Sport: Hosszú Katinka férje elbúcsúzhat 690 ezer forintos edzői fizetésétől

A cikk emlékeztet, hogy Katinka – érthető okokból – legalább egy éve nem végez élsportolói edzésmunkát. Így viszont férje-edzője, Gelencsér Máté nem teljesíti a kiemelt edzői program (KEP) által támasztott követelményeket. Oda Hosszú tokiói 5. helye alapján került be, de Katinkának 2023-ban nem volt eredménye és 2024-ben sem lesz. Márpedig annak az edzőnek, akinek nincs válogatott kerettag versenyzője, nem jár a juttatás.

Legutóbbi ülésén a Magyar Úszó Szövetség elnöksége megállapította, hogy Gelencsér Máté nem felel meg a követelményeknek.

Legutóbbi ülésén a Magyar Úszó Szövetség elnöksége megállapította, hogy Gelencsér nem felel meg a követelményeknek, ezért nem terjeszti fel, hogy továbbra is a KEP kedvezményezettjei között szerepeljen. A sportági szakszövetségek javaslatát a Magyar Edzők Társasága, a Nemzeti Sport Ügynökség és a Magyar Olimpiai Bizottság is véleményezi, a végső döntést pedig az államtitkár mondja ki. A szabályozás szerint az olimpiai 4-6. helyezettek edzője 2023-ban havi 517 500 és 690 000 forint közötti összeget vehet fel, azaz Gelencsér a lehető legmagasabb összegű havi apanázst kapta.
Hosszú Katinka még nem jelentette be hivatalosan a visszavonulását, de nyilvánvaló, hogy sem a jövő évi Európa-bajnokságon, sem a világbajnokságon, sem az olimpián nem áll rajthoz, írja a sportal.hu a többszörös olimpiai bajnok úszóról, akinek augusztusban született meg az első gyereke. Hosszú májusban lesz 35 éves, ettől a naptól kezdve kapja az olimpiai járadékot, ami az ő esetében a riói három arany és egy ezüstérem után a mindenkori előző évben kimutatott havi bruttó átlagkereset 370 százaléka lesz. Idén augusztusban ez 555 900 forint volt, ezek alapján Katinka júniustól havi 2 056 830 forintra számíthat.
Megkeresték Hosszú Katikáékat is az ügyben, akik alábbiak közlését kérték: „Ha igazak a hírek, akkor egyrészt jogszerűtlen a MÚSZ kezdeményezése, mivel Gelencsér Máté KEP juttatása egy Eb-aranyérmen, Vb-4. helyezésen és egy olimpiai 5. helyezésen alapszik. Megdöbbentő, hogy a MÚSZ nem tartja tiszteletben a családalapítást és a gyermekvállalást. Erkölcstelen lépés lenne Katinkától és edzőjétől megvonni az előírt teljesítményen alapuló és jogilag kijárt támogatást csak azért, mert gyermeket vállalt. Egyébként szülés után hat héttel Katinka újra kezdte az edzést.”

Írta a HVG

A Sport: Hosszú Katinka férje elbúcsúzhat 690 ezer forintos edzői fizetésétől bejegyzés először Hírpláza-én jelent meg.