Vas Blanka indul az olimpián hegyikerékpárban

Vas Blanka képviseli a magyar színeket hegyikerékpárban a párizsi olimpián – tájékoztatta Benkó László szövetségi kapitány az MTI-t.

Tim de Waele / Getty Images Hungary

A három évvel ezelőtt negyedikként célba érő Vas szerezte meg a kvótát azzal, hogy tavaly ötödik lett az U23-asok között a glasgow-i összkerékpáros világbajnokságon, és a válogatásra kiírt versenyek mindegyikén ő szerepelt a legjobban.

“Elnökségi határozat szükséges hozzá, ez a napokban megszületik, de a számok egyértelműek: Blanka az induló, Buzsáki Virág pedig a tartalék” – mondta a szövetségi kapitány, kiemelve: az utolsó pillanatig mindketten ugyanúgy készülnek majd az ötkarikás játékokra.

Időközben a Magyar Kerékpáros Szövetség elnöksége 36/2024. (VI.19.) MKSZ elnökségi határozatával döntött, hogy a hegyikerékpárban Vas Kata Blankát jelöli indulónak a párizsi olimpián.

Benkó László kiemelte: mivel Vas országúton és hegyikerékpárban egyaránt intenzív edzéseket végzett magaslaton Livignóban, így szerdán – az Időfutam OB-n – nem áll rajthoz, vasárnap – az Országúti OB-n – viszont igen. Ezt követően két boszniai felkészülési verseny vár rá hegyikerékpárban, hogy az ott elért eredményekkel javítson rajtpozícióján az ötkarikás játékokra.

Elárulta: igazából most kezdődött meg a hegyikerékpáros felkészülése, a korábbi válogatókra még nem igazán edzett, ám még most sem egyszerű, mivel főleg országúton gyakorol:
“Három év montizás kimaradt, próbálom gyorsan megtalálni a régi technikai tudásomat, nehezen megy.”
“Az elmúlt években egy kicsit lemondtam a montiról, érzem is, hogy nagyon nehéz bepótolni azokat az éveket.”
“Az országútira százszázalékosan fel leszek készülve, a hegyikerékpárra pedig amennyire csak tudok.”
“Kell egy kis szerencse is a jó eredményhez.”
Vas: nem lehet egyszerre két szakágra százszázalékosan felkészülni

Magyar Kerékpáros Szövetség