Vesszőfutás

Rémes sorsolást kapott az első szabadfogású nap három magyar szereplője a ruszei U23-as Európa-bajnokságon. Egyedül Nagy Mihálynak sikerült teljes mérkőzést végigbirkóznia, de a mérlegen ő sem tudott javítani: győzelem nélkül, négy vereséggel zárt a csapat. Két azeri, egy-egy orosz és török arany született.

Szekeres István Fortuna egyszerűen hátat fordított a magyar szabadfogásúaknak, elképesztő sorsolást zúdított a nyakukba. A három versenyzőnk közül kettő elsőre azeri ellenfelet kapott… Erről csak annyit, hogy a nap négy aranyérme közül kettőt az azeriek, egyet-egyet pedig az oroszok és a törökök szereztek meg. A harmadik magyar pedig francia ellen kezdett, akivel nem az a baj, hogy francia, hanem hogy a neve Zelimkhan Khadjiev. Nem tudom, melyik, egykori szovjet térségből való a családja, mert ő maga minden eddigi nemzetközi eredményét francia színekben érte el. De nem kizárt, hogy – hasonlóan nagyon sok exszovjet elszármazotthoz – ő is Dagesztánban, a világ legeredményesebb műhelyében, a Jurij Sahmuradov vezette mahacskalai bázison edződik. Nyert már junior Eb-bronzot (akkor is a mostani magyar ellenfél, Nagy Mihály legyőzésével), két éve junior-világbajnok volt, tavaly pedig a felnőttvébén elért ötödik helyével repülőjegyet váltott Rióba.

Nagy Mihály legalább birkózott egy jót Fotó: MBSZ

Nagy Mihály legalább birkózott egy jót  •  Fotó: MBSZ

Khadjiev annyiban azért francia volt, hogy ellene legalább lehetett nagyot birkózni. Főleg Nagy Mihálynak, akitől a szakvezetés, jó okkal, jó eredményt várt…

Nem kezdődött jól, mert a magyart megintették, majd – csípődobás nyomán – 0-5-tel zárta az első menetet. A másodikban Nagy levitte, és meg is pörgette ellenfelét (4-5), majd intették a franciát is, 5-5. Khadjiev energikus ledöntéssel (5-9) azonban eldöntötte a mérkőzést a maga javára. Csakhogy a következő körben 14-1-re (!) kikapott a lett Jurcenkótól, és azzal Mihály kiesett.

A nap másik két magyarja, Bábszky és az újonc Juhász a két azeri ellen együttvéve is alig több mint öt percet töltött a szőnyegen. Előbbi 48 másodperc alatt, tussal kapott ki Mammadovtól, akit viszont a következő fordulóban a német vetélytárs 3-2-re legyőzött. A németet amúgy Semisorownak hívják…

Az önmagában nem tragédia, ha valaki összefut valamelyik nagymenővel, és kikap tőle. Mert ha az illető döntőbe jut, akkor ő meg vigaszágra kerül; így lett például előző nap bronzérmes Dénes Mercédesz is. Ezért általában nem is az egyes ellenfeleken kell elidőzni, hanem az egész ágon. Nos, a szabadfogás első napján a magyaroknak az ága is rémes volt. A legjobb példa erre Juhász Balázs esete. Ő a későbbi aranyérmestől kapott ki, aztán a vigaszágon mindjárt szembejött vele az orosz Zajnulla Kurbanov, aki junior Eb-ezüstérmes és a tavalyi U23-as kontinensbajnokság bronzérmese (végül most is az lett).

Kurbanov azonnal levitte a magyar ellenfelét, és háromszor is megpörgette (0-8), végül azonban Juhász kibújt, és az ellenfele mögé került, megszerezve a becsületpontot.

Ez a nap olyan volt, amikor az egyetlen pontocskát is meg kell becsülni.

U23-AS EURÓPA-BAJNOKSÁG, RUSZE (BULGÁRIA)
Szabadfogás, 1. versenynap
A magyar szereplők. 57 kg (13 induló): magyar induló nem volt. 65 kg (17): Bábszky Gergely. 74 kg (20): Nagy Mihály. 97 kg (16): Juhász Balázs
A magyar mérkőzések. Selejtező. Tejmur Mammadov (azeri)–Bábszky tus, 6-0-nál a 0:48. percben. Nyolcaddöntő. Zelimkhan Khadjiev (francia)–Nagy Mihály 9-5. Nurmagomed Gadzsijev (azeri)–Juhász Balázs 10-0, technikai tus, a 4:32. percben. Vigaszág. Zajnulla Kurbanov (orosz)–Juhász Balázs 12-1, technikai tus a 2:37. percben.
A nap Európa-bajnokai és a magyarok helyezése
57 kg: Haszan-Zade Mirdzsalal (Azerbajdzsán), magyar induló nem volt
65 kg: Murad Nuhkagyijev (Oroszország), 13. Bábszky Gergely
74 kg: Muhammet Kotanoglu (Törökország), 14. Nagy Mihály
97 kg: Nurmagomed Gadzsijev (Azerbajdzsán), 12. Juhász Balázs

Amit eddig írtunk az U23-as Eb-ről
1. versenyap: kötöttfogás 59, 71, 80, 98 kg
2. versenynap: kötöttfogás 66, 75, 85, 130 kg
3. versenynap: női birkózás 48, 55, 60, 69 kg
„Elvették a bronzot”
4. versenynap: női birkózás 53, 58, 63, 75 kg

Forrás: www.utanpotlassport.hu – RSS