Sport: Tartozik-e valakinek Milák Kristóf?

Mások – Hosszúhoz hasonlóan – amellett érvelnek, hogy egy már mindent megnyert, és részben emiatt is motiválatlan sportolóból egész egyszerűen nem lehet kizsarolni a folytatást, pláne nem a nemzeti érzelmekre apellálva, ahogyan Wladár próbálta.

Tényleg van-e még törleszteni valója Milák Kristófnak, vagy szerzett-e már annyi dicsőséget Magyarországnak az olimpiai bajnok, hogy ha akarja, elengedje az úszást? Szavazzon!

Ezen a ponton írtunk arról, hogy mi lehet a gond Milákkal. A nyilatkozataiból az derül ki, hogy már korábban is vágyott a szünetre, de előbb az olimpia elhalasztása, aztán amiatt nem iktatta be, mert edzőt váltott (korábban Selmeci Attilával készült). Az óvodás kora óta úszó sportoló azt panaszolta, hogy az idők során nem tanulta meg megélni a siker pillanatait, amiatt pedig, hogy edzésről edzésre, versenyről versenyre élt, már nem érezte jól magát az uszodában. Meg aztán, mostanra mindent elért, a csúcson magányosnak érezte magát, aztán elkezdett unatkozni. Az úszásról október elején már úgy nyilatkozott, „nekem ez innentől kezdve már csak egzisztencia”, s úgy tűnik, hogy mostanság leginkább a gyors autók és az egyetem foglalkoztatja.

© Túry Gergely

© Túry Gergely

Felháborító és primitív a kijelentés, hogy egy olimpiai bajnok, világcsúcstartó még tartozna az országának…”
Wladár azzal is próbált érvelni nála, hogy ha Párizsban sikerülne megvédenie a címét, olyan nagyságok közé kerülne a neve mint Egerszegi Krisztina és Darnyi Tamás. Miközben egyszeres magyar olimpiai bajnokból van 301, őt magát is beleértve.
Váltóban van még egy Eb-aranya és egy -ezüstje, mindkettőt tavaly nyerte, Rómában, a 4×100-as, illetve a 4×200-as gyorsváltóval. Utóbbival a 2022-es budapesti vb-n országos csúccsal az 5. helyen értek célba. Hogy mennyire fontos a jelenléte, azt jól mutatja az idei, Japánban elért eredmény: a 4×200-as váltó a 15. helyen végzett, egyik tagja, Márton Richárd pedig úgy fogalmazott: Milák nélkül versenyezni olyan volt, mintha egy Forma–1-es futamon kerekek nélkül indultak volna.
És azt is felhozzák, hogy a szövetség olyan súlyt tenne Milák vállára, amelyet nem köteles magára venni: a váltók segítésének felelősségét.
A 23 éves versenyző elképesztő sorozat után vonult pihenőre. Amióta 2017-ben, 17 évesen, a budapesti világbajnokságon berobbant a köztudatba – ahol 100 méter pillangón csak az akkor már kétszeres olimpiai bajnok amerikai Caeleb Dressel tudott gyorsabb lenni nála –, nyert egy olimpiai aranyat és egy ezüstöt, háromszoros világbajnok lett, Eb-ken pedig hatszor a dobogó legmagasabb, kétszer pedig a második fokára állhatott fel.
Sós a váltók kérdését is felvetette az egyik nyilatkozatában. Emlékeztetett, hogy a februári vb-n lehet majd kvótát szerezni a párizsi váltóversenyekre, márpedig a szövetség hét ilyen egységet is kivinne a játékokra. Szerinte lehetséges, hogy Milák egyéniben akár „közepes állapotban, formában is meg tudna nyerni egy olimpiát”, a váltók miatt azonban nem a „magánügye”, hogy milyen formában van.

Írta a HVG