U21: Bravúros győzelem az Eb-címvédő németek otthonában

A magyar U21-es válogatott jó védekezéssel, valamint Zsótér Donát és Vida Máté bombagóljaival 2-1-re legyőzte az Eb-címvédő németeket a két csapat padernborni felkészülési mérkőzésén.

U21-es válogatottunk szeptember 5-én, kedden megkezdi szereplését Eb-selejtező csoportjában. A Málta elleni, gyirmóti mérkőzés előtt a Michael Boris vezette együttes a németekkel mérkőzött meg Padernbornban. A házigazdák idén nyáron U21-es Európa-bajnokságot nyertek, az aranyérmes csapatból hatan a korosztályváltás után is a válogatottban maradtak.

Kora őszi időben, 17-18 fokban, közel 6000 hazai szurkoló előtt kezdődött meg a mérkőzés, amelyen a németek gyorsan magukhoz ragadták a kezdeményezést. Jobbára a magyar térfélen zajlott a játék, a mieink egy-egy labdaszerzést követően kontrákkal igyekeztek veszélyt teremteni a hazai kapu előtt.

A németek első helyzete a 8. percben alakult ki, Demjén Patriknak kellett nagyot védenie. A hazaiak ezt követően is igyekeztek nyomás alatt tartani a kapunkat, de a védelmünk jól állta a sarat. A 15. percben, a meccs addigi képe alapján kissé váratlanul, megszereztük a vezetést: egy jobb oldali támadás végén Zsótér Donát kapta meg a labdát a jobbösszekötő helyén, majd egy állítást követően, mintegy 20 méterről mesterien csavart a jobb fölső sarokba (0-1). A 20. percben ismét Zsótér ijesztett rá a németekre, a kezdőkörben észrevette, hogy kint áll a hazaiak kapusa, ívelése alig kerülte el a kaput. A labdaszerzéseinkből indított gyors támadásaink a folytatásban is veszélyesek voltak, de az ellenfél kapuja előtt nem volt meg a kellő határozottság a támadóinkban. A 24. percben Spandler Csaba mentett nagyot a 16-osunkon belül, majd az ellentámadás végén szöglethez jutottunk, Zsótér beadása után Csernik Kornél lőtt a kapu mellé.

A 36. percben Vida Máté jó 40 méterről emelt kapura, a labda átszállt a kinn álló kapus fölött, majd a keresztlécről kifelé pattant, az érkező Makrai pedig estében a kapu mellé helyezett. A szünetig újabb helyzetet egyik csapat sem alakított ki, a magyar válogatott megérdemelten vezetett 45 perc után.

A szünetben hét helyen változtatott a csapaton Michael Boris, csak Vida, Szoboszlai, Spandler és Bíró Bence maradt a pályán a kezdőből. A második játékrészben a németek játszottak mezőnyfölényben, de a labdaszerzéseink továbbra is jól működtek, az ebből indított támadásokból rendre sikerült kontrázni. Az 59. percben egy ilyen ellentámadás végén a 16-os vonalán szabálytalankodtak Bíró Bencével szemben, ebből a szabadrúgásból még nem lett semmi, de a másodpercekkel később megítélt újabból már igen: Vida Máté 24 méterről, középről csavart a bal felső sarokba (0-2).

A gól után újabb cseréket hajtottunk végre, a kezdőcsapat maradék négy tagját is lehívta a pályáról Michael Boris. A 65. percben egy jobb oldali beadás után hibázott a védelem és a kapusunk, így Johannes Eggestein az üres kapuba tudott passzolni (1-2). Nem sokkal később Kundrák válaszolhatott volna, de a 16-oson belül lesodorták a lábáról a labdát.

A hajrához közeledve a németek sokat tettek az egyenlítésért, de mindhiába, átlövéseik nem voltak pontosak, kidolgozott helyzeteik végén pedig rendre odaért egy magyar védő lába, így az eredmény nem változott, a mieink nagy bravúrt végrehajtva 2-1-re megnyerték a mérkőzést.

Németország-Magyarország 1-2 (0-1)
Magyarország: Demjén Patrik (Bukrán Erik, 46.) – Csernik Kornél (Szivacski Donát, 46.), Lenzsér Bence (Jancsó András, 46.), Kecskés Ákos (Hegedűs János, 46.), Tóth Bence (Szalai Attila, 46.), Spandler Csaba (Óvári Zsolt, 62.) – Vida Máté (Haris Attila, 62.), Szoboszlai Dominik (Szabó Bence, 62.), Zsótér Donát (Katona Máté, 46.) – Bíró Bence (Koszta Márk, 62.), Makrai Gábor (Kundrák Norbert, 46.) Gólszerző: Eggestein a 65., ill. Zsótér 15., Vida 60.

Forrás: www.mlsz.hu – RSS