Visszajött az önbizalma, Perl Zoltán az Év Játékosa lett

Perl Zoltán először lett a szakszövetség véleménye alapján az év férfi kosárlabdázója. A 24 éves szombathelyi játékos januárban az önbizalmát vesztve tért haza Spanyolországból, azóta a Falcóval bajnokságot nyert, bejutott a Bajnokok Ligájába, ahol a várakozásnál sokkal jobban szerepel a csapat. Kedden este pél­dául komoly bravúrt hajtott végre: idegenben is legyőzte a görög PAOK-ot, és versenyben áll a továbbjutásért.

Perl Zoltán (9), (fotó: MTI, Varga Gábor)

Pompás kedd este után pompás lett a szerda délelőtt is. Perl Zoltán előbb a Falco tagjaként először élhette át, milyen érzés idegenben nyerni a Bajnokok Ligájában, majd amikor a csapat hazatért, közvetlenül a repülőgép leszállása után egy barátjától tudta meg, hogy az MKOSZ őt választotta a férfiak között 2019 legjobb játékosának.

– Nem gondoltam volna, hogy rám esik a választás – mondta lapunknak Perl Zoltán. – Az év elején nagyon mélyről kezdtem, január közepén jöttem haza Spanyolországból, ahol előtte júniustól a madridi Movistar játékosa voltam. Nagyon rossz közegbe kerültem, szakmailag és szervezettségben is többet vártam a klubtól, az edzőmtől, valamint a társaimtól is. Gyakorlatilag lehetőséget sem kaptam a bizonyításra, és amikor visszajöttem Szombathelyre, cseppet sem éreztem ezt presztízsveszteségnek. A Falco minden szempontból komolyabb és profibb klub, a hazatérésem volt az érdekem.

Eleinte nagyon érződött a játékán, hogy nem tett neki jót a spanyolországi kaland, amely saját bevallása szerint is megviselte. Itthon azonban a bizalom, a folyamatos játéklehetőség lassan kezdte kihúzni a gödörből. Annak ellenére javult a formája, hogy a Falco is átélt egy mélypontot. Perl Zoltán mellett visszajött Darrin Govens is, mások távoztak, emiatt újra kellett építeni a csapatot, aminek több vereség, közte a kínosan elveszített kupadöntő lett az ára. Ezt követően viszont összeállt a játék, és a Falco a teljes rájátszásban veretlenül nyerte meg a bajnokságot.

– A nyáron a klub vezetői bevallottan olyan csapatot akartak összehozni, amely nemcsak itthon, hanem a nemzetközi porondon is versenyképes, és tudtommal sikerült is az igazolásoknál megvalósítani az elképzeléseket. Én kimondottan örülök, hogy szerződtették Benke Szilárdot és Filipovity Márkót, hiszen így Váradi Benedekkel és velem négy magyar válogatott is együtt kosárlabdázik. Másutt arra esküsznek, hogy a lehető legtöbb légiósra kell építeni, ami nálunk történik, abból viszont komoly hasznot húzhat a válogatott is, hiszen egyre jobban ismerjük egymást, és nagyképűség nélkül mondhatom, hogy mi vagyunk a csapat húzóemberei.

Magyar együttestől már az is bravúr, ha bejut a Bajnokok Ligája főtáblájára, korábban a Szolnoknak, most pedig a Falcónak sikerült ezt elérnie. A selejtezőkön nagyon meg kellett dolgoznia a csoportkörért, ahol sok sikert nemigen jósoltak neki, ehhez képest a tizennégy fordulóból kilenc után öt győzelemmel és négy vereséggel a továbbjutást jelentő negyedik helyen áll. Hazai pályán veretlen, és kedden Szalonikiben megszerezte az első győzelmét idegenben.

– Az volt a siker kulcsa, hogy végre mindenkinek jól ment a játék, aki beállt, kivétel nélkül hozzátett valamennyit a játékunkhoz. Jól kezdtünk, előnyre tettünk szert, amit sokáig tartani tudtunk, és bizony ez nem volt eddig jellemző a meccseinkre idegenben. A harmadik negyed közepén megtorpantunk, a PAOK feljött egy pontra, de mentálisan roppant erősek voltunk, mert nem ijedtünk meg. Elmozdultunk a holtpontról, kulcspillanatokban tudtunk hárompontos kosarakat dobni, és megnyertük a meccset.

Perl Zoltán és a Falco előtt tehát nagy kihívás a továbbjutás a BL-ben, nyilván cél a bajnoki cím megvédése és a Magyar Kupa megnyerése, ám a jövőt, illetve a célokat firtató kérdésre sajátos választ ad:

– A szaloniki siker óta a BL szóba sem került. Természetesen fontos ez is, ráadásul februárban kezdődnek az Európa-bajnoki selejtezők. Nagyon szeretnénk 2017 után 2021-ben is ott lenni az Eb-n, de ma még nem szabad ennyire előre nézni. Ez lazítaná az összpontosítást a következő feladatra.

(mno.hu / Pajor-Gyulai László)