Vissza az élmezőnybe

Mérlegre tettük az ifjúsági és a serdülő asztaliteniszezők Európa-bajnoki szereplését. Lajtai Kristóf MOB utánpótlás-koordinátorral vettük sorba a zágrábi eredményeket, és azon keresztül igyekeztünk bemérni a sportág hazai jövőjét.

Pusztai Viola A mérleg egyik oldalán a serdülők bronzérme, a két negyeddöntős helyezése, a másikon az ifjúsági fiúcsapat kiesése a másodosztályba, a leánycsapat éppencsak bennmaradása az első osztályban. Felemásan szerepeltek a magyar asztaliteniszezők a zágrábi korosztályos Európa-bajnokságon, nem kétség, de Lajtai Kristóf, a szövetség sportági referense, a MOB utánpótlás-koordinátor szerint a realitásnak megfelelően:

– Miután tavaly egyetlen negyeddöntős helyezést sem értünk el, így idén annak is örültünk volna, ha ebből akad két-három. Ennek tükrében a serdülő fiúcsapat harmadik helye kiemelkedő, de a leánycsapat hatodik helye és párosban Juhász Patriknak a holland társával a nyolc közé kerülése is remek eredmény. A fájó pont valóban az ifjúsági fiúk szereplése. A lányok esetében előre számoltunk azzal, hogy a bennmaradásért küzdenek, igaz, a kiemelések alapján a fiúkra is ez várt. Csakhogy a csoportban kiválóan kezdtek, még csak playoff-meccset sem kellett játszaniuk a nyolcaddöntőért, így bíztunk a hasonló folytatásban. Aztán kikaptak a végül ezüstérmes csehektől, a dánok ellen pedig többször is a végjátékban mentek el meccsek, ez a rossz széria pedig a továbbiakban sem szakadt meg.

A bronzérmes serdülő fiúcsapat és a szövetségi kapitány, Vitsek Iván a dobogón

A bronzérmes serdülő fiúcsapat és a szövetségi kapitány, Vitsek Iván a dobogón

Az ifjúsági korosztály egyik, ha nem a legnagyobb problémája, hogy igen szűk a merítési lehetőség. A szövetségi kapitányok mindössze négy-öt, jó esetben hat játékos közül jelölik ki az Eb-re utazókat, bár mindjárt tegyük hozzá, a serdülők bázisa sem sokkal szélesebb. Ellenben az élvonalhoz tartozó vetélytársakkal, akik esetenként honfitársaikkal is „belharcot” vívnak a csapatba kerülésért, de ha mégsem, akkor is több játékos közül választhatják ki az országok legjobbjaikat.

– Az utánpótlásbázis itthon az elmúlt években folyamatosan csökkenő tendenciát mutatott, de az egyesületek száma nőtt. Most az állami támogatás révén van mód arra, hogy szélesítsük a bázist, jobb helyzetbe hozzuk az egyesületeket, és rendszeresebbé tegyük a válogatottak központi felkészítését. A látványos fejlődéshez azonban idő kell. Pozitívum, hogy a nyári, kiskunfélegyházi edzőtáborunkban már huszonhét újonckorú játékos vett részt, és tizenketten utaznak az augusztus végi francia nemzetközi viadalra is.

Az újonckorban elkezdett versenyeztetésben iránymutató a mostani serdülők menedzselése, hiszen a fiúk és a lányok közül többen már újoncként is jártak a serdülők nemzetközi versenyeire, sőt, Európa-bajnoki tapasztalattal is rendelkeztek. Ezáltal tudták, mire számíthatnak a tíznapos viadalon, jobban bírták a terhelést. Ezt az utat követné a jövőben is a szövetség.

– Juhász Patrik jövőre már ifjúsági lesz, András Csaba és Both Olivér ellenben még mindig a serdülők között versenyez, így tőlük mindenképpen várható az újabb kiemelkedő eredmény. De el kell kezdeni a fiatalabbak beépítését is a csapatba, gondolok elsősorban Huzsvár Erikre, aki nemrég a nemzetközi szövetség „mini-világbajnokságán” harmadik helyet szerzett, de ugyanez igaz azokra az U13-as játékosokra, akik a korosztályos nemzetközi versenyeken az élmezőnybe tartoztak.

A bázis szélesítése érdekében egyébként az óvodai és az iskolai program mellett napirendre került az utánpótláscentrumok, az akadémiák létrehozása, amelynek már zajlanak az előkészületei. A vidéki központok kijelölése megtörtént, a tervek szerint a térségben asztaliteniszező gyerekek azokban sajátíthatják el az alapokat (megfelelő szakmai támogatással), amelyekre építeni lehet.

Az Európa-bajnoksággal kapcsolatban Lajtai arra is kitért, hogy a résztvevő 46 ország közül 19 éremmel tért haza Zágrábból. Ez a szám sokkal magasabb, mint az elmúlt években tapasztalt 13-14. Olyan országok versenyzői is dobogóra állhattak, amelyek jelenléte az élmezőnyben korábban nem volt jellemző, ezek közül elsősorban az osztrákokat emeli ki, valamint a szlovénok teljesítményét, továbbá a moldovai játékosról is említést tesz. Ugyanakkor az is meglepte, hogy a németek és a franciák gyengébben szerepeltek a vártnál.

Magyarország az egy bronzérmével a 19. helyet szerezte meg az éremtáblázaton, azaz az indulók számát nézve a középmezőnyben helyezkedik el. A cél az, hogy néhány éven belül ismét az élmezőnyhöz tartozzon.

Forrás: www.utanpotlassport.hu – RSS