Sok(k) a harminckilenc

Nem jutott a nyolc közé a fiú U19-es kézilabda-válogatott a jekatyerinburgi világbajnokságon. A norvégok már az első félidőben négygólos előnyre tettek szert, a második elején tízzel is vezettek. Hiába küzdöttek a végsőkig a magyar fiúk, 39-33-ra nyert az ellenfél.

Pusztai Viola Ha lehetett volna egy kívánságunk a magyarok Norvégia elleni nyolcaddöntő mérkőzése előtt a fiú U19-es kézilabda-világbajnokságon, akkor minden bizonnyal ez lett volna: csak úgy, mint az U17-es leánycsapat a szkopjei Európa-bajnokságon. Aki nem tudná, a lányok 40-29-re diadalmaskodtak második csoportmeccsükön a skandinávok ellen.

No, de nem fogtuk ki az aranyhalat, Gyurka János együttese meg már az elején kiengedte a kezéből a meccset. Persze egyáltalán nem volt könnyű dolguk a fiúknak a magas, jó erőkből álló norvégok ellen, akik vikingként, szilárd hatosfalba rendeződve védték a kapujukat a betörésektől. Sikeresen. Mint ahogy egy-egy rossz lövés, elvesztett labda után is villámgyorsan visszarendeződtek. Puff a gyors indításoknak.

Nem a 9-16. hely valamelyikéért ment Jekatyerinburgba a csapat Forrás: ITF

Nem a 9-16. hely valamelyikéért ment Jekatyerinburgba a csapat  •  Forrás: ITF

Ha sem betörésből, sem lerohanásból, akkor majd megy átlövésből, meg a beállónak való bejátszásból. Ment, csak a védekezéssel továbbra is gondok akadtak. A norvégok még kettős emberhátrányban is gólt szereztek, kínaiból. A négy-ötgólos különbség mellett ez ugyancsak demoralizálóan hathatott, bár az utolsó másodpercben szerzett gól jelezte, a fiúk közel sem adták fel a meccset.

Aztán mégsem úgy kezdték a második játékrészt, ahogy azt a szünetben eltervezhették. Az „Adjátok el a labdát sorozatban!”- utasítás biztosan nem hangzott el Gyurka János szövetségi edzőtől, amikor újra felküldte a fiúkat a pályára. Szóval, a nagy akarásnak nyögés lett a vége, nem beszélve a norvég gólokról. A különbség pedig csak nőtt és nőtt, míg 31-21-et nem mutatott az eredményjelző. S ha a tíz közte még nem lett volna elég, az időközben a kapuban Rózsavölgyit váltó Pásztor Imre bokasérülést szenvedett, úgy kellett letámogatni a pályáról.

Szegény embert az ág is… Bár azt az időt jelző óra nélkül is sejteni lehetett, a fordításhoz csoda kellene, bár amikor csak négy volt közte, újra élt a remény. De amikor ziccerben is kapu mellé ment a labda, akkor az, aki a magyarok győzelmére fogadott, összegyűrte a szelvényt, mert tudta: a feltett összeg 1,36-szorosát sem nyerte vissza. Bezzeg, aki a norvégokat tette meg, annak 3,50-szeres pénz ütötte a markát.

A 39-33-as vereség tehát még a fogadóirodák szerint is meglepetés, de azt ne felejtsük, hogy a fiúk az utolsó leheletükig küzdöttek a továbbjutásért. És a 9-16. hely bármelyikéért is kelljen játszaniuk, biztosan odateszik magukat.

Gyurka János szövetségi edző ekképp beszélt a norvégok elleni mérkőzésről honlapunknak:

– Érezhetően nagyon idegesen kezdtünk, nem a megbeszélt taktika szerint játszottunk. A támadójáték statikussá vált, hamar ellőttük a labdákat. Az első félidőben tizenegy gólt kaptunk lerohanásból, folyamatosan futottunk az eredmény után. A második játékrész elején érthetetlenül leblokkoltunk, de ki kell emelnem, hogy a csapatnak volt tartása, a küzdeni tudása példaértékű, annak köszönhetően zárkóztunk négy gólra. Aztán néhány bírói ítélet sem mellettünk szólt, és ismét egyre többet hibáztunk, így a norvégok a végén még növelték az előnyüket. Az csak az utolsó nyolcaddöntő mérkőzés után derül ki, hogy melyik helyért és kivel játszunk a folytatásban, de bárki is következzen, azon leszünk, hogy győzelemmel búcsúzzunk a világbajnokságtól.

FIÚ U19-ES KÉZILABDA-VILÁGBAJNOKSÁG, JEKATYERINBURG
Nyolcaddöntő
NORVÉGIA–MAGYARORSZÁG 39-33 (23-19)
Játékvezetők: Brunner, Salah (svájciak)
NORVÉGIA: Hansen, Stenkjaer (kapusok), Aho 1, Eide, Ferkingstad 3, Frederiksen 3, Gulliksen 9, Hauane 5, Horgen 1 (1), Kopp 8, Pettersen 1, Roed, Schönningsen 8 (1), Solstad, Thorsbye, Tjernshaugen. Szövetségi edző: Geir Erlandsen
MAGYARORSZÁG: Rózsavölgyi, Pásztor (kapusok), Bartók 8, Déber 2, Fekete 1, Füzi 3, Gábor 2, Győri 3, Hanusz 3, Juhász Á. 7 (2), Ligetvári 2, Mikita B., Sinkovits 2, Szeitl E., Szilágyi, Török. Szövetségi edző: Gyurka János
Kiállítások: 10, ill. 6 perc
Hétméteresek: 5/2, ill. 3/2

Forrás: www.utanpotlassport.hu – RSS