Szakosztály éledezik

A tavasszal újjáalakult a BVSC kézilabda-szakosztálya. Két edző és többtíz gyerek egyelőre ideiglenes bázisokon, de annál nagyobb lelkesedéssel készül. A tervek között felnőttcsapat és saját, zuglói csarnok szerepel.

reb A BVSC-s kézilabda-szakosztály elődje előbb Bp. Lokomotív, aztán Bp. Postás, majd Bp. Törekvés néven szerepelt. A kispályás szakosztályt 1962-ben hozták létre, amely a Budapest II. osztálytól eljutott az élvonalig, de a nagypályások sem nélkülözték a sikereket: az 1956-os világbajnokságon öt Törekvés-játékos is helyet kapott a bronzérmes magyar válogatottban. A Törekvést azonban 1978-ban megszüntették, így majdnem negyven évig szünetelt a kézilabda a BVSC-ben.

kezi_bvsc

Műfüves pályán is kézilabdáznak a BVSC-ben

Egészen tavaszig.

„Az egyesület még októberben adta be a kérelmet a szövetségnek – számol be Tollingász Nóra szakosztályvezető. – Az események februárban gyorsultak fel, márciusban pedig el is kezdtünk foglalkozni a gyerekekkel. Igyekszünk jó kapcsolatot kialakítani az iskolákkal, óvodákkal, illetve más egyesületekkel is. Aki szeretne kézilabdázni, nálunk biztosan helyet kap.”

Pontosabban, szívesen látják őket, hiszen valódi bázist még ők sem találtak maguknak. Mint annyi egyesületben, itt is, jelen esetben Zuglóban, az a probléma, hogy nem rendelkezik szabványpályával.

Biztató ugyanakkor, hogy elvi döntés már született új csarnok építéséről: április 21-én elsősorban a helyszínről határoznak. A tervek szerint a klub és az önkormányzat közös finanszírozással 1000-1200 fős csarnokot építtetne, amely alkalmas nemzetközi utánpótlás-mérkőzések és hazai felnőttmeccsek megrendezésére.

Jelenleg azonban a Móra Ferenc-iskola műfüves, szabad téri pályáján, illetve két kisebb tornateremben tartják az edzéseket.

„Van, amelyikben nem fér be a kapu az ajtón, így falra szerelt, bejelölt matracra kell lőni. Egyelőre megfelelnek ezek a félmegoldások, hiszen ahogyan mi magunk a munkát, a gyerekek is az alapoktól kezdik.”

A tréningeket a Vasas korábbi többszörös bajnok, és egyszeres Bajnokcsapatok Európa Kupája-győztes Brinzay Margit, illetve a Győrből érkező Rozs Bettina vezeti. Fiúkkal és lányokkal is foglalkoznak.

„A szülőkkel egyetértésben heti három edzést tartunk. Igaz, az elmondásuk szerint hiperaktívak a gyerekek, így a heti öt sem lenne sok, de akadt, aki viccesen jelezte, hogy akár éjszakára otthagyná őket. A kezdőknek azonban elég a heti három.”

Úgy tervezik, hogy jövőre indulnak a serdülőbajnokságban, de elképzelhető, hogy a most 12-13 évesekből sokan lemorzsolódnak. Nagyobb az esélye annak, hogy a jelenlegi 7-9 éves kicsikkel érik el a célt, hogy idővel junior-, majd felnőttcsapata is legyen a BVSC-nek.

Forrás: www.utanpotlassport.hu – RSS