Új campust kap a TF

Az máris biztosra vehető, hogy a Testnevelési Egyetem, amelyben a múlt héten tűz pusztított, új, korszerűbb, sokcélú működésre alkalmas otthont és imázst kap. A kormány tegnap tárgyalt az intézmény sorsáról, de hivatalos közlemény még nem jelent meg. Mocsai Lajos rektor arról tájékoztatta a sajtót, hogy november végéig komplex tervet kell letennie a kormány asztalára.

Csüggedt Mocsai

A gondterhelt rektor

UP-info „A Testnevelési Egyetem a nemzetközi hírnevéhez méltó támogatást kapott a kormánytól” – tájékoztatta a sajtót Mocsai Lajos rektor tegnap este, a tűz által megcsonkított intézmény sorsával foglalkozó kormányülés után.

Mint emlékezetes: a múlt csütörtökön kiégett az egyetem (ismertebben: a TF) atlétikai csarnoka és a sporttörténeti értékeket is őrző aulája. A tűz okát feltáró vizsgálat jelenlegi szakaszáról szűkszavúan nyilatkozva a rektor azt mondta: „A tűzoltók egyértelmű véleménye az volt, hogy az idegenkezűség lehetősége nem merülhet fel, a teljes kizárás most van folyamatban. A hétvégén a biztosítótársaság és a tűzoltóság is vizsgálódott tovább. Mi rendelkezésre bocsátottuk azokat a videofelvételeket, amelyeken a folyamatok világosan nyomon követhetőek.”
Kisdi Máté, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője azt közölte: a vizsgálat lefolytatására a hatóságnak 40 nap áll rendelkezésére, addig a jogszabályok értelmében résztájékoztatást sem tudnak adni.

Az utolsó, nagy tűzvész utoljára 1999. december 15-én sújtotta a magyar sportot: leégett a Budapest Sportcsarnok Fotók: Internet

Az utolsó, nagy tűzvész utoljára 1999. december 15-én sújtotta a magyar sportot: leégett a Budapest Sportcsarnok  •  Fotók: Internet

Akármilyen szomorú is, de most már a lezárult múlttal szembesülünk.

A kormányülésen arra kérték fel a rektort, hogy november végéig készítsen alapos, részletes tanulmányt az új Testnevelési Egyetemről, megjelölve annak működési koncepcióját, beleértve oktatást, kutatást, sporttevékenységet.  „Genzwein Ferenc kancellár úrral közösen készítjük el” – mondta erről Mocsai.

Elmondta továbbá, hogy az intézmény 1996 óta rendelkezik folyamatos érték- és felelősségbiztosítással, részben a Semmelweis Egyetem egyik karaként.

A Testnevelési Egyetem vezetősége megtartotta a második maratoni ülését, amelyen az oktatási intézmények, sportlétesítmények és a kerületi polgármesterek felajánlásait számba véve összeállították a szemeszter oktatási rendjét. A rektor elmondta, hogy a vizsgákig 99 százalékban megoldódni látszanak a problémák. A tanrendről a hallgatókat holnap, írásban értesítik. Egyedül az időjárás okoz gondot, a szabadtéri foglalkozások szünetelnek.

Az egyetemnek most a bontás körülményeiről kell egyeztetnie a szakhatóságokkal és az életveszélyessé vált falcsonk őrzését, védését kell megoldania. Azok költségét a TE igyekszik saját kasszából fedezni, a költségvetési előirányzatot az Emberi Erőforrások Minisztériumával és a Felsőoktatásért Felelős Államtitkársággal közösen akkor tudják összeállítani, amikor a munkálatokat már megtervezték. Az oktatási tárca már korábban tett ígéretet arra, hogy segít mindenben, amit a TE nem tud kigazdálkodni. További segítségként az Emmin keresztül hétfőn célelszámolási adományszámla nyílt. Még nem tudni, mekkora összeg gyűlt össze rajta. Az intézmény az év hátralevő részében jótékonysági bálokat is szervez, és a számlaszámot karácsonyig biztosan nyitva hagyják.

Régóta tényként kezeli a sporttársadalom, hogy a TF új helyre költözik. Olyan tervek, bár inkább csak sejtetések is napvilágot láttak, hogy a területét összekapcsolják a Sportkórház – ugyancsak jelentős nagyságú – térségével, és a kettő helyére valamilyen jelentős, új beruházás pályázhat.
Egyebek között az is szóba került, hogy a kórház felújítandó, régi épületeiben kapna állandó otthont a MOB és a Sportmúzeum.

• • • • •

Amikor most (szerda, 16 óra 05 perc) az írásunk felkerült a honlapunkra, hivatalos kormányközlemény még nem került nyilvánosságra.

Forrás: www.utanpotlassport.hu – RSS