Szuperdodzsó Újbudán

Ünnepélyes keretek között adták át a Budai Judo Akadémiát: világszínvonalú létesítménnyel gazdagodott a sportág. Az 1000 négyzetméteres sportkomplexumban 400 négyzetméternyi küzdőfelülettel, ideális körülmények között nyújtanak sportolási lehetőséget az óvodásoktól a veterán korosztályig mindenkinek.

UP-info Dodzsónak nevezik az edzőtermet a különböző japán harcművészetekben. Szó szerint azt jelenti:  „az „út követésére szolgáló hely”, „a megvilágosodás útja/helye”. Maga a judo nagyjából „lágy művészetet”. Ennyi a cselgáncsot körülvevő misztikumról, amelynek külön vonzereje van.

De a gazdagréti, új létesítménynek a jelenkori, racionális üzenete az, hogy a tágas, esztétikus, korszerű  létesítményben a világszínvonalat megcélzó magyar edzésmódszereknek illik megjelenniük, különös tekintettel az alapokra, az utánpótlás-nevelésre.

Az átadó ünnepség protokollja is jelzi, hogy nem mindennapi létesítmény született.

Jelen volt Marius Vizer, a nemzetközi szövetség elnöke, Sárfalvi Péter sportért felelős helyettes államtitkár, dr. Hoffmann Tamás, Újbuda polgármestere, Markovits László, a Vasas SC elnöke, Bruckner László, a dodzsónak helyet adó Csíki hegyek utcai Általános Iskola igazgatója, dr. Tóth László, a hazai szövetség elnöke, Bere Tamás, az Újbudai Judo SE elnöke, illetve Hadfi Dániel, a Vasas cselgáncsszakosztályának vezetője.

budaiakademia_013

 •  Forrás: judoinfo.hu

Dr. Tóth László köszöntőjében hangsúlyozta, a hazai dzsúdósoknak korábban nem volt még ilyen remek lehetőségekkel bíró létesítményük. A reményei szerint ez az út eleje, a következőkben hasonló színvonalú termekkel gazdagodik a sportág.

Marius Vizer, a budapesti székhellyel működő nemzetközi szövetség elnöke sok sikert kívánt az akadémia működéséhez, a támogatásért nyújtott segítségért a sportág alapítójáról, Dzsigoro Kano professzorról készült szobrot adott át dr. Hoffmann Tamás polgármesternek, illetve az Emberi Erőforrások Minisztériumának hathatós támogatása elismeréseként IJF-emlékplakettet nyújtott át Sárfalvi Péter helyettes államtitkárnak.

Sárfalvi Péter köszöntőjében kitért rá: az akadémia építésének végig szemtanúja lehetett, már az ötlet megszületésekor tudott róla, a megvalósítását pedig példaértékűnek nevezte.

Az  átadási ceremóniát követően a létesítmény használói, az Újbudai Judo SE és a Vasas judósai, illetve az Újbudai FC Additional Judo Training nevű, a sportág módszereit alkalmazó program résztvevői tartottak bemutatót.

Forrás: www.utanpotlassport.hu – RSS