsikere óta az első, és összességében is „csak” a negyedik junior vb-elsőséget szerezte meg az országnak a Dobó SE fiatalja.

„Látható, hogy Halász Bence nagy, de egyetlen lépésre van a felnőttélmezőnytől – jegyezte meg a honi szövetség sportigazgatója, Spiriev Attila. – Már a felnőttkalapáccsal is megdöntötte Pars Krisztián juniorcsúcsát. Példaképpel és hazai riválisokkal is együtt készül Szombathelyen, nem is lehetne jobb helyen.”

Az egyik kihívó a nála is fiatalabb Rába Dániel, aki negyedikként zárt Bydgoszcszban: a szakember őt is a jövő egyik nagy atlétájának látja, akiben nemcsak az adottság, de a sikerek eléréséhez szükséges mentális erő is megvan.

„Rendkívül nívós juniorvébét láthattunk, szinte mindegyik műfajban világszínvonalú, a felnőttek között is erősnek számító eredmények születtek. Aki ide eljutott, s netán még pontot is szerzett, az mindenképpen dicséretet érdemel.”

Spiriev méltatta hát Schmölcz Márk Xavért, aki élete két legjobb dobását mutatta be gerelyhajításban, így a csúcsformát abszolút a vb-re tartogatva lett hatodik.

A hetedikként záró Bajnok Eszterrel kapcsolatban szóba került két neuralgikus kérdés is: egyrészt, túl erősre szabták a távolugrók nevezési szintjét, emiatt nem indulhatott Lesti Diána az eseményen, pedig Spiriev szerint helye lett volna a fináléban (jelzésértékű, hogy összesen 15-en teljesítették a kemény, 6,20 m-es követelményt). A másik, hogy a dobó- és ügyességi számok fináléiban csak hatan mutathatták be az utolsó, negyedik kísérletet is.

„Nehéz a döntéshozók fejével gondolkodni, mert semmilyen logikus érv nem támasztja alá a lebonyolítás megváltoztatását. Nem hivatalos információk szerint a nemzetközi szövetségben belátták ennek a tarthatatlanságát, s többé nem így rendeznek versenyt” – tette hozzá méltatlankodva a sportvezető.

eszes_daniel_ifieb_1

Eszes Dániel nagyszerű aranyérme 110 m gáton Tbilisziben  •  Forrás: MASZ

Tóth Lili Anna úgy ért el óriási egyéni csúcsot és tizedik helyet 3000 m akadályon, hogy az év első felében három év fél hónapig sérült volt, s az indulását sem lehetett biztosra venni. Ha hozzátesszük, hogy a tbiliszi ifjúsági Eb-n Pavuk másodikként zárt, látható, eredményes a szövetség által elindított szakági program. Igaz ez a gátfutásra is, hiszen ugyebár Eszes Dániel Grúziában szerzett aranyérméről sem feledkezhetünk meg, Szeles Bálint pedig a junior vb-n futhatott elődöntőt, míg a felnőttek között ismerjük Baji Balázs vagy Kiss Dániel sikereit.

„Éppen Eszes edzője, Maracskó Pál mondta el, hogy rengeteget tanult a program edzőtáboraiban, s nemcsak az oda kiválogatott gyerekeknek, hanem az otthoni csoport tagjainak is átadhatta a tudást” – mesélt Spiriev.

A junior vb-re visszatérve a szakember kiemelte Kovács Somát: a gyalogló 28. lett 10000 m-en – egyéni csúccsal. „Annál többet ugyan hogy kérhetnénk a versenyzőtől, mint hogy múlja felül önmagát?”

Összességében Spiriev elégedetten nyugtázta a két utánpótlás-világeseménye eredményeit, de kiemelte: a legfontosabb feladat az, hogy a szakemberek segítsenek a fiataloknak abban, hogy idővel beérjenek a felnőttmezőnybe.

„Külön köszönöm az edzők munkáját, hiszen nap mint nap velük dolgoznak az atléták. Örülök annak, hogy a jó úton halad idehaza a sportág” – zárta gondolatait Spiriev.

Forrás: www.utanpotlassport.hu – RSS