Vizisportok: Itthon maradt az Unicum Kupa

vizilabda2.jpg

A két hete Európa-bajnoki negyedik magyar férfi vízilabda-válogatott nyerte az Unicum Kupáért kiírt négycsapatos margitszigeti tornát.

Eredmény:
Magyarország-Oroszország 24-5  (8-2, 6-1, 3-1, 7-1 )
———————————————————–  
    a magyar góldobók: Biros 5, Kiss G. 4, Molnár, Benedek, Varga Dénes 3-3, Varga T., Madaras 2-2, Varga Dániel, Kis G. 1-1
          
Miután az olimpiai bajnoki címvédő magyar és az aktuális világbajnok horvát gárda szombaton nem bírt egymással (10-10) a pekingi játékok előtti utolsó hazai erőfelmérőn a németek, illetve az oroszok elleni gólkülönbség határozott köztük az elsőségről. A horvátok az előmeccsen 3 találattal diadalmaskodtak a szintén pekingi résztvevő, Európa-bajnoki hatodik helyezett németek felett, ezáltal Kemény Dénes legénysége teljes bizonyossággal csak akkor tarthatta itthon a kupát, ha 10 góllal veri az olimpiáról hiányzó, Eb-10. oroszokat.
   
A legelején 3-2-ig tudták tartani a lépést a nemzetközi porondon még rutintalan fiatalokkal próbálkozó vendégek, utána viszont hamisítatlan magyar pólóparádé következett szebbnél szebb akciókkal, látványos gólokkal. A folytatás is örömvízilabdát, magyar iskolajátékot hozott, amelyben többen is tanári teljesítményt nyújtottak, így a 250. válogatott Biros Péter, a nemzeti együttesben 50. alkalommal szereplő Varga Dénes, vagy éppen a nyitó nyolc percben háromszor is eredményes Molnár Tamás.
   
A második negyedben a 300. válogatottságát ünneplő Kiss Gergely villogott,  a csapatkapitány Benedek Tibor hasonlóképpen parádézott. Biros elképesztően mutatós csavart ejtéssel hívta fel magára újfent a figyelmet, Varga Tamás pedig azzal, hogy védhetetlen bombájával lett 12-2, vagyis az ő jóvoltából született meg a tornaelsőséget ígérő 10 gólos különbség.
   
A legszorosabb állás 13-3-nál volt, utána viszont megint hazai gólözön következett, a jó védekezésnek és változatlanul ötletes, amellett hatékony támadójátéknak köszönhetően a befejező negyedre 13 gólosra duzzadt az előny. Az oroszok jobb híján beletörődtek sorsukba, a Kemény-legények pedig – afféle sajátos cirkuszi előadássá változtatva a mérkőzést – újabb pazar találatokkal szórakoztatták a több ezres publikumot, sőt, ekkor tán már saját magukat is. A vége: vastapssal kísért 24-5-ös kiütéses siker és tornagyőzelem.
   
Kemény Dénes szövetségi kapitány:
    —————————————
    "A jó védekezés és a jó támadás volt a feladat, ezt teljesítették is a srácok, akiknek nem raktam a nyakába azt a terhet, hogy nyernünk kell legalább kilenc góllal. A három nap összképe nálam úgy néz ki, hogy jobban játszottunk, mint az Eb-n, s nem igazságtalan, hogy megnyertük az Unicum Kupát.”

    A nap másik mérkőzésén:
Horvátország-Németország 11-8 (2-2, 4-1, 3-2, 2-3)
            Korábbi eredmények:
péntek: Horvátország-Oroszország 15-7, Magyarország-Németország 11-9
szombat: Németország-Oroszország 11-8, Magyarország-Horvátország 10-10
   
A torna végeredménye:
    ———————–
1. MAGYARORSZÁG 7 pont (45-24)
2. Horvátország 7 (36-25)
3. Németország 3
4. Oroszország 0

MTI