Van még hely a polcon

Két aranyérmet szerzett a felnőtt országos vívóbajnokságon az MTK. Márton Anna sikere kard egyéniben nem jelentett meglepetést, annál inkább a női párbajtőrcsapat aranya, amelyben tevékeny részt vállalt a 14 éves Muhari Eszter is.

STJ A Brüll Alfréd Akadémia ifjú párbajtőrözőjének ez a hatodik évadja a sportágban. Az MTK-ban kezdett vívni, és elképesztő tempóban robog előre a szakmai ranglétrán. A 2014–15-ös szezonnak már ő volt a felfedezettje, s a jelenlegiben is príma formában versenyez: szeptemberben serdülőként megnyerte a kadet válogatót, novemberben a juniorok válogatóján végzett a harmadik helyen.

Eredményhirdetés az ob-n, a dobogó tetején az MTK csapata Fotó: hunfencing.hu

Eredményhirdetés az ob-n, a dobogó tetején az MTK csapata  •  Fotó: hunfencing.hu

„Nagyszerűen érzem magam az MTK-ban, remek a közösség – mondja Muhari Eszter. – Szeretnek és elismerik az eredményeimet. A szakmai fejlődésem szempontjából is tökéletes helyen vagyok, mert sok, különböző stílusú vívóval gyakorolhatok. S az sem mellékes, hogy az edzők is nagyon jó fejek.”

László István tanítványa a 2016. évet élete első felnőtt bajnoki címével koronázta meg. A csapataranyérem különlegessége, hogy három különböző generációhoz tartozó sportoló alkotta az MTK együttesét: Eszter mellett a 42 éves Sidiropoulou Niki és a 30 éves Lambert Regina lépett pástra.

„Tavaly már kipróbáltuk ezt az összeállítást, de akkor nem volt meg a kellő összhang – meséli Eszter. – Idén azonban mindenki remek napot fogott ki. Noha jelentős közöttünk a korkülönbség, Niki és Regi abszolút befogadtak, partnerként kezelnek. S a bizalom jele az is, hogy én lehettem a befejező ember. Nagyon aranyosak voltak a lányok, verseny közben is segítettek. Biztattak, s amikor a páston voltam, hangosan szurkoltak nekem. Mivel Niki görög állampolgár is, vele ritkán találkozom, Regivel ellenben gyakran vívunk egymással, és egyre többször sikerül nyernem ellene. Három különböző karakter vagyunk, de most az ob-n valamennyien higgadtan és nagyon koncentráltan versenyeztünk.”

UP,Muhari EszterportreSzükség is volt a hideg fejre, hiszen kemény akadályokon át vezetett az út a fináléig. A Várnai Vivien, Budai Dorina, Varga Katalin alkotta Bp. Honvéd elleni meccs egyetlen tuson múlott (32-31), csakúgy, mint a riói olimpiai bajnok Szász Emesét is felvonultató Vasassal vívott mérkőzés (37-36). Az elődöntőben az Alföldi Vívó Akadémián már könnyebben túlléptek (45-35), a Tata elleni fináléban pedig jó taktikával sikerült megnyugtató előnyt felépíteni, így a hajrá lényegében izgalommentesen zajlott. Eszter szerint talán az aranycsatát hozták a legkönnyebben a nap folyamán. A „generációk triója” (kiegészülve a tartalék Csepregi Csepkével) tehát telitalálatnak bizonyult, bár talán maga az ötletgazda, az MTK vívószakosztályának igazgatója, Várkonyi Marina sem számított ilyen átütő sikerre.

„Néhány éve az alapoktól kezdtük újraépíteni a szakosztályt – mondja a négyszeres világ- és kétszeres Európa-bajnok vívó. – Kevés a felnőtt versenyzőnk, ezek egyike Lambert Regina. Az ő szerepeltetése tehát kézenfekvő volt, majd jött a gondolat, hogy Sidiropoulou Niki, aki mostanában nálunk tréningezi, s kettős állampolgárként eleve csak a csapatversenyben indulhat, legyen a másik csapattagunk afféle »kölcsönjátékosként«. Már csupán a harmadik embert kellett megtalálni, de az ő személyén sem kellett sokat töprengeni, hiszen Muhari Eszter szakosztályunk egyik üdvöskéje. Fantasztikus adottságú lány, a képességeiről jellemző, hogy serdülőként javarészt a kadetek, sőt a juniorok mezőnyében versenyez. Eszternek minden adottsága megvan ahhoz, hogy olimpikon legyen akár már Tokióban, vagy majd 2024-ben, s talán éppen Budapesten.”

Várkonyi Marina szerint Muhari Eszter mentálisan is erős, nem ijed meg a kritikus helyzetekben, képes jelentős hátrányból is fordítani. Nagyon tudatos edz, szinte már megszállottan.

„Bár mi ketten más karakterek vagyunk, a hozzáállásunkat illetően hasonlítunk egymásra – magyarázza az 1991-es egyik hőse, aki a budapesti vb-n a csapattal aranyérmes lett, egyéniben pedig a harmadik helyen végzett. – Legszívesebben én is a vívóteremben aludtam volna, s még betegen is úgy kellett hazazavarnia a mesteremnek, Szőcs Bertalannak. Én temperamentumosabb voltam, Eszter már ilyen fiatalon is irigylésre méltóan higgadt.”

Adódik a kérdés, nem került-e szóba, hogy Marina legyen az ob-n az MTK csapatának egyik tagja.

„Nem ördögtől való a gondolat, 2014-ben ugyanis Nikivel, Mincza Ildikóval és egy ausztrál lánnyal négyesben, az MTK B együtteseként elindultunk a bajnokságon – mondja a szakosztály-igazgató, aki másfél évtizednyi vendéglátózás után 2013-ban tért vissza a sportágba. – A negyedik helyet szereztük meg, s egyetlen találaton múlott, hogy nem végeztünk előbbre. Idén nem volt időm felkészülni, rengeteg teendőm akadt, de nagyon boldog vagyok, hogy újra a vívók között élhetek. Talán jövőre majd újra megpróbáljuk a lányokkal.”

Várkonyi Marina fantasztikus eredményeivel magasra tette a mércét az utódok előtt. Muhari Eszter szobájában egyelőre egy polcon sorakoznak az eddig nyert trófeái. Az egyre tekintélyesebb gyűjtemény új darabjaként ide került az első felnőtt bajnoki arany is. Eszter egy kadet Európa-bajnoki medálnak már ebben a szezonban szívesen szorítana helyet. Igaz, a kontinensviadalig még van feladata, s nem is kevés. Rögtön a hétvégén például szeretne a pozsonyi junior Világ Kupa-viadalon jól szerepelni, hogy megerősítse a helyét a juniorválogatottban. Ha ugyanis ez sikerül, még idén elutazhat egy spanyolországi versenyre, amely nem csak szakmailag izgalmas kihívás, úti célként is roppant vonzó. Eszter már járt spanyol földön, és nagyon megkedvelte az országot. Egy sikeres év végi hajrá ráadásul nagy lökést adhatna neki a 2017-es versenyzéshez is.

Forrás: www.utanpotlassport.hu – RSS