Világbajnokok, világbajnokok!…

Magyarország nyerte az U18-as divízió I/B csoportos világbajnokságot. A válogatott 4-2-re győzte le Japánt Asiagóban, így az utolsó meccstől függetlenül megszerezte az első helyet, és visszajutott a divízió I/A csoportba.

Kiküldött munkatársunk, Pusztai Viola jelenti Asiagóból Ha a magyar csapat megszerzi a három pont a japánok ellen, a divízió I/B csoport világbajnoka. Nemes egyszerűséggel, ezzel a téttel bírt az U18-as jégkorong-válogatott negyedik mérkőzése Asiagóban. A fiúk már az első napokban méregették ellenfelüket, mondogatták, milyen gyorsak.

De hát ők is azok, így félelemre nem volt nyomos okuk.

Gyorskorcsolya-bajnokság kelt életre a jégen, mindamellett az első harmadban a magyarok előtt akadt több lehetőség, de mindannyi kihasználatlan maradt. A japánoknak emberelőnyben sem sikerült betalálniuk, így a játékrész vége 0-0 lett.

Világbajnokok

Világbajnokok

Glen Williamson együttesének a világbajnokságon eddig mindig a második harmad bizonyult gyengébbnek, ez a tendencia most sem szakadt meg: az ellenfél nagy elánnal kezdett, aminek még az első percben meglett az eredménye, gól formájában

A válaszra sem kellett azért sokat várni: Szigeti Ákos pattant be a pályára a kispadról, a pakk meg éppen eléje… A kapuig meg sem állt, ott pedig nem hibázott.

Szabó Dávid kiállítása nagyon nem hiányzott, különösen azért, mert az ellenfél tizenhármasa messziről bombagólt lőtt. Ezzel még nem volt végük a meleg pillanatoknak, hiszen nem sokkal később a védők csak loholtak két japán után, akik egy az egyben mehetett a kapura a koronggal.

Kovács Dávid bravúrral hárított, majd a kipattanóból érkező lövést is fogta.

Hiába került emberelőnybe a magyar csapat, az öt a négy elleni játékot csak fél percig élvezhette. Már egyenlő létszámnál Szita Donát korcsolyázott el a bal szélen, s védője a kapu előtt csak szabálytalanul tudta megállítani. Így a csapatkapitány büntetőt lőhetett, s bár utólag elárulta: kicsit remegett a keze, a korong mégis az ellenfél kapujában kötött ki.

Az utolsó harmad előtt még minden kérdés nyitott volt. De ahogy az eddigi mérkőzéseken, most is az sikerült a legjobban. Fizikálisan addigra őrölték fel a japánokat, akik talán az általuk diktált hatalmas iramtól is elfáradtak, illetve nem számítottak arra, hogy a magyarok végig bírják a tempót. Nemhogy bírták, de a meccsen először – Tóth Renátó életerős távoli lövésének köszönhetően – a 46. percben a vezetést is átvették, és már ki sem engedték ki a kezükből.

Ahogy ilyenkor szokás, a japánok az utolsó percre lehozták a kapusukat, bombázták rendesen Kovács kapuját, de a kapus és a védelem is ötösre vizsgázott. Az i-re a pontot Horváth Bálint tette fel, aki üreskapus góllal vette ki a részét a 4-2-es győzelemből.

Az pedig egyúttal a világbajnoki címet és a divízió I/A csoportba való feljutást jelentette.

Magyarország egy év szünet után tehát ismét a világ legjobb tizenhat csapata között van. A fiúk a hokitudásukat már bizonyították, most a szakmai stábon a sor, hiszen vb-győzelem esetére azt fogadták meg, hogy felmennek hóért a közeli, nagyon magasan fekvő hegyekbe.

De ha ezt nem sikerül teljesíteni, akkor majd hoznak az asiagói jégcsarnok mögött álló kupacból.

U18-AS DIVÍZIÓ I/B CSOPORTOS VILÁGBAJNOKSÁG, ASIAGO (OLASZORSZÁG)
Hétfői eredmények: Magyarország‒Koreai Köztársaság 6-2, Ukrajna‒Szlovénia 3-1, Japán‒Olaszország 3-2
Keddi eredmények: Magyarország‒Ukrajna 6-2, Japán–Koreai Köztársaság 1-0, Szlovénia–Olaszország 4-2
Csütörtöki eredmények: Japán–Szlovénia 4-1, Ukrajna–Koreai Köztársaság 6-3, Magyarország‒Olaszország 7-1
Pénteki eredmények: Magyarország‒Japán 4-2, Szlovénia–Koreai Köztársaság 9-3, később: Ukrajna‒Olaszország
Április 24 (vasárnap): Magyarország‒Szlovénia 17.00

Forrás: www.utanpotlassport.hu – RSS