Törékeny kislányból a szkander királynője

Törékeny kislányból a szkander királynője

Kormány Sport

Barzsó Henrietta korábban úszott és táncolt, aztán a szkander mellett tette le a garast. Azt is elárulta, miért vágott bele a sportba, és miért szeretett bele a szkanderezés világába.

Június 27-én rendezték az 1. Gemenc szkander ob-t, amelyen Barzsó Henrietta a felnőtt –65kg-os kategóriában jobb és bal kézzel is első helyen végzett, abszolút kategóriában pedig mindkét kézzel második lett a remek hangulatú versenyen. Itthon a legjobbak közé tartozik, volt már világbajnoki második és harmadik is, a célja pedig, hogy az aranyérmet is elhozza a vb-ről, emellett szeretne kijutni az olimpiára, ha felveszik a programba a szkandert.

A területi képviselőként dolgozó csinos hölgyet a munkahelye is támogatja, így nem okoz neki gondot, hogy eljusson a versenyekre. Heti öt-hat alkalommal edz, és mint mondja, az erő és a technika mellett gyorsaság is kell, hogy valaki sikeres legyen, mert hiába erős valaki, mire odamegy az asztalhoz egyből lenyomják. A súlyzós edzések mellett a speciális felkészülés, a csukló, az ujjak és az alkar erősítése is része a felkészülésnek, emellett ő a „fegyencedzést” is gyakran felveszi a programba. Persze adja magát a kérdés, hogy vajon kamaszként miért ezt a sportot választotta?

„Az édesapám és a bátyám révén jött ez az egész – mesélte a Csupasportnak. – A testvérem kezdte el előbb a fekve nyomást, aztán a szkandert, én pedig megirigyeltem, hogy mennyire tehetséges. Egyre többet nyaggattak, hogy próbáljam ki én is, miközben akkoriban körülbelül vasággyal együtt voltam negyven kilogramm. Aztán az első versenyemen óriási sikerélménnyel gazdagodtam. Tizenhárom-tizennégy évesen neveztem a mínusz ötvenöt kilós kategóriába, mivel ennél kisebb nem volt. Így is mindenki nagyobb volt nálam, de ha jól emlékszem, nyertem vagy második lettem, ami hatalmas lökést adott a folytatásra. Korábban úsztam és táncoltam is, volt, hogy a hármat együtt csináltam, de érdekes módon végül a szkander maradt.”

S hogy miért szeretett bele ebbe a sportágba?

„Imádok versenyezni. Remek a hangulat, az egész olyan, mint egy nagy család. Mindenki ismer mindenkit, az újaknak pedig segítünk a beilleszkedésben. Nagyon összetartó, segítőkész közösség, ami azonnal megfogott.”

Forrás, fotó: csupasport.hu