Trükkös út az NBA-be

A 19 éves Thon Maker az elmúlt évtizedben azon kevesek egyike lehet, aki a középiskola után azonnal az észak-amerikai kosárlabda-bajnokságba, az NBA-be kerül.

UP-info  Éppen a napokban vonult vissza kosárlabda-legenda Kobe Bryant, aki az egyetemi éveket kihagyva, a középiskolát követően azonnal az NBA-ben találta magát. A húsz szezont követően búcsúzó Los Angeles Lakers-vezér ráadásul az első dobóhátvéd volt, akit egyetemi évek nélkül választottak az elitligába.

thon_maker

Thon Maker a következő szezonban az NBA-ben szerepelhet

A 19 éves, 216 centi magas és 99 kilós Thon Maker nem elsősorban a tehetségével, inkább találékonyságával hívja fel magára a figyelmet, kiskaput talált ugyanis a 2005-ben hozott szabályon. A regula nem engedi, hogy 18 évesen NBA-játékos lehessen a kosaras.

A szabály rögzíti továbbá, hogy csak olyan játékos kerülhet az NBA-be, aki betöltötte a 19. életévét, és már legalább egy éve befejezte a középiskolát – ezzel akarták egyetemi játékra kényszeríteni a tinédzsereket.

Bár csellel többen is sikerrel próbálkozók az elmúlt tíz évben, Maker új módszerrel állt elő: előrehozott érettségit csinált, s még egy évig maradt a középiskolában. Közben 19 is elmúlt, így megpróbálkozhatott a draftra jelentkezéssel. Mivel az NBA befogadta a pályázatot, Maker akár mintát mutathat másoknak is. (Tegyük hozzá, a ligát vezető Adam Silver már korábban is felülvizsgálta volna a korhatárt, így valószínűleg az ügyben felgyorsulhatnak a lépések.)

Makert a magassága mindenképpen vonzóvá teheti a csapatok körében, ráadásul rendre hatalmas akarattal küzd a pályán. A 99 kilós termettel viszont vékonynak és erőtlennek tetszik az erőnlétre kőkeményen építő sorozatban, és a távoli dobásokban is fejlődnie kell. A szakemberek nem tartják kiugró tehetségnek, az optimista becslés szerint a tizedik helyen kelhet el a játékjoga, mások szerint lehetséges, hogy csak a második körben (31-60. választás) vetnek szemet rá.

(Cikkünk kiindulását az index cikke jelentette.)

Forrás: www.utanpotlassport.hu – RSS