Szenvedve a nyolc közé

Küzdelmes, magyar szempontból gyenge támadójátékot, de jó védekezést hozó meccsen 18-18-as döntetlent játszott ifjabb Kiss Szilárd csapata a franciák ellen a valenciai U19-es Európa-bajnokságon. Így – ha szenvedve is – a legjobb nyolc közé jutott.

reb Melyik francia csapatot láthatjuk a pályán? – ez volt a kérdés a továbbjutásról döntő ki-ki meccs előtt a valenciai U19-es leány kézilabda Európa-bajnokságon. Mint ismert, mindkét csapat egy-egy győzelemmel és vereséggel várta az utolsó csoportmeccset.

A világbajnok románokat mindkét együttes felülmúlta, viszont a svédekkel egyik sem bírt, s franciák gyenge formát mutattak az északiak ellen. A magyar csapat inkább annak lett az áldozata, hogy a repülője Zürichben lekéste a csatlakozást, így tizenkét órával az első meccs kezdete előtt a lányok még a szobájukat keresgélték a szállóban.

csapat_frao_utan

Kicentizték  •  Fotó: eurohandball-valencia2015.com

Az első félidő alapján elmondhattuk, hogy a francia együttes nem világverő, ellenben valóban remek, atletikus képességekkel megáldott játékosok alkotják. Persze, a magyar lányokat sem kellett félteni. Hársfalvi Julianna eredményesen kísérletezett a bal szélről, egyszer Diószegi Nikolett életerős, kapufáról kipattanó lövését összeszedve. Noha becsúszott egy-két technikai hiba, és a ziccerekkel sem mindig élt a csapat, Horváth Petra magabiztos kézzel értékesítette a büntetőket, s Monori Orsolya is betalált távolabbról, Gercsó Nóra pedig a kapuban adott stabilitást a csapatnak. Az összképet nézve azonban csekély, 11-10-es előnnyel vonulhattak a félidei szünetre Gerháth Fanniék.

A második játékrészben aztán majdnem megverte önmagát ifjabb Kiss Szilárd csapata, hiszen nagyjából tíz percig képtelen volt bevenni a francia kaput. Később sem következett gólözön, a legstabilabb pont továbbra is Horváth volt, a gólt érő hétmétereseivel. Az utolsó percek körömrágós izgalmat hoztak, hiszen bár a magyar alakulat támadhatott a győzelemért, Bouti Fruzsina helyzete kimaradt, s a franciák kontrázhattak. Sikerült azonban megállítani őket, és az időntúli szabaddobásuk sem járt sikerrel, így az ellenfélhez hasonlóan kétarcú magyar csapat folytathatja a legjobb nyolc között.

Öt órától játszik egymással Románia és Svédország, de a végeredmény nem befolyásolja a továbbjutást. A középdöntőben a D csoport első és második helyezettje, Norvégia és várhatóan Spanyolország lesz a csapat ellenfele.

Ifjabb Kiss Szilárd szövetségi edző a helyszínen elsőre úgy értékelt, hogy anti-támadójátékot mutatott a csapat, kicsivel később pedig így nyilatkozott a honlapunknak:

„Papp György kollégámmal két éve várjuk a pillanatot, hogy végre a nyolc közé jussunk. Tavaly jobban játszottunk a világbajnokságon, és nem jött össze, most rosszabbul ment, mégis sikerült. Ilyen a kézilabda. Győzelem után nem visszás, ha elmondom, hogy a hőség miatt szinte vizes labdával játszottunk. Egyik csapat játékosai sem olyan pontatlanok, hogy folyton a kapus kezébe küldjék az átlövéseket. Gyakorlatilag az volt a pályán, aki nagyjából meg tudta fogni a labdát. Ettől függetlenül a ziccerekkel természetesen élnünk kellett volna… Mindenesetre hatalmas teljesítmény, hogy továbblépünk ebből a csoportból, a siker biztosan nagy lendületet ad a folytatásra, nagyon boldogok vagyunk. Köszönöm és gratulálok mindenkinek!”

U19-ES LEÁNY KÉZILABDA EURÓPA-BAJNOKSÁG, VALENCIA
C-csoport, 3. forduló:
MAGYARORSZÁG-FRANCIAORSZÁG 18-18 (11-10)
Játékvezetők: Vujacsics, Kazanegra (montenegróiak).
MAGYARORSZÁG: Gercsó, Mistina (kapusok), Bouti, Csala, Diószegi 4, Élő, Faluvégi, Ferenczy 1, Gerháth 1, Hámori, Hársfalvi 2, Horváth 7, Kemény, Monori 1, Pásztor 1, Pintér 1. Szövetségi edző: ifj. Kiss Szilárd.
FRANCIAORSZÁG: Lachat, Depuiset, Adelin (kapusok), Dorp 1, Dos Reis 3, Elisme, Fehry 4, Ikondo 3, Kieffer, Nianh 1, Plazanet, Sajka 3, Sercien Ugolin, Sylla 1, Takamoud 2. Szövetségi edző: Eric Baradat.
Kiállítások: 6, ill. 6 perc.
Hétméteresek: 6/6, ill. 2/2.

Forrás: www.utanpotlassport.hu – RSS