Táncoljon, hogy ne fájjon annyira!

Lassan két és fél milliárd Youtube-felhasználó látta már a Gangnam Style-t, az elmúlt évek legsikeresebb popvideóját. Azon lehet vitatkozni, hogy a klip szereplői hogy élték meg a forgatást, de vidámnak tűnnek; ez is bizonyíthatja, hogy a közös tánc erősíti a társas kapcsolatokat.

Az Oxford Egyetem kutatói sok időt töltöttek táncos csoportokkal egy nagyobb kutatáshoz. Megállapították, hogy a tánccal járó rutinok tényleg jó hatással vannak a közösségépítésre, miközben a szervezet fájdalomküszöbét is megnöveli. A kutatók az eredményeiket a Biology Letters című szaklapban részletezték.

A kutatók több mint 300 brazil tinédzsert vizsgáltak meg, akiket arra kértek, hogy táncoljanak kis csoportokban. Azt a táncosokra bízták, hogy a csoport mozgását követik-e, vagy a sajátjukat, de ahhoz ragaszkodtak, hogy ülve és állva is végezzenek táncmozdulatokat, hogy tanulmányozhassák az ezzel járó megterhelést.

Táncoljon, hogy ne fájjon annyira!

A résztvevőknek egy tesztet is ki kellett tölteniük, ami azt vizsgálta, hogy a táncosok hogy viszonyulnak a közösséghez a tánc előtt és után. Néha megterhelő gyakorlatokat végeztettek velük, hogy megvizsgálják, hogy reagálnak az alanyok a fájdalomra. De a közösségi kapcsolatok javulását nagy nyomás alatt és csoportos tánc esetén is ki tudták mutatni. A kutatók szerint mindez arra utal, hogy a táncnak pozitív hatása van a közösségi kapcsolatok alakulására.

A kutatók feltételezik, hogy mindehhez köze lehet a szervezetben mozgás közben felszabaduló endorfinoknak is, amik fájdalomcsillapítók és jutalom-indikátorok is.

Botlábúaknak némi vigaszt jelenthet, hogy a depressziójukkal nem kell bulikba járniuk: a pozitív hatást néhány perc tánc is kiválthatja. Nem kell betanulnunk a Macarenát, ha szeretnénk néhány új ismerőst – sőt, akiket ezzel befűzhetnénk, azokról valószínűleg inkább lemondani kéne.

Kapcsolódó gyógynövények


Forrás: www.egeszsegtukor.hu – RSS