WTCC: Visszavonul a széria legnagyobbja

WTCC

2016. szeptember 22. csütörtök, 07:54

Szerző: Gellérfi-Csizmadia Gergő

Persze az elmúlt években már letaszították trónjáról, s biztosan vannak, akik többre tartják Tarquinit vagy épp Huffot, de a számok alapján kétségtelen: Yvan Muller személyében a legnagyobb távozik év végén.

Bejelentette visszavonulását a WTCC történetének legsikeresebb versenyzője, Yvan Muller, miután sorozatban a harmadik közös szezonjukban is vereséget szenvedett csapattársától, Jose Maria Lopeztől. A korábban a BTCC-ben egy bajnoki első és négy második helyet szerző francia, aki 2006 óta szerepel a túraautó-világbajnokságban, így nyilatkozott döntéséről:

„Nem vagyok benne biztos, hogy az életkor lenne a legfontosabb tényező egy karrier lezárásáról szóló döntés meghozatalakor” – kezdte mondandóját a 47 esztendős pilóta. „Sokkal inkább a vágyakról és a motivációról szól az egész. A sok tesztelés, szimulátorozás, fizikai felkészülés és utazás, egy teljes profi autósportos szezon olyan szintű elkötelezettséget igényel az embertől, amire én már nem állok készen.”

muller-2013

„Ezzel együtt eljött egy olyan időszak az életembe, amikor mást szeretnék csinálni. Örülök, hogy ezt a döntést 11, az FIA WTCC-ben töltött szezon után hozhattam meg, ahol nagyszerű tapasztalataim voltak. Ez a három szezon a Citroennel igazán különleges volt, még akkor is, ha a versenyzők bajnoki címét nem tudtam elhódítani” – mondta Muller, aki elmondása szerint a jövőben is szeretne valahol versenyezni, ám az eddiginél jóval kevesebb időt fordítana erre, s inkább családjával, illetve saját versenyistállójával törődne.

A futamindulások számától eltekintve gyakorlatilag az összes fontosabb WTCC-rekordot Muller tartja: 4 bajnoki címet, 29 pole-pozíciót, 48 győzelmet, 38 leggyorsabb kört és 125 dobogót szerzett – bemutatkozó szezonját leszámítva, amikor „csak” negyedik lett, minden idényét a bajnoki összetett dobogóján zárta. Bár roppant megosztó alak, különösen agresszív vezetési stílusa miatt, kétség sem férhet hozzá, hogy a WTCC történetének legmeghatározóbb figurájától búcsúzik a szezon végén.

Forrás: www.formula.hu – RSS