Töredékarany

A sepsiszentgyörgyi Incze Kriszta Tünde aranyérmet nyert a junior Európa-bajnokságon. A 63 kg eredményhirdetésén természetesen a román himnusz hangzott el, de mi is jó érzéssel könyveltük el a magyar vonatkozással is bíró sikert. A magyarországi magyar versenyzőknek nem volt jó napjuk, bár Száraz Vivien ötödik lett, igaz, nyert mérkőzés nélkül.

Szekeres István Az előző napi tudósításomban idéztem a sportág – megfigyelésen alapuló – bölcseletét, miszerint „teljességgel kizárt (ma már) minden korosztály világversenyén, hogy valaki pusztán szerencsés sorsolással, győzelem nélkül az első hatba kerüljön; az éremszerzéshez pedig ráadásul bravúrra is szükség van”. Nos, a megállapítás első része elbukott, mert – a kötöttfogású Horváth Csaba után – pénteken Száraz Vivien is nyeretlenül végzett az ötödik helyen. Mindketten bronzmérkőzést vívhattak, de mivel a bravúr mindkét esetben elmaradt, csakugyan nem született érem.

Száraz Vivien Fotó: Facebook

Száraz Vivien  •  Fotó: Facebook

Mint ahogy magyar női csapat is érem nélkül zárta az Európa-bajnokságot a bukaresti Sala Polivalentă-ban. Tudomásul vettük, amit szakág utánpótlását irányító Nagy Lajos előzetesen elmondott, nevezetesen hogy az első számú esélyesünk, Galambos Ramóna sérülése miatt nem számíthatunk sikeres szereplésre. Arra is hivatkozott – teljes joggal –, hogy minden sportág utánpótlásában megfigyelhető az a hullámzás, hogy erősebb és gyengébb évjáratok követik egymást. A női juniorbirkózásban pedig most éppen nem az erősebb a soros…

Noha tulajdonképpen mindenre felkészültünk, azért a leányaink második bukaresti napja enyhén szólva is sokkoló volt. Négy vereséggel kezdődött. Papp Melánia és Dollák Tamara tussal, Kulcsár Elizabet pedig technikai tussal kapott ki úgy, hogy hárman együtt egy mérkőzésnyi időt sem töltöttek szőnyegen.

Öt perc ötvenhat másodpercet, hogy precízek legyünk. Négy másodperc híján két menetet…

A 72 kg-ban Száraz Vivien is kikapott az első meccsén, de – szerencsés sorsolásának köszönhetően – már a negyeddöntőben. Az orosz Darja Sisztyerova győzte le 8-3-ra, aki aztán az elődöntőt is megnyerte 12-4-re a fehérorosz Jevgenyija Andrejcsenko ellen (majd később az aranyat is az ő nyakába akasztották). Ez azt jelentette, hogy Száraznak a fehérorosszal kellett megküzdenie a bronzért. Az ellenfél volt már bronzérmes kadet Eb-n és ötödik U23-as Eb-n.

Vivien – mondhatni – átaludta az első percet. Ellenfele két könnyed levitellel máris elhúzott (0-4). Aztán nekikezdett a harmadiknak is, abból azonban a magyar – átemeléssel – továbbvitte. Két-két pont volt a reális ítélet, de semmiképpen nem 0-4, ahogy a bírók döntöttek, és akkor már 0-8 lett volna az állás. A magyar kispad óvott. Hogy pontosan mi lett az óvás sorsa, azt nem tudom megmondani, mert a közvetítés akkor „lefagyott”, de az tény, hogy amikor visszajött a kép, 2-6 állt az eredményjelzőn.

A második menet eleje a magyaré volt. Akkor már nagyon is ébren volt, keményen támadott, csak hát Andrejcsenko meg állta a sarat. Negyven másodperccel a befejezés előtt aztán újabb levitel jött (2-8), és a meccs akkor dőlt el végérvényesen.

Vivien két vereséggel lett ötödik, de mindkettő hat percig tartott, nem mosták fel vele a szőnyeget. Ötödik lett, és kész, nincs ok további önmarcangolásra.

A másik három lány a veresége után nem sokkal volt kénytelen búcsúzni. A 63 kg-ban Kulcsár Elizabet bolgár legyőzője már a következő körben kikapott a romániai Incze Kriszta Tündétől. A legtovább a Papp Melániát verő fehérorosz 48 kilós húzta, ő csak az elődöntőben szenvedett vereséget, és a magyar lány akkor esett ki.

Az aranyérmes, sepsiszentgyörgyi Incze Kriszta Tünde a világszövetség honlapjának vezető helyén Forrás: unitedworldwrestling.org/Martin Gábor

Az aranyérmes, sepsiszentgyörgyi Incze Kriszta Tünde a világszövetség honlapjának vezető helyén  •  Forrás: unitedworldwrestling.org/Martin Gábor

A női birkózás kétnapos versenyében 20 ország 105 versenyzője lépett szőnyegre. A tavalyi isztambuli Eb-n 21 ország 106 női birkózója szerepelt, az európai mezőny nagysága tehát stabil. A nyolc aranyérem hét országba jutott (szemben a kötöttfogású néggyel), az oroszok kettőt nyertek, egyet-egyet pedig a franciák, a moldovaiak, a németek, a románok és az ukránok. Nekünk külön simogató érzés, hogy a román arany szerzője a sepsiszentgyörgyi MSC versenyzője, Incze Kriszta Tünde, aki a döntőben koncentrált, fegyelmezett és céltudatos birkózással 6-0-ra verte a német Lucie Manzkét.

A magyar csapat három ötödik hellyel zárta a viadalt, azzal a pontverseny felsőházába került, 19 ponttal éppen tizedik lett.

JUNIOR EURÓPA-BAJNOKSÁG, BUKAREST
Női birkózás, 2. versenynap: 48, 55, 63, 72 kg
A magyar szereplők. 48 kg (11 induló): Papp Melánia. 55 kg (135): Dollák Tamara. 63 kg (12): Kulcsár Elizabet. 72 kg (14): Száraz Vivien
A magyar mérkőzések. Selejtező. Tatjana Jefremenko (fehérorosz)–Papp lábkulcsos hídba forgatás, tus az 1:50. percben. Laura Csarasvili (fehérorosz)–Dollák levitel, hídba billentés, tus a 0:40. percben. Juliana Janeva (bolgár)–Kulcsár technikai tus, 10-0 a 3:20. percben. Negyeddöntő. Darja Sisztyerova (orosz)–Száraz 8-3
Bronzmérkőzés. Jevgenyija Andrejcsenko (fehérorosz)–Száraz 8-2
A nap Európa-bajnokai és a magyarok helyezése
48 kg: Nagyezsda Szokolova (Oroszország),… 11. Papp Melánia
55 kg: Anastasia Nichita (Moldova),… 13. Dollák Tamara
63 kg: Incze Kriszta Tünde (Románia),… 12. Kulcsár Elizabet
72 kg: Darja Sisztyerova (Oroszország),… 5. Száraz Vivien
A pontverseny: 1. Oroszország, 68 pont, 2. Németország 46, 3. Fehéroroszország 45,… 10. Magyarország 19

Szombaton és vasárnap a szabadfogásúak versenye zajlik.

Amit eddig írtunk a junior Eb-ről:
1. versenynap: kötöttfogás 50, 60, 74, 96 kg
2. versenynap: kötöttfogás 55, 66, 84, 120 kg
3. versenynap: női birkózás 44, 51, 59, 67 kg

Forrás: www.utanpotlassport.hu – RSS