Tinik térhódítása

Pusztai Liza ismét a juniorok között remekelt a dormageni kard Világ Kupa-versenyen. A tizennégy éves vívó a világranglista-elsőt is legyőzte. A férfiak mezőnyében Péch Miklós ötödik lett. A kadet párbajtőröző Petri Renáta az U23-as között nyert bronzérmet.

UP-info Pusztai Liza ismét nagyot dobbantott. Másfél hónapja honlapunk is beszámolt arról, hogy a BVSC-Zugló mindössze tizennégy éves kardozója ötödik helyen végzett a sosnowieci női junior Világ Kupa-versenyen. Nos, a hét végén, Dormagenben bizonyította, hogy nem egyszeri kiugrásról volt szó: a még serdülőkorú vívó ismét bejutott a nyolc közé, és a hetedik helyével toronymagasan vezeti a hazai juniorranglistát.

Pusztai Liza edzőivel, Bódy Istvánnal (balra) és Bódy Benjáminnal

Pusztai Liza edzőivel, Bódy Istvánnal (balra) és Bódy Benjáminnal

A bevezetőnkbe legalább három felkiáltójel belefért volna, és akkor még nem is említettük, hogy a törékeny lány a nyolcaddöntőben a junior-világranglistát vezető, vb-bronzérmes orosz Anna Básztát 15-10 győzte le! A negyeddöntőben a szintén orosz Szofja Pozdnyakova ellen 14-11-re vezetett, és ahogy egyre több rutinja lesz, azt az egy tust már simán beviszi. És ha Bódy István és Bódy Benjámin tanítványa így folytatja, akkor valóban olyan karrier áll előtte, mint a junior világ- és Európa-bajnok, húsz évesen felnőtt vb-bronzérmes Márton Anna, aki hasonlóan kezdte a pályafutását.

A Bérczy Dorottya, Kelecsényi Mirabella, Pusztai Liza, Záhonyi Petra összeállítású együttes a csapatversenyben tisztesen helyt állt: a negyeddöntőben szoros meccsen kapott ki az olaszoktól 45-43-ra, majd a britek magabiztos legyőzése után ugyanolyan különbséggel maradt alul a németekkel szemben az ötödik helyért vívott összecsapáson.

A férfi juniorkardozók mérsékelt teljesítmény nyújtottak eddig a szezonban, csupán Bancsics Máté plovdivi VK-versenyen szerzett hatodik helye jelentett üde kivételt. Dormagenben azonban a 168 fős, erősnek tartott mezőnyben öten is bejutottak a 32 közé. Kovács István még egy kört ment, Péch Miklós pedig vívhatott a négy közé jutásért, de a ranglistahatodik Konsztantin Voronov jobbnak bizonyult nála. Az MTK fiataljának ötödik helye így is értékes.

A "felnőttek", Kun Anna és Révész Julianna mellett ott áll a kadet Petri Renáta (jobbra) is a dobogón Forrás: hunfencing

A majdnem felnőtt Kun Anna és Révész Julianna mellett áll a kadet Petri Renáta (jobbra) is a dobogón  •  Forrás: hunfencing

Az U23-as európai körverseny-sorozat mödlingi állomásán az idén „felnőtté váló” junior Európa-bajnok párbajtőröző, Kun Anna és a 2010-ben ifjúsági olimpiai bronzérmet szerző tőröző, Lupkovics Dóra is nyert. A szintén tőröző Mátyás Bálint a második helyen végzett, míg az utolsó éves junior, Dósa Dániel ötödik lett. De náluk is nagyobb eredményt ért el a még csak elsőéves kadet párbajtőröző, Petri Renáta, aki a 89 fős mezőnyben – Révész Juliannával egyetemben – bronzérmet szerzett.

A részletes eredmények a szövetség honlapján megtekinthetők: ITT

Forrás: www.utanpotlassport.hu – RSS