Turi György nem hajszolja győzelmi kényszerbe Késely Annát

Késely Ajna a négyszáz, a nyolcszáz és az ezerötszáz méteres gyorsúszást is megnyerte az országos bajnokságon, a júliusi világbajnokságon pedig ezek mellett kétszázon és váltóban is indul. Edzőjével, Turi Györggyel beszélgettünk az ob-ról, az előttük álló világversenyről, tehetséges tanítványáról és a versenyek előtt üzeneteiről.

Turi György, Késely Anna, Güttler Károly

Valami ilyesmire számított az országos bajnokságon?

A választ két részre kell osztanom. Az időeredményeket nézve azt kell mondanom, Ajna nem élete legjobbjait úszta, de nem is így kell nézni, hanem összehasonlítani a korábbi években, ebben az időszakban úszott eredményeivel, ebből a szempontból viszont minden a legnagyobb rendben. Négyszáz gyorson sorozatban harmadszor lett országos bajnok, ezerötszázon pedig csodálatos taktikai úszást láthattunk a versenyszám Európa-bajnokával és világbajnoki bronzérmesével, Kapás Boglárkával. Volt olyan szám is, amelynél nem számított annyira az idő, viszont a klub szempontjából is fontos volt a győzelem.

Ezek szerint egyik győzelem sem lepte meg Önt?

Nem, mindháromra számítottam, hiszen éppen azért indítottam el ezekben a versenyszámokban, mert nemcsak az ő eredményeit követem figyelemmel, hanem az ellenfelekét is. A négyszáz gyorsot a két ellenfele, Kapás Boglárka és Hosszú Katinka is komolyan vette, nyolcszázon nem volt olyan riválisa, akitől tarthattunk volna, ami szerintem egyébként nem is volt ideális, jó lett volna egy nagyobb küzdelem. Ezerötszázon pedig, mint már említettem, óriási taktikai csata volt, a két versenyző egyre jobb százakat úszott, a végén már világklasszis idővel.

Ajna három versenyszánban is nyert az ob-n. Tekinthető-e valamelyik a főszámának?

Csak a gyorsúszás a biztos pont, abban a legjobb, de mindig az a főszáma, amiben a legjobban teljesít. Ez sok mindentől függ, nemcsak a saját teljesítményétől, hanem például az ellenfelektől is. Nem szoktunk főszámban gondolkodni, mert a kétszáz, a négyszáz, a nyolcszáz és az ezerötszáz gyors is lehet az, ha úgy alakul. Egyébként mindegyikben indulni is fog a világbajnokságon.

A négyszer kétszázas gyorsváltóval együtt ez már öt versenyszám. Nem lesz ez sok?

Nem, mivel valójában egy úszásnemről beszélünk, amelynek a versenyszámait nem egy napon rendezik, így van idő regenerálódni és felkészülni a következőre. Minden nap egy számban fog úszni, ami egy tizennyolc éves versenyző esetében szerintem még elviselhető. Ez persze változhat addig, de jelenleg ez a terv.

Van kimondott cél a júliusi, kvangdzsui világbajnokságon?

Cél mindig van, de mivel nehéz ezt meghatározni, a lényeg az nyújtsa élete legjobb teljesítményét, és hogy aztán az mire lesz elég, azt majd meglátjuk. Erre mindig egykori tanítványom, Cseh Laci példáját tudom felhozni, aki hiába úszott még ma is élő Európa-csúcsokat, ha volt mellette egy Michael Phelps, akit nem lehetett figyelmen kívül hagyni a világversenyek előtti tervezésnél. És nem akarok terhet rakni a versenyzőim vállára, nem akarom őket győzelmi kényszerbe hajszolni.

Azért megüzeni még kis cetliken a várt időeredményeket a verseny előtt?

Ma már nem cetliken, hanem telefonon küldök üzenetet, ami nemcsak a versenytaktika, hanem a napi rutin része is, ugyanúgy, mint a bemelegítés, a felkészülés, és minden, ami a versenyt megelőzi, az én célom pedig az, hogy beállítsam a versenyzőim napi ritmusát. Ez tulajdonképpen egy emlékeztető arra, amit egyébként előtte szóban már megbeszéltünk.

Mi az oka annak, hogy Ajna esetében ilyen gördülékeny az átmenet a felnőttet mezőnybe?

Én ezt kicsit másképp látom, elég arra gondolni, hogy Egerszegi Krisztina is olimpiai bajnok volt tizennégy évesen. Aki tehetséges, jobban úszik, ilyen egyszerű ez, Ajna pedig nagyon tehetséges, ráadásul mentálisan is nagyon erős, logikusan gondolkodik, és megérti, hogy bármit is teszünk, az nem ellene van, ha nem minden érte.

Milyen vele dolgozni edzőként?

Nagyon jó, aminek az alapja az, hogy Ajna nagyon tisztességes, becsületes és jól nevelt lány. Igaz, a hangulata nem mindig ugyanolyan, de azt nem lehet elvitatni tőle, hogy mindig jóindulattal áll a dolgokhoz, és jó irányba törekszik. Kisebb súrlódások persze vannak köztünk, mint bármelyik edző-tanítvány kapcsolatban, de ezeket mindig könnyen megoldottuk.

(MET / Vincze Szabolcs)