Szoboszlai Dominik: az első húsz év egészen jól sikerült!

Ezekben a napokban néhány meghatározó labdarúgó a kerek születésnapját ünnepli, és bár Szoboszlai Dominiket nem akarjuk Peléhez hasonlítani, nekünk, magyaroknak a Red Bull Salzburg csillaga testesíti meg futballunk jövőjét, de most már jelenét is. „Szobo” – ahogy Mozart városában becézik – vasárnap ünnepli huszadik születésnapját, ebből az alkalomból interjút adott az Indexnek.

Szoboszlai Dominik (fotó: index.hu)

Milyen volt az első húsz év? Kisgyermekként mit tervezett, és abból mi valósult meg?

Amit terveztem, az egyelőre megvalósult, minden nagyjából úgy halad, ahogy azt szerettem volna. Focista szerettem volna lenni, azt hiszem, ez sikerült. Elég jó úton haladok az álmaim megvalósítása felé.

Konkrétabban?

– A Bajnokok Ligájában szerettem volna játszani, a BL-himnuszt a pályán hallgatni, és nem csak az interneten vagy a tévében. Ez már sikerült is, ezen az úton haladok tovább.

Időarányosan jól áll?

– Szerintem igen, tizenkilenc évesen nem mindenki mondhatja el magáról, hogy van nyolc BL-meccse – hat plusz kettő a selejtezővel együtt –, amelyen rúgott három gólt…

És nem akármilyen gólt!

– Hát a szerdait tényleg elég jól eltaláltam a Lokomotiv Moszkva ellen, azt kell hogy mondjam.

Felidézné?

Meg volt beszélve, hogy nem megyek ki a szögletet rúgni – egyébként ez volt az egyetlen eset, hogy nem én végeztem el a szögletünket vagy a szabadrúgásunkat –, ehelyett Junuzović rúgja, én pedig visszamozgok, miközben mindenki elmegy az emberekkel az ötös környékére. Úgy is történt, Junuzović hozzám passzolta a labdát, én pedig rátekertem erőből a hosszúra. Aránylag jól sikerült.

Esterházy Mátyással, a menedzserével tökéletesnek tűnő párost alkotnak. Mennyire volt meghatározó az ön életében ez a találkozás?

Tizennégy éves koromban látott először játszani, egy év múlva találkoztunk. Elég fontos, hogy ő mellettem volt végig az eddigi karrieremben, és még mindig mellettem van. Nélküle nem biztos, hogy itt lennék, ahol most vagyok. Úgy gondolom, a helyes irányba viszi a pályafutásomat, ezért is vagyok vele. A mi kapcsolatunk nemcsak menedzser-játékos kapcsolat, hanem annál több: mindenről tudunk beszélni, ami csak barátok között fordulhat elő. Igen, Matyi nagyon fontos nekem.

Egy ilyen együttműködésben a bizalom a legfontosabb.

Ez abszolúte megvan, kölcsönösen elfogadjuk egymás véleményét.

Az ön életében – és most elsősorban a szakmai szempontokra gondolok – ki a három legfontosabb ember?

Hú… Mostanában egy kicsit megváltozott az életem, mert három hónapja újra van barátnőm, és ő nagyon fontos a számomra. Ezért inkább négy embert mondanék, sőt, inkább ötöt: a húgom, Szofi, de ő még csak négyéves, apukám, anyukám, Matyi és a barátnőm. Ebben benne van a szakma és a magánélet is. Úgy gondolom, ők azok, akik nekem a legjobbat akarják, és akik mindenben tudnak segíteni.

A minap megnéztem egy videót, amit a szlovákoknak lőtt válogatottbeli gólja után készítettek. A riporter megkérdezte, mire gondolt, amikor Dzsudzsák Balázs átadta a labdát a szabadrúgás előtt, és ön azt felelte: Hát arra, hogy berúgom! Emlékszik erre?

Most nem, de el tudom képzelni, hogy tényleg erre gondoltam.

(A teljes interjú az index.hu oldalain olvasható.)