Út az Ajaxig

Korábban már beszámoltunk róla, hogy az Ajax Amsterdamban folytatja pályafutását Schön Szabolcs. A magyar U17-es válogatott két és féléves szerződést aláíró támadóját napi rutinjának befejeztével értük utol, és az eddig megtett útról, a kifogástalan londoni gyepről, új haverokról és egy rég nem látott ismerősről is kifaggattuk.

Majer Dániel Európai klasszisok  tucatjait nevelte már ki a holland Ajax utánpótlás-akadémiája, amely most egy újabb magyarral, a 16 éves Schön Szabolccsal bővült. A Budapest Honvédból távozó támadó Horváth Olivérhez csatlakozott Amszterdamban, honlapunknak pedig a kezdetekről és a külföldi lehetőségről is mesélt.

Szabolcs (jobbra) az Aston Villa akadémiáján Horváth Olivérrel (balra) és Fülöp Ferenc (középen) menedzserrel Forrás: rangado.hu

Szabolcs (jobbra) az Aston Villa akadémiáján Horváth Olivérrel (balra) és Fülöp Ferenc (középen) menedzserrel  •  Forrás: rangado.hu

„Első vagy második osztályos lehettem, amikor az egyik csapattársam apukája szólt, hogy a Honvédban elkelne egy jó csatár. Akkoriban még centert játszottam, úgyhogy elmentem Kispestre, az edző pedig rögtön, az első tréning után közölte: kell nekem ez a gyerek, és szerződtetett” – emlékezett vissza a kezdetekre Schön Szabolcs. Ezután gyakorlatilag minden ment a maga útján, ontotta a gólokat a különböző korosztályokban. U13-ban és U14-ben például két egymást követő szezonban hatvanhét, majd hatvanöt gólt termelt.

Hamarosan már a Magyar Futball Akadémián, a kispestiek utánpótlás-nevelő műhelyében készült tovább. Edzőinek gyorsan nyilvánvalóvá vált, hogy saját korosztálya mellett az eggyel idősebbek között is megállja a helyét. „Egyszer az U17-esek ellen három-kettőre nyertünk edzőmeccsen, és a három gólból kettőt én szereztem. Az idősebbek trénere ezután kérte, hogy egy hétig gyakoroljak velük, majd nemsokára a csapatban is bemutatkozhattam. Noha eleinte kissé megilletődött voltam az új közegben, hamar beilleszkedtem, pár hónap elteltével pedig már rám is tudták szervezni a játékot a többiek.”

Először tizennégy évesen, az Aston Villa akadémiáján eltöltött pár nap hatására vetődött fel benne a külföldi karrier lehetősége, miután hirtelen belecsöppent a profi világba, amely nagyon megtetszett neki. Végül azonban nem a birminghamieknél kötött ki, hanem az utánpótlás-neveléséről híres Ajaxban. A hollandiai próbajátékok mellett a Chelsea-ben is többször megfordult, egy ideig a két klub között vacillált. „Londonban a pályák nyerték el leginkább a tetszésemet, egészen pontosan az, hogy a harmincból huszonkilencen valódi a gyepszőnyeg, és mindössze egyetlen, amelyik műfüves. Mindegy, hogy havazott vagy esett, mindig a füvön edzettünk, legfeljebb a mínuszok elől mentünk be a műfűre. Ennek ellenére azért választottam az Ajaxot, mert tipikusan a fiatalokra építő együttes, és tizenhét-tizennyolc évesen már lehetőséget ad a futballistáinak az első vagy a második csapatában.”

Az Ajax szerelésében Forrás: goal.com

Az Ajax szerelésében  •  Forrás: goal.com

Amszterdamba érkezve barátságos és némileg már ismerős környezet fogadta. Ezúttal sem tétlenkedett sokat, az orvosi vizsgálatok után rögtön edzésbe állt. „Nagyon élveztem az első hetemet, rendkívül befogadóak voltak a többiek. Azóta én is próbáltam barátkozni a csapattársakkal, ment is a dolog, úgyhogy már van egy két haverom az U17-ben” – lelkesedett. Egy ismerős arcra pedig már megérkezése előtt számíthatott. Válogatottbeli csapattársa, Horváth Olivér ugyanis már nyár óta a hollandok akadémiájának a tagja. „Arról nem beszélgettünk korábban, milyen lesz együtt játszani, de azt többször is kérdezte, hogy mikor jövök már ki. Tartottuk a kapcsolatot a Facebookon, telefonon is beszéltünk, igazán hiányzott már neki a magyar szó.”

Az Ajax korosztályos együttesei már két hete megkezdték a felkészülést, Szabolcs azonban egyelőre még a játékengedélyére vár, így a hétvégi bajnoki rajton nem lehetett ott a csapatban. Viszont ha majd ott lesz, a felnőttek edzője idővel talán ugyancsak felkiált: „Kell nekem ez a gyerek!”

Forrás: www.utanpotlassport.hu – RSS