Szvitacs Alexa már holnap indulna

Hat magyar játékos is éremesélyesként utazik a Sheffieldben megrendezendő para-asztalitenisz Európa-bajnokságra.

Legutóbb 2019-ben, még a Covid előtt rendeztek Európa-bajnokságot a para-asztaliteniszezőknek, a szokásosnál tehát most nagyobb lehet bennük a drukk. Már csak azért is, mert idén kezdődött meg számukra a kvalifikációs időszak a párizsi paralimpiára, és az Eb a fő versenyük 2023-ban. A mieink győri edzőtáborában kedden az M4 Sport stábja is jelen volt.

„Nehéz Európa-bajnokságunk lesz, mivel ez az egyik fő kvótaszerző verseny, de a világranglistán nagyon sok jó pozíciónk van, amivel oda tudunk majd érni Párizsba – nyilatkozta a para-válogatottat irányító Vígh Zsolt.Nyolcfős csapattal utazunk, és vannak olyan komoly esélyeink, ahol az érem szinte elvárás. Major Endre az egyik legjobb kerekesszékes játékos Európában, szóval tőle mindenképp érmet várunk, bár senkire sem szeretnénk rátenni a terhet. Az álló kategóriákban Csonka Andrástól, Berecki Dezsőtől és Pálos Pétertől is várhatunk érmet, bár a nyolcas és kilences kategóriában nagyon sűrű a mezőny. A hölgyeknél Arlóy Zsófia és Szvitacs Alexa is éremesélyes a világranglistán elfoglalt helyük és az eddigi eredményeik alapján.”

Az Európa-bajnokság győztesei egyenes ágon kvalifikálják magukat a 2024-es párizsi paralimpiára. Erre a mieink közül talán Szvitacs Alexának van a legjobb esélye, hiszen ő címvédőként szerepel majd Sheffieldben.

„Egyesben nyilván szeretném megvédeni a címemet, vegyes párosban is van reális esélyünk az éremszerzésre Csonka Andrással, női párosban Arlóy Zsófival viszont már nem érzek ilyen sanszot, mert sokkal magasabb kategóriájú ellenfeleink lesznek – latolgatta az esélyeket Szvitacs Alexa.Amikor Helsingborgban 2019-ben megnyertem az Európa-bajnokságot, nem tudtam, hogy az kvalifikációt jelent a paralimpiára. Most emiatt nagyobb lesz a teher, de szerintem megbirkózom vele. Végigedzettem a nyarat Vitsek Ivánnal, az önbizalmam is rendben van, ha rajtam múlna, már holnap utaznék az Eb-re.”

Az angliai kontinensviadal szeptember 4-től 9-ig tart majd, a magyar válogatott másodikán utazik. Csonka András leginkább vegyes párosban érzi úgy, hogy dobogós helyen végezhet.

„Szvitacs Alexával szeretnék négy közé jutni, férfi párosban pedig Berecki Dezsővel legalább a legjobb nyolcba, az elődöntő már nagy teljesítmény lenne. Ugyanezt mondhatom az egyéni versenyre is. Jól halad a felkészülés, párosban Alexával és Dezsővel is voltak korábban tornagyőzelmeink és döntős helyezéseink, ezek biztató jelek” – mondta Csonka András.

Arlóy Zsófia kisebb sérülésből tért vissza, de érzése szerint jó kezekben van és jó úton halad, így az Eb-re minden rendben lesz. A mezőnyt tekintve nem számít meglepetésre, szeretne a saját extra teljesítményével meglepetést szerezni.

Vígh Zsoltnak a nyáron lehetősége volt Talienbe (Dalian), Kína legmodernebb tehetséggondozó központjába ellátogatni a magyar utánpótlás-válogatottal. Ehhez kapcsolódik, hogy az idei évtől Talien lesz a kínai paraasztalitenisz-válogatott centruma, és szeretnének a magyar válogatottal együttműködni, így még a párizsi paralimpia előtt vendégül látnák a mieinket.

Magyar Asztalitenisz Szövetség