Torma Gyula emléke

Pénteken kezdődik a 25. Torma-emlékverseny Prágában. A csehek legrangosabb ifitornáján a magyar válogatott is képviseli magát 14 ökölvívóval, hogy versenykörülmények között készüljön a novemberi szentpétervári világbajnokságra.

Majer Dániel  Immár 25. alkalommal rendezik meg Prágában a csehszlovák olimpiai bajnok ökölvívóról, Július Tormáról elnevezett versenyt. Szomszédaink nagy presztízsű ifitornáján 9 súlycsoportban, súlycsoportonként 8 ökölvívó száll ringbe, köztük a magyar válogatott 14 bokszolója.

Az ifjúsági világbajnokság miatt az eddigiektől eltérő időpontban rendezett versenyre a korábbi évek visszatérő országai közül a szlovákokat, lengyeleket, osztrákokat és természetesen a magyarokat tárt karokkal várják a szervezők, akik remélik, hogy a kevés szeptemberi versenynek köszönhetően az olyan, komoly színvonalat képviselő válogatottak is tiszteletüket teszik, mint az orosz, litván, vagy a német együttes.

A szervezők igyekeznek megtartani a korábbi évekre jellemző barátságos légkört, az ökölvívók szállodája a ring tőszomszédságában található, a verseny időbeosztását pedig úgy igyekeztek kialakítani, hogy városnézésre is mindenkinek jusson idő.

Két legenda: Torma és Papp László

Két legenda: Torma és Papp László

Július Torma – Torma Gyulaként – 1922. március 7-én született Budapesten, szlovák szülők gyermekeként. Az ökölvívást a háromszoros olimpiai bajnok Papp László mesterétől, Ádler Zsigmondtól tanulta. A világháború után Csehországba költözött, 1948-ban aranyérmet nyert a londoni olimpián. Az elődöntőben eltörte a hüvelykujját, de a döntő harmadik menetében kiütötte az amerikai Herringet. Hatszoros magyar és tízszeres csehszlovák bajnok volt.

A magyar csapat – Füzesy Zoltán vezetésével – augusztus 22-től budapesti edzőtáborban készült fel,  főleg kondícionális, technikai és taktikai elemek gyakorlásával. A versenyzők között találunk újoncokat, kevés tapasztalattal bírókat és rutinos ifiket egyaránt. A 49 kg-ban induló Oláh Martinnak és a 91 kiló fölöttiek között versenyző Mészáros Zolánnak a prágai lesz az első versenye a válogatottban, míg az 56 kg-os Mátyás Krisztiánnak és a 60 kg-ban szereplő Németh Istvánnak nemzetközi rutin- és sikerélményszerzés a cél.

A tapasztalt, másodéves ifiktől jóval inkább lehet eredményt várni, a tavaly junior világbajnokságon bronzérmet szerző László Szilárd (75 kg), a rutinos Szaka István (52 kg) és Virbán Martin (52 kg), az edzéseken remekül bokszoló Serbán Henrik (60 kg), a jó formában levő Cservenka Róbert (64 kg), vagy a szokásos jó bunyóját stabilan hozni képes Kozák László (69 kg) egyaránt képes meglepetést okozni.

Jósolni – mint minden versenyen – ezúttal is felesleges, először a pénteki mérlegelés után kaphatnak némi képet az erőviszonyokról a magyar ökölvívók. Füzesy Zoltán elmondása alapján a keret magját a novemberi világbajnokságon indulók alkotják. A felkészülésben a keddi elnökségi döntés értelmében friss szövetségi kapitány, ifj. Balzsay Károly és a posztról leköszönő, a továbbiakban szakmai igazgatóként tevékenykedő dr. Kovács László is részt vesz.

„Karcsival jól ismerjük egymást, versenyzőkorában én is segítettem az olimpiai felkészülését, sokat tud a szakmáról, ki fogunk jönni” – mondta Füzesy Zoltán, aki hozzátette: minél nagyobb a szakmai stáb, annál jobb. Több szem többet lát alapon minden szakember segítségére szükség van.

A verseny hivatalos része pénteken reggel 8 órakor, a mérlegeléssel kezdődik, 14 órától pedig már a szorítóban folytatódik.

TORMA-EMLÉKVERSENY, PRÁGA
A magyar csapat
49 kg: Oláh Miklós
52 kg: Szaka István, Virbán Martin
56 kg: Mátyás Krisztián
60 kg: Serbán Henrik, Németh István
64 kg: Cservenka Róbert
69 kg: Kozák László
75 kg: Pallai Kevin, László Szilárd
81 kg: Bárányi Péter
91 kg: Kocsis Richárd
+91 kg: Mészáros Zoltán

Forrás: www.utanpotlassport.hu – RSS