Szívszorító bukás, hajszállal

Második esélyét is elszalasztotta a feljutásra az U18-as fiúválogatott a B divíziós kosárlabda Európa-bajnokságon Szkopjéban. Ferenczi Tamás csapata tetemes hátrányt ledolgozva még vissza tudott zárkózni szlovák ellenfelére, sőt, a vezetést is megszerezte, végül azonban szívszorító módon kikapott.

Majer Dániel Az egy nappal korábbi, elődöntőben elszenvedett vereséget követően kíváncsian vártuk, sikerül-e összekapnia magát az U18-as fiúválogatottnak a macedóniai B divíziós Eb bronzmérkőzésére, amelyen újra nekirugaszkodhatott az A divíziós tagság kiharcolásának. Duráziéknak nem volt más dolguk, mint a szlovák együttes legyőzése, amitől csupán másodpercek választották el őket…

Pápai Máté (fehérben) volt a magyarok legjobbja Forrás: fiba.com

Pápai Máté (fehérben) volt a magyarok legjobbja  •  Forrás: fiba.com

Arra, hogy milyen állapotba tudta hozni csapatát Ferenczi Tamás az elődöntő önbizalomromboló vereségét követően, az első negyedben nem kaphattunk választ. Azért nem, mert olyan gyenge kosárlabdát produkált mindkét csapat, amilyet még B divíziós kontinenstorna elődöntőjében is ritkán látni. Nem gondolom, hogy messzemenő következtetést lehetne levonni a látottakból. A két csapat egyébként összesen tíz pontot hozott össze tíz perc alatt, az első kosár három perc elteltével született, a negyedet a szlovákok nyerték 6-4-re…

A másodikban a magyar együttes ébredt hamarabb. Kucsora és Rudner triplával fogott előny építésébe. Pápai Máténak a 7. percben dobott kosarával tizenegy pontra nőtt a különbség (21-10).

A negyed, egyben a félidő nyolcpontos magyar vezetéssel zárult (24-16).

Ahogy az ilyenkor lenni szokott, a szünet alatt felszívta magát a hátrányban levő társaság, jelen esetben a szlovák. Dolezaj és Szabó révén két és fél perc alatt három pontra faragták hátrányukat, Rudner büntetőivel és Kerpel-Fronius triplájával viszont ismét nyolcra növelte előnyét a magyar csapat. Azt percekig tartó gólcsend követte, a szlovákok sorban dobálták a kosarakat, mígnem a negyed közepén Hebibi hárompontosával egyenlítettek. Észbe kapott Ferenczi együttese, Krnjajski és Bordács révén négypontos fórral készülhetett a mindent eldöntő záró negyedre (41-37).

Arra a negyedre, amelynek a drámájától minden magyar szurkoló eltekintett volna.

Ihring zsinórban szórt hat pontjával hamar fordítottak a szlovákok (41-43), Mokrán büntetőivel pedig néggyel elhúztak (41-45). Kucsora Csaba vélhetően ekkor elégelte meg a dolgot, zsinórban bevágott két triplát (47-45), amire a túloldalról Drgon válaszolt (47-48).

Ettől vagy nem ettől, de újra elvesztette a fonalat a magyar csapat, Zeliznak közbenjárásával ötpontos hátrányba került 1 perc 50 másodperccel a mérkőzés vége előtt (51-57). Durázi és Kucsora triplájával nem hagytuk magunkat, utóbbi büntetőivel pedig egy pontra zárkóztunk.

Kilenc másodpercre a végső dudaszótól…

Ezzel együtt a szlovákok támadtak, halványan pislákolt már csupán a remény, amikor Ihring rossz passzát Durázi Krisztofer levadászta. és faulttal együtt kosarat dobott.

Az óra hét másodpercnél állt meg. A plusz egy is bement, két ponttal vezettünk (62-60).

A szlovákok támadtak, sürgette őket az idő, nagy kérdés volt, hogy a hosszabbítást jelentő két pontra, vagy a győzelmet hozó hármasra mennek-e. Az utóbbit választották, és Hebibi révén, két másodperccel az idő lejárta előtt győzelmet érő kosarat dobtak.

Drámai vereséget szenvedett tehát a magyar csapat, mely a döntő és a biztos feljutás helyett végül zsinórban két mérkőzést veszítve a negyedik helyen zárt, és maradt a B divízióban.

U18-AS B DIVÍZIÓS FIÚ EURÓPA-BAJNOKSÁG, SZKOPJE (MACEDÓNIA)
Bronzmérkőzés

Magyarország–Szlovákia 62-63 (4-6, 20-10, 17-21, 21-26)
Magyarország: Kerpel-Fronius 3/3, Kucsora 19/15, Rudner 9/3, Durázi 5, Pápai 11
Cs.: Bordács 8, Németh 2, Fülöp, Völgyi 2, Fazekas, Krnjajski 3/3. Szövetségi edző: Ferenczi Tamás

Forrás: www.utanpotlassport.hu – RSS