Vörös Virág megszerezte a magyar női síugrás első Világkupa pontját!

A női világkupa-sorozat történetének első magyar világkupa pontját gyűjtötte be Vörös Virág a romániai Barcarozsnyón. A kőszegi síugró előtt ez a bravúr utoljára Fischer Lászlónak sikerült 1984-bena Lake Placid-i világkupán.

Vörös Virág

Síugrónk a pontszerzés reményében vágott neki a napnak a világkupa-sorozat barcarozsnyói (rasnovi) állomásán. Vörös Virág már a pénteki kvalifikáción jó formáját mutatta, és a 33. helyen jutott be a szombati főversenybe. Ezzel a klingenthali és zaoi világkupa után harmadszor is sikerült a legjobb 40 között végeznie idén. De a cél az volt, hogy a pont is meglegyen, ehhez Virágnak a 30-ban kellett végeznie.

Az első sorozatban másodikként ugró magyar versenyző 85,5 métert repült, és ezzel az eredménnyel egy ideig az élenállt, végül a 26. helyről várhatta a folytatást. A második sorozatban azonban nem sikerült felülmúlnia az első ugrását, és 82,5 méteres teljesítményével végül a 30. helyen zárt.

„Megvan életem és a történelem első női magyar síugró világkupa pontja, és ez szenzációs dolog! Sikerült tegnap a legjobb 40-be kvalifikálnom, ma pedig 30-ba kerültem, ráadásul az első sorozat után a 26. helyen álltam. Végül ugyan a 30.helyen végeztem, de rendkívül boldog vagyok, mivel két jó ugrást tudtam bemutatni. Holnap új nap, és esély a javításra… Nagyszerű érzés sporttörténelmet írni„– nyilatkozta Vörös Virág.

Előtt utoljára Fischer Lászlónak sikerült VK-pontot szerezni 1984-ben, amikor is a Lake Placid-i világkupa versenyen a 12. lett.

Síugrónk már nyáron is megmutatta, hogy szlovén edzőjével, Vasja Bajc-csal átgondolt, és jól felépített felkészülése eredményre vezet. Kiváló formában vágott neki nyáron a világkupával egyenértékű Grand Prix-sorozatnak, és sikerült abban a sorozatban is pontot szereznie, miután 23. lett a csehországi Frenštátban.

„Az ezer mérföldes út is egy lépéssel kezdődik. Gratulálok Virágnak az első világkupa ponthoz, és még sokat kívánok neki! A szövetség új vezetősége kezdetektől támogatja őt a nyugodt felkészülésben, melyhez továbbra is minden tőle telhető segítséget megad” – mondta Miklós Edit, a Magyar Sí Szövetség elnöke, aki maga is tudja, milyen érzés sporttörténelmet írni. 2012-ben szerezte meg az alpesi sísport első VK- pontját, majd két alkalommal is dobogós helyezést ért el a világkupában.

Vörös Virág vasárnap, a hétvégi síugró világkupa második napján ismét bizonyíthat.

(Magyar Sí Szövetség)