Sport: Ki is az a Yaakobishvili Antal, aki bemutatkozott a spanyol topliga listavezető csapatában?

A 193 centiméter magas belső védő 2004. július 12-én született Budapesten, édesanyja magyar, édesapja grúz származású, de izraeli állampolgársággal is rendelkezik. Yaakobishvili 2012-ben indult pályafutásának első klubja a Baráti Bőrlabda FC volt, majd megfordult az Angyalföldi SI DSE-nél is, ahonnan 2015-ben igazolta le az MTK. A Hungária körúton bő két évet töltött, 2017 novemberében ugyanis 2006-ban született öccsével, a kapus Áronnal együtt a barcelonai Atlético Sant Just ificsapatához szerződött.

A Sevilla elleni bajnoki debütálásán is jó adatokat produkált: 42 passzából 37 volt sikeres és párharcainak több mint a felét megnyerte. Yaakobishvili vasárnapi pályára lépése egyben azt is jelentette, hogy több mint tíz év elteltével szerepelt újra magyar játékos a La Ligában. Legutóbb 2013 júniusában Pintér Ádám lépett pályára a Real Zaragoza színeiben. A találkozó után Yaakobishvili klubja az X-en mindössze annyit írt katalánul az őt ábrázoló képhez: „Micsoda hét Budapest császárának” („Quina setmana del kaiser de Budapest!”)
Ami a válogatott szereplést illeti: Yaakobishvili 2021 nyarán mutatkozott be az U18-as magyar válogatottban, majd az U19-esekhez került, tavaly novemberben pedig az U21-es nemzeti csapatban is pályára lépett. Mivel édesapja révén grúz és izraeli állampolgársága is van, felnőtt szinten választhatná a grúz vagy az izraeli válogatottat is, az eddigi nyilatkozatok alapján azonban a magyar címeres mez mellett dönt majd, és ha így folytatja, teljesítményével jó eséllyel fel is kelti Marco Rossi szövetségi kapitány figyelmét. Jelenleg Yaakobishvili posztján szerepel a válogatottban a török Rizesporban légióskodó Mocsi Attila, a Parmában játszó Balogh Botond, az Omonia Nicosia csapatában focizó Lang Ádám, valamint Szalai Attila is, aki a több játéklehetőség reményében éppen a napokban váltott, és került kölcsönbe a Sallai Rolandot is foglalkoztató Freiburghoz a Hoffenheimtől.

A spanyol élvonalban a hétvégén berobbant magyar védőjátékos még csak 19 éves, de klubja már „Budapest császárának” nevezi.

A játékos ügynöke, Georgi Attila az NSO-nak azt mondta róla: „Anti a korához képest érett, képzett, modern középhátvéd, akiben nagyon komoly potenciál rejlik. Példaértékű a hozzáállása a sporthoz, mindent a futballnak rendel alá, aminek a legjobb visszaigazolása az volt, hogy bemutatkozott a Gironában. Nagy értéke a magyar labdarúgásnak, hosszú távon segítségére lehet majd a felnőttválogatottnak.”

Itt a testvérek 2018-ig fociztak együtt, akkor Áront az FC Barcelona ifjúsági csapata szerződtette, Antal viszont csak 2021 nyarán váltott, és igazolt a Gironához. A klub U19-es együttesétől tavaly nyáron került fel a B-csapathoz, november 1-jén pedig már a felnőtt csapat kispadján nézhette végig a San Roque Lepe ellen vívott Király Kupa-mérkőzést. A várva várt bemutatkozás a felnőttek között január 17-én jött el: a Rayo Vallecano ellen 3-1-re megnyert kupameccsen egy félidőt töltött a pályán, passzpontossága 97 százalékos volt és párharcainak 87 százalékát megnyerte.
Már magyar résztvevője is van a Girona mesébe illő spanyol bajnoki menetelésének: Yaakobishvili Antal vasárnap a 30. percben csereként lépett pályára a Sevilla elleni mérkőzésen, amelyet 5-1-re megnyerve a katalán csapat újra a spanyol élvonal első helyére ugrott, megelőzve a Real Madridot és az FC Barcelonát.

Írta a HVG

A Sport: Ki is az a Yaakobishvili Antal, aki bemutatkozott a spanyol topliga listavezető csapatában? bejegyzés először Hírpláza-én jelent meg.