Szegény gazdag úszók

SM
2023. november 21. kedd. 17:17

Pedig ez a történet is nagyon tisztán indult, mivel Gelencsér Máté több hónapja nem végez edzői munkát – egyetlen tanítványa, felesége Hosszú Katinka március óta nem edzett, mert augusztus elején gyermeke született – ezért a Magyar Úszó Szövetség elnöksége nem javasolta, hogy továbbra is kapja a Kiemelt edzői programban (KEP) lévő szakemberek járó havi, bruttó több mint egy millió (nettó 690 ezer) forintos fizetés.

A javaslat érthető, hiszen ez egy munkaszerződés, s aki nem dolgozik, akinek jelenleg nincs válogatott tanítványa, annak nem jár a kiemelt állami támogatás.

Másképpen gondolja ezt Hosszú Katinka, csapata közleménye szerint: „Ha igazak a hírek, akkor egyrészt jogszerűtlen a MÚSZ kezdeményezése, mivel Gelencsér Máté KEP-juttatása egy Eb-aranyérmen, vb-4. helyezésen és egy olimpiai 5. helyezésen alapszik. Megdöbbentő, hogy a MÚSZ nem tartja tiszteletben a családalapítást és a gyermekvállalást. Erkölcstelen lépés lenne Katinkától és edzőjétől megvonni az előírt teljesítményen alapuló és jogilag kijárt támogatást csak azért, mert gyermeket vállalt.”

Valóban, ezért Katinka a szülési „szabadsága” ellenére továbbra is kapja havonta a 300 ezer forintos Gerevich-ösztöndíjat. De a férje nem szült, ő például edzőként dolgozhatna az egyesületükben, az Iron Swimben.

De nem kell már sokáig „szűkölködnie” a Gelencsér családnak, mert a feleség jövőre, május 3-án lesz 35 éves, s így júniustól már jár neki az olimpiai járadék, ami a három arany- és egy ezüstérme után több mint kétmillió forint lesz.

Tegyük hozzá: teljesen megérdemelten!

Írta a Magyar Hírlap