Vadásznak rájuk (videóval)

A tavalyi U18-as Európa-bajnokság ezüstérmeseként jó esélyekkel utazik el az U19-es fiú kézilabda-válogatott a szombaton, Jekatyerinburgban kezdődő korosztályos világbajnokságra. A szereplők óva intenek a túlzott optimizmustól, ugyanakkor érezhető, hogy ismét emlékezetes szereplésre készülnek.

reb Magasra tette magának a lécet tavaly az U19-es fiú kézilabda-válogatott, amely némileg váratlanul, de annál magabiztosabban szerzett ezüstérmet a lengyelországi U18-as Európa-bajnokságon. Bár a döntőben már nem bírta az önmaga által az egész kontinensviadalon diktált, felfokozott tempót, csupán néhány órán keresztül okozhatott keserűséget a vereség, hiszen az elmúlt évek legnagyobb sikerét szállították a fiúk a szakágban.

edzes-20150723-50

Gyurka János  •  Fotó: Marcsek Áron/MKSZ

„Szívesen visszavágnék a franciáknak, de mindannyian így vagyunk ezzel” – mondja Győri Mátyás, aki tavaly helyet kapott az Eb All Star-csapatában.

A mester, Gyurka János szerint a felkészülés hét hete alatt komoly munkát kellett elvégezniük, mert a szezon közben – a bajnoki menetrend és klubelfoglaltságok miatt – keveset dolgoztak együtt. A közösen töltött idő hiánya bizony éreztette a hatását a katari felkészülési meccseken vagy a komoly erőpróbát jelentő németországi viadalon.

„Egy-két sérültre nem számíthatok, de összességében jó állapotban van már a csapat, a hangulat pedig kimondottan jó – teszi hozzá immár Gyurka. – Remek társaság a miénk, érett, céltudatos srácok alkotják, akik tisztában vannak azzal, mit szeretnének elérni. Tavaly is nagy erényünk volt a csapategység, így lesz ez az idén is.”

A magyar válogatott csoportmeccsei (magyar idő szerint)
szombat 7.00: Magyarország–Lengyelország
hétfő 15.00: Chile–Magyarország
kedd 13.00: Magyarország–Szerbia
csütörtök 15.00: Dél-Korea–Magyarország
Péntek 17.00: Magyarország–Svédország

Persze, fineszes kézilabdázókban (például Juhász Ádám), stabil védő- és lövőjátékosban (mondjuk Ligetvári Patrik) és remek kapusban (Pásztor Imre, Rózsavölgyi Gergő) sincs hiány.

De nem is fair bárkit kiemelni a társaságból: a tavalyi sikerrel a csapat adta vissza a reményt az oly sokszor kritizált utánpótlásnak.

csapat-gat

A válogatott Franciaországban is járt a felkészülés hajrájában  •  Fotó: Marcsek Áron/MKSZ

„Természetesen izgulunk kicsit – nyit az irányító, az említett Eb legértékesebb játékosának választott Juhász. – Viszont úgy gondoljuk, hogy a siker után önbizalommal kell szerepelnünk a világbajnokságon, és ha úgy edzünk, ahogyan tavaly, vagy egy kicsit jobban, akkor ismét van esélyünk a jó eredményre. De talán kicsit a félelem is dolgozik bennünk, hiszen az ezüstérmünk teher is, jól kell szerepelnünk.”

Gyurka szerint az Európa-bajnoki dobogó mindenképpen komoly rang, ugyanakkor emlékeztet: „Azt mondják, hogy először kivívni nem olyan nagy mutatvány, inkább megvédeni… az az igazi teljesítmény. Arra készülünk mi is.”

Noha a játékosok és a stáb tagjai óvatos duhajként először a csoportból továbbjutásról beszélnek, nyilvánvalóan mindannyian előrébb tekintenek. A vb-ken jellemzően nem az a művészet, hogy a hat közül a továbbjutást érő első négy hely valamelyikén végezzen a csapat, a nyolcaddöntőtől következő kieséses szakasz a trükkösebb. Figyelni persze kell Lengyelországra (Eb-8.), Chilére, Szerbiára (Eb-13.), Dél-Koreára, és Svédországra (Eb-5.), de valódi izgalmakat a folytatás tartogathat. Legjobb nyolc, legjobb négy közé jutást – kapjuk a válaszokat a célokról érdeklődve, Pásztor Imre pedig aranyéremmel lenne igazán elégedett.

FIÚ U19-ES VILÁGBAJNOKSÁG, JEKATYERINBURG, AUGUSZTUS 8-20.
A csoportbeosztás
A csoport: Magyarország, Svédország, Dél-Korea, Lengyelország, Chile, Szerbia
B csoport: Spanyolország, Norvégia, Németország, Egyiptom, Izland, Venezuela
C csoport: Dánia, Svájc, Oroszország, Katar, Algéria, Horvátország
D csoport: Franciaország, Szlovénia, Brazília, Argentína, Japán, Tunézia

„Míg tavaly tényleg abszolút esélytelenként indultunk, most minket akarnak megverni” – mondja Győri, és Pásztor is hozzáteszi, feladták maguknak a leckét.

„Tavaly olyan eredményt értek el a fiúk, amilyenre kevesen számítottunk – veszi át a szót Marczinka Zoltán, a szövetség szakmai és sportigazgatója. – Most a világbajnokságon kellene az élmezőnyben maradni, az pedig semmiképpen sem lesz egyszerű. Egyértelmű, hogy tovább kell jutni a csoportból, és jó lenne, ha azt követően menne egy-két kört a csapat. Az elődöntőnek már nagyon-nagyon örülhetnénk.”

A magyar ifjúsági válogatott kerete
Kapusok: PÁSZTOR Imre (MOL Pick Szeged), RÓZSAVÖLGYI Gergő (MKB MVM Veszprém)
Jobbszélsők: DÉBER Bence (Balatonfüred), SINKOVITS Benjámin (PLER)
Jobbátlövők: BARTÓK Donát (Vác), TÖRÖK Ádám (Nemzeti Kézilabda Akadémia)
Irányítók: JUHÁSZ Ádám (Grundfos Tatabánya), MIKITA Bence (Nemzeti Kézilabda Akadémia),
Beállók: FÜZI Dániel (MKB MVM Veszprém), SZEITL Erik (MKB MVM Veszprém)
Balátlövők: GÁBOR Marcell (Grundfos Tatabánya), GYŐRI Mátyás (Balatonfüred), LIGETVÁRI Patrik (Balatonfüred), SZILÁGYI Dávid (Békés)
Balszélsők: FEKETE Dávid (MKB MVM Veszprém), HANUSZ Egon (Csurgó)
Szövetségi edző: GYURKA János, edző: KOPORNYIK Zsolt, masszőr: SÁNDOR Dániel, videóelemző: MARCSEK Áron, csapatvezető: HORVÁTH Gabriella

Forrás: www.utanpotlassport.hu – RSS