Valencia hőfokán (videóval)

Egységesen, nagy lendülettel vág neki a kemény feladatnak az U19-es leány kézilabda-válogatott, amely Valenciában szerepel a korosztályos kontinensviadalon. A felkészülés hajrájában látogattuk meg a csapatot. A videóban és cikkünkben több játékos és a kapitány beszél az esélyekről.

reb Tökéletes próbaterepre talált az U19-es leányválogatott kevéssel az Európa-bajnokságra indulás előtt, hiszen hétfőn délután legalább olyan fülledt meleg volt a szigetszentmiklósi csarnokban, mint amilyen Valenciában vár a kézilabdázókra. Ahogyan ifjabb Kiss Szilárd szövetségi edző mondta, ha pár napot töltöttek volna a helyszínen – ahogyan korábban –, biztosan bekapcsolják a klímát, de másnap már Érden játszottak edzőmeccset, egy-két edzés miatt viszont költséges móka lett volna a légkondi.

Az Eb előtti hajrában a szakember így duplán izzasztotta meg, alaposan, a lányokat, és ők is egymást. Már a szivacslabdás kidobóban sem kímélték a másikat, Pásztor Noémi nagy igyekezetében majdnem a pálya szélén található asztalt is elvitte.

U19_leanyvalogatott_szigetszentmiklos

Rajtra kész a csapat

„A felkészülés kezdetén rengeteget erősítettünk, ami kicsit kifárasztotta a csapatot, de a hétvégi pihenések alatt feltöltődhettünk, összeszoktunk, és jó formában vagyunk – mondja a Pásztor Noémi, aki a csapatból egyedüliként az U19-es és U17-es válogatottban is szerepet kap. – Nagyon vártam már a közös munkát a lányokkal, és jól érzem magam, hiszem, hogy megmutathatjuk az Európa-bajnokságon, hogy mit tudunk.”

Van miért bizonyítani. Egyrészt, a korosztály a tavalyi U18-as világbajnokságon hiába brillírozott a csoportkörben, a nyolcaddöntőben egyetlen rossz meccsel elveszített mindent, amit addig felépített. A 15. hely nem mutatta meg híven a tudást és erőt, amely a válogatottban rejlik. Ráadásul Fortuna sem volt kegyes a magyarokkal az Eb sorsolásán, hiszen az egy éve világbajnok Románia mellé érkezett a csoportba a két esztendeje U17-es Eb-első Svédország és az igencsak erős Franciaország.

A finoman fogalmazva is peches beosztás a felkészülést is erősen meghatározta. Eredetileg éppen a románokkal és a franciákkal játszott volna gyakorló meccset a válogatott, de mivel azonos csoportba kerültek az együttesek, a szokásoknak megfelelően inkább nem fedték fel egymás előtt a lapjaikat a kontinensviadal előtt.

Hiányzó láncszem
Noha a selejtezőn még a csapattal tartott a 18 éves Tóth Gabriella, a Spanyolországban már nem számíthat rá a szövetségi edző.

Bár a csapat egyik kiválósága, a hosszú kényszerpihenő után nemrég visszatérő Monori Orsolya szerint olyan a társulat, mint a család, a szövetségi edző és a lányok egyetértenek abban, hogy nem kirándulni indulnak Valenciába, és jóval a csoportkörön túl terveznek.

A „veszítenivaló nincs” és az „álmodni csak nagyot érdemes”-jelige jegyében készülnek, amihez az is hozzátartozik, hogy a Vácott már a felnőtt NB I-ben is rendszeresen szereplő Hámori Konszuéla aranyéremről beszél.

Noha az talán a legmerészebb álmokat is felülmúlná, Pásztor szerint fő az optimizmus, mindenkit meg kell verni, úgy a legkönnyebb a későbbi szakasz. A csapatkapitány, a tavalyi vb-n jórészt sérülten szereplő Gerháth Fanni viszont óvatosabban fogalmaz.

„Elsősorban a csoportból szeretnénk továbbjutni, mert már az is nagy eredmény lenne, s nagy lendületet adna a csapatnak. Az ellenfelek lehetnek magasabbak, erősebbek, atletikusabbak, de a mi csapatunk erénye, hogy nagyon tudunk küzdeni. Néztük: ha továbbjutunk, a másik ágról könnyebb ellenfelek jöhetnek. De előbb jussunk el addig.”

A lendületet nézve semmi kétség: ott lesznek a legjobbak között.

U19-ES KÉZILABD EURÓPA-BAJNOKSÁG, VALENCIA
A MAGYAR KERET
Kapusok: GERCSÓ Nóra (Szent István SE), MISTINA Kitti (Mosonmagyaróvár), WÉNINGER Alexa (Győri Audi ETO)
Jobbszélsők: DIÓSZEGI Nikolett (EUbility Group Békéscsabai ENKSE), FALUVÉGI Dorottya (FTC-Rail Cargo Hungaria)
Jobbátlövők: CSALA Anita (Mosonmagyaróvár), ÉLŐ Beatrix (Mosonmagyaróvár), HÁMORI Konszuéla (Ipress Center Vác)
Irányítók: BOUTI Fruzsina (Győri Audi ETO), FERENCZY Fruzsina (Dunaújvárosi KKA)
Beállók: LINDER Luca (Győri Audi ETO), PÁSZTOR Noémi (Nemzeti Kézilabda Akadémia), PINTÉR Zsanett (FTC-Rail Cargo Hungaria)
Balátlövők: GERHÁTH Fanni (Mosonmagyaróvár), HORVÁTH Petra (Győri Audi ETO), KEMÉNY Dóra (Dunaújvárosi KKA), MONORI Orsolya (FTC-Rail Cargo Hungaria),
Balszélső: HÁRSFALVI Júlia (Mosonmagyaróvár)
Szövetségi edző: ifj. Kiss Szilárd, edző: Papp György

Forrás: www.utanpotlassport.hu – RSS