Szép, de megoldható lecke

KIKÜLDÖTT MUNKATÁRSUNK JELENTÉSE POZSONYBÓL. Szép, ugyanakkor megoldható feladatot kapott a leány kézilabda-válogatott a pozsonyi világbajnokságon: a negyeddöntőbe kerülésért szerdán 14 órától Angola vár rá. A csoportkört követő szünnapon Hajdu János szövetségi edzővel beszélgettünk.

Roska Emese Boglárka Mint ismert, a magyar leányválogatott sorrendben Kína, Spanyolország, Kongó, Svédország és Brazília ellen is magabiztos győzelmet aratott a Pozsonyban zajló ifjúsági kézilabda-világbajnokságon, így Oroszországhoz, a Koreai Köztársasághoz és Dániához hasonlóan száz százalékos teljesítménnyel került a legjobb 16 közé. A negyeddöntőbe jutásért szerdán délután kettőtől Angolát kell felülmúlni.

– Milyen tapasztalatokat hozott a hibátlanul megvívott csoportkör?

– Örömteli, hogy védekezésben megerősödtünk. Giricz Laura kiesésekor kicsit megijedtem, hogyan is pótoljuk őt hátul, de a Pásztor Noémi, Háfra Noémi vagy Pásztor, Hudák Emma páros jól oldja meg a feladatot. Pozitív szereplők a kapusaink, felváltva játszanak, és amikor a pályára kerülnek, hatékonyan védenek. A támadásban továbbra is jók, szellemesek, kreatívak vagyunk, több formációban tudunk kézilabdázni.

hajdu_janos06_cseh_szovetseg

Hajdu János szövetségi edző szerint szép, de megoldható feladatot jelent Angola legyőzése  •  Fotó: MKSZ/Cseh Péter

– Szépen palástolják, hogy hiányzik a balkezes átlövő.

– No igen, nem volna baj, ha lenne, de a belső emberek pótolják a hiányt. Úgy gyakoroltunk, hogy minden belső poszton tudjanak játszani az irányítók, átlövők.

– Ilyen jól sikerült csoportkör után lehet hibákról beszélni?

– Nincs nagy problémánk, meccsről meccsre javulunk. Az ötödik, a brazilok elleni mérkőzésen nem jól használtuk ki a ziccereket, talán a fáradtság is nyomot hagyott a lányokon. De azt megjegyzem: kilenc olyan támadásunk volt, amelyekben úgy faultoltak ellenünk, hogy az a korábbi összecsapásokon büntetőt ért. Gondolom, unták a bírók, hogy meccsenként tíz-tizenkét büntetőt lövünk. Igaz, következetesen fújtak, hiszen a brazilok sem kaptak több hetest.

– Visszatérve az utolsó csoportrivális elleni találkozóra: milyen állapotban van a csapat?

– Baj lenne, ha fáradtak volnának a lányok, hiszen – reményeim szerint – négy nagyon fontos mérkőzés következik. Senki nem akarja két meccs után befejezni a vébét, és pihenni. A Pásztor, Háfra, Lakatos Rita és Hornyák Bernadett négyes játszott többet, hiszen védekezésben és támadásban is alapemberek, de a legkevesebbet pályán lévő játékos is kapott egy órányi lehetőséget. A kapusokat és a szélsőket váltogatjuk, összességében nyolc-kilenc ember szerepel sokat, ahogyan a világon minden csapatban. A többiek is fontos láncszemek, hiszen az öt-húsz perceket, egy félidőket is értékes tartalommal lehet megtölteni, előfordul, hogy ők nyerik meg a mérkőzést.

– Hogyan kell nézni azokat, akik a klubjukban húzóemberek, itt viszont nem?

– Mindenki máshogy éli meg a helyzetet. Ott van Pál Tamara, a csapat legfiatalabbja, nagyon tehetséges lány, aki nem sokáig lesz csereember, a korosztályában nagy feladatok várnak rá. Ő Győrben minden meccsen, kis túlzással reggeltől estig játszik, neki nehezebb, hogy például a huszadik percben kell beszállnia. Akiknek akár a klubjukban is hasonló a helyzet, mint mondjuk a Nemzeti Kézilabda Akadémián, könnyebb.

– Mire juthat a csapat a nyolcad- és várhatóan a negyeddöntőben?

– Nem, nem, utóbbiról csak szerdán este beszéljünk!

– Akkor hát a tizenhat között, Angola ellen?

– Dinamikusak, nagyot ugranak és lőnek, mindent gyorsan csinálnak, nyitottat védekeznek. Nem képzetlenek, egyszerűen az európaitól eltérő a stílusuk. Valamivel persze kisebb taktikai repertoárral dolgoznak, de kiszámíthatatlanok, várhatóan a támadásokat sem tudjuk úgy lejátszani, ahogyan szeretnénk, mert ott vannak, ahol nem várnánk őket. Fontosak lesznek a második szándékból végrehajtott megoldások. Azon múlik a siker, hogy a védekezésben milyen gyorsan tudunk alkalmazkodni hozzájuk. Az oroszoknak például egy félidő kellett hozzá.

– Biztosan nem tekintünk eggyel előre?

– Angolát legyőzni szép, de nem megoldhatatlan feladat. Utána a Norvégia–Szlovákia nyolcaddöntő nyertesével játszanánk, az szintén az abszolválható kategória. Két nap múlva visszatérünk rá.

Korábbi anyagaink: beszámoló a vasárnapi érkezésről, hétfői szünnap, Magyarország–Kína,szerdai szünnap, Magyarország-Spanyolország, Magyarország–Kongó, interjú Siti Beátával, Magyarország–Svédország, Magyarország–Brazília

Forrás: www.utanpotlassport.hu – RSS