Sport: Wladár Sándor: Milák Kristóf tartozik Magyarországnak

A szövetség első embere a Duna Arénában rendezett világkupa-versenyen – amelytől Milák visszalépett – az M4 Sportnak adott interjújában elmondta, az olimpia, világ- és Európa-bajnok klasszis bizalmatlanul kezeli a neki segíteni próbáló edzők, támogatók, sportirányítók közeledését, ennek nem tudja az okát és mindenképpen változtatni kell rajta.

Nem tart már sokáig a türelem Milák Kristóffal szemben: el kell döntenie, hogy hajlandó-e elvégezni azt a kemény edzésmunkát, amely a jó eredmények eléréséhez szükséges. Az úszó motivációs problémákkal küszködik, és arról beszélt, hogy az úszásra már csak az egzisztenciája alapjaként tekint. Van-e visszaút az olimpiai, világ- és Európa-bajnok klasszis számára?
„A magyar rajongók éhezik a sikert, amit Tokióban láthattunk. Ő Tartozik Magyarországnak annyival, és tisztelje meg önmagát azzal, hogy elvégzi a munkát, hiszen olyan talentum van benne, ami nagyon kevés sportolónak adatott csak meg életében, talán csak Egerszegi Krisztinát tudom mondani. Neki csak le kell úsznia a napi hat-nyolc kilométert, és akkor biztosan feláll Párizsban a dobogó tetejére. Ez egy lehetőség neki, hogy Egerszegi és Darnyi nyomdokaiba lépjen, hiszen 301 egyszeres olimpiai bajnok van, de olyan, aki kétszer állt a dobogó tetején, akik ikonok és példaképek a mai napig, na ez lehet ő. Ez a sansz, amikor elmegyünk mellette, visszanézünk és azt mondjuk, ezt nagyon elszúrtuk, és egész életében bánni fogja, ezzel az istenadta talentummal” – mondta Wladár Sándor.
A 2021-es tokiói olimpián 200 méter pillangón aranyérmes Milák június közepén jelentette be, hogy nem indul a júliusi fukuokai világbajnokságon. Akkor azt mondta, fizikálisan és mentálisan sincs olyan állapotban, hogy ott legyen a világ legjobbjai között. Az edzéseket szeptember elején kezdte újra. Két héttel ezelőtt még úgy volt, a Duna Arénában hétvégén megrendezett vk-viadalon tér vissza, aztán később úgy döntött, nem ugrik medencébe.

Hogyan tovább, Milák Kristóf?

„Az, hogy nyolc hónappal az olimpia előtt még mindig azt hallom, hogy keresi az utat és a motivációt, hogy nem látjuk edzésen, nem tudjuk hol van, mély szomorúsággal tölt el” – kezdte a szövetség elnöke.

Wladár Sándor, a Magyar Úszó Szövetség elnöke is megszólalt annak kapcsán, hogy noha Milák Kristóf szeptember elején bejelentette visszatérését, edzője szerint még mindig nem végez az élsporthoz szükséges munkát.
Az úszóelnök szerint az olimpiai bajnok bizalmatlanul kezeli a neki segíteni próbálók közeledését.

Írta a HVG