Intertotó Kupa: zokniba töltött biliárdgolyóval ütöttek a biztonságiak

Felháborodottan nyilatkoztak az osztrák szurkolókat Budapestre kísérő biztonságiak a szombat este kis híján botrányba fúlt Budapest Honvéd-Sturm Graz labdarúgó UEFA Kupa-selejtezőt követően.
   
A hatfős különítmény képviseletében nyilatkozó Robert Rieger arról számolt be, hogy sokéves tapasztalata során még nem látott olyan viselkedést a magyar biztonságiak és rendőrök részéről, mint a Bozsik Stadionban.
   
"A dzsekinken olvasható Polizei felirat ellenére a verekedésre kiéhezett helyi személyzet bennünket is megtámadott. Egy kollégám fel akart segíteni egy földön fekvő Sturm-szurkolót, de egy magyar rendőr lefújta őt gázsprével. A biztonságiaknál kést is láttam, ezenkívül zokniba töltött biliárdgolyókkal ütötték az embereket, és időnként diadalittasan összepacsiztak, mint a röplabdázók. Végül nevetgélve fényképezni kezdték egymás sérüléseit" – jelentette ki az osztrák kísérő.
   
Rieger szerint az egyik helyi felvigyázó megütötte őt egy műanyagszékkel, amitől zúzódásokat szenvedett.
   
"Nagyon veszélyes helyzet és elképzelhetetlen káosz alakult ki, a magyar biztonságiak pedig alaposan megszegték az előírásokat" – tette hozzá.
   
A távirati iroda megkeresésére Unger Pál, a BRFK sajtóügyeletese azt mondta, a történtekről videófelvételek készültek; ezek többségének megtekintése alapján az eset "így nem történt meg".
   
Mint mondta, a rendőrök szándékosan és célzottan nem fújtak a kísérőre gázsprével, de a könnygáz a rendbontás környékén természetesen mindenkit elért, ahogy rendőrkollégáit is.
   
A 2-1-es sikerükkel továbbjutó graziak hívei közül összesen három személyt állítottak elő, mindhármukkal szemben garázdaság miatt indult eljárás, de már szabadon engedték őket.

MTI