„Szégyen, amit az apja tett Verstappennel”

Az egykoron a Red Bull-családba tartozó, s a Toro Rossónál két és fél szezont töltő Jaime Alguersuari – aki 14 éve nem mellesleg épp a Magyar Nagydíjon mutatkozott be minden idők legfiatalabb F1-es pilótájaként – az AS-nek adott interjújában több kérdésről is beszélt, ami egykori nevelőcsapatát érinti. A versenyzéstől lassan 10 éve visszavonult expilótát többek között arról kérdezték, mi lehet a Red Bull sikereinek kulcsa – Alguersuari pedig határozott választ adott:

„Newey. Hihetetlen, hogy ez a zseniális ember még mindig tökéletes autókat alkot. Persze nem kizárólag rajta múlik minden, hiszen az egész csapat kiváló, a legjobb csapat az F1 történetében, hiszen nem hibáznak, nincs hiba a szerkezetben és a hozzáállásban. Egyszerűen minden passzol, és a győztes csapat kialakítása kulcsfontosságú, nem elég, hogy építesz egy nagyszerű autót” – mondta a spanyol, aki szerint nehéz lenne megmondani, hogy a harmadik bajnoki címe felé száguldó Verstappen valójában jobb versenyző-e Alonsónál vagy épp Hamiltonnál:

verstappen-2023

„Rendszerint az a legjobb, aki a legkiemelkedőbb autót vezeti, hiszen ilyenkor minden jól megy, a motivációd is nagyobb, az önbizalmad óriási, minden megy magától… Ezt éli át most Max, ilyenkor minden könnyedén megy” – fejtette ki Alguersuari, aki azonban arra is kitért, hogy a holland klasszis gyerekkorában nagy árat fizetett a későbbi sikerekért:

„Az apja erőszakkal tanította meg, hogy nyerjen versenyeket. Így edzették, ez nem szerencse kérdése, addig hajtották, amíg nem lett belőle tökéletes versenyző. Ha nem nyert gokarttal, az apja erőszakhoz folyamodott. Én sosem nevelném így a fiamat, szégyenteljes, ami történt, de náluk működött” – mondta a spanyol expilóta, aki nem fejtette ki részletesen, mit ért erőszak alatt ebben a kontextusban.

jos-max

Formula