Sok az ismeretlen, nehéz a sorsolás a tokiói szumó világbajnokságon

A várakozásnál jóval nagyobb a részvétel a 24. Amatőr Szumó Világbajnokságon Tokióban, ahol egyéniben hét, felnőtt és két junior magyar szumós is megmérettetik. Az első izgalmakon már túljutottak versenyzőink, szombaton pedig már élesben mennek a dolgok.

szumó

Jocha Károly helyszíni jelentése Japánból

Pénteken reggel megtörtént a mérlegelés, ahol egy magyarért kellett izgulni. A 100 kilósok súlycsoportjában dohjora lépő Berregi Balázs ugyanis nagyon megszenvedett a nyolc kiló plusz heteken keresztül történt leadásával és mivel biztosra akart menni, ezért „túlfogyasztotta” magát.

Végül 98,40 kilót mutatott a mérleg, ő pedig megkönnyebbülve, néhány óra alatt felvette a szükséges mennyiségű, a szervezetéből hiányzott folyadékot. A többeknek nem volt gondjuk ebben a körben.

Kora délután  megejtették a sorsolást is. Nem véletlenül volt előzőleg rendkívül óvatos a várható esélyeket illetően Kovács János, a válogatott edzője, hiszen félelmei be is jöttek.

A leendő ellenfelek közül ugyanis többeket egyáltalán nem ismernek, míg másokról is csak nagyon kevés információik vannak. Itt elsősorban ázsiai tigrisekre gondol, akik bizony országonként komoly tekintéllyel rendelkeznek ebben a sportágban.

Szombaton két magyar junior kezdi meg szereplését. A 60 kilós Bajler Kitti (12 induló között) az egyik legerősebb szumós nemzet, az ukránok képviselőjével szemben harcolhat. A 100 kilós Gyuricza Marcellnek (16) észt versenyző jutott.

A ét felnőtt szumós vasárnap reggeltől versenyez majd, remélhetőleg többen is eljutnak a délután befejeződő finálékig. A nőknél Elekes Enikő (65 kg, 12 induló) indiai-mongol meccs győztesével kerül szembe. Egy súlycsoporttal feljebb (73 kg, 7 induló) Bajler Roxána ellenfele tajpeji sportoló lesz.

A férfiaknál Buzás Patrik (85 kg, 20 ind.) a tajpeji és kirgiz rivális győztesét kapja. Száz kilóban Berregi Balázs (20. ind.) norvég szumóssal nézhet majd farkasszemet.

Molnár Tamás (115 kg, 16 ind.) ellenfele japán vagy grúz rivális lehet. A +115 kilóban érdekelt (15 induló) Végh Arthúr súlycsoportjábsn tizenöten neveztek. Ő grúz versenyzővel meccselhet.

Jó szereplésre számít az elnök a sumózók világbajnokságán

A magyar válogatott tagjai:

Berregi Balázs, Szilágyi Erik (Kispesti NSI), Buzás Patrik, Molnár Tamás, Végh Artúr, Bajler Kitti, Bajler Roxána (Érdi Spartacus SC), Elekes Enikő (Kőbánya SC), Gyuricza Marcell (Tököl) és Pap Arnold (Pécs).

Post Views: 4

JochaPress