Tátrai csapatverseny

Két magyar együttes indul a pénteken kezdődő U16-os sakkcsapat-olimpián: az elsőnek az élmezőnyben van a helye, a második pedig tapasztalatot szerezni érkezett Poprádra.

Lakner Gábor Alighogy véget ért az U18-as csapat Európa-bajnokság Celjében, máris kezdődik az U16-os csapatolimpia Popdrádon. Két versenyző szinte pihenő nélkül utazott Szlovéniából Szlovákiába, Marjanovics Annamária és Egyed Judit.

Egyed Marjanovics

Egyed Judit és Marjanovics Annamária duplázik  •  Forrás: chess.hu

Magyarország két együttest indít a 41 ország 55 csapatát felvonultató versenyen, az első – az értékszámok alapján hatodik kiemelt – csapatot Havasi Gergő, Kozák Ádám, Marjanovics Annamária, Marosi Levente és Czupor Attila alkotja. A második csapatot feltörekvő fiatalokból állította össze a szövetség, a tizenkilencedikként rangsorolt együttes Görcsi Gábor, Bohus Ádám, Pribelszky Bence, Egyed Judit, Kovács Judit összeállításban versenyez.

„A mezőnyből Irán és Oroszország egyértelműen kiemelkedik, utánuk több, közel azonos erejű csapat következik. A mezőny jóval erősebb, mint tavaly Mongóliában, egyrészt Poprád jobb helyszín, másrészt új belépőként megjelent az örmény és az azeri válogatott, amely komoly erőt képvisel” – mondja Varga Péter, a szövetség ifjúsági bizottságának elnöke, akit a várakozásokról is megkérdeztünk.

„Az első csapatnak a tízbe kerülés reális célkitűzés, a hat közé jutás már jó eredménynek számít, de még akár a bronzérem sem elérhetetlen. A második a feltörekvő reménységek csapata, nekik nem az eredmény a legfontosabb, hanem hogy tapasztalatot szerezzenek, és átéljék, milyen részt venni ilyen versenyen. Tanulni mennek, de a húsz közé várom őket.”

A kilencfordulós, svájci rendszerben megrendezett versenyen pénteken ülnek először asztalhoz a fiatalok. Szombaton és szerdán dupla fordulót játszanak, a keddet pedig pihenéssel töltik. Az utolsó fordulót jövő pénteken bonyolítják le.

Forrás: www.utanpotlassport.hu – RSS