Zágrábtól Budapestig

Pásztor Flóra aranyérmet nyert a junior tőrözők zágrábi Világ Kupa-versenyén. Idehaza a kadet párbajtőrözők és a kardozók csaptak össze az országos bajnoki címért, illetve az Eb-n való részvételért.

Pusztai Viola Ez a hétvége sem telt el magyar vívósiker nélkül, s most nemcsak arra gondolunk, hogy az olimpiai bajnok kardozó, Szilágyi Áron a padovai Világ Kupa-viadalon ezüstérmet szerzett, vagy a nemrég még juniorkorú, szintén kardozó Márton Anna az athéni VK-versenyen elért hetedik helyével csaknem biztosan kvótát szerzett a riói olimpiára. Ahogy azt már megszokhattuk – de jó ezt leírni – az aktuális nemzetközi utánpótlás-viadalon sem maradtak érem nélkül a magyarok.

Pásztor Flóra aranyérmet nyert Zágrábban Forrás: hunfencing.hu

Pásztor Flóra aranyérmet nyert Zágrábban  •  Forrás: hunfencing.hu

Ezúttal az egész szezonban remeklő tőröző, Pásztor Flóra szállította az érmet. A Törekvés SE tizenhét éves ígérete ráadásul a legfényesebbet hozta el a zágrábi junior Világ Kupa-versenyről. A döntőben az orosz Adela Abdrahmanovát múlta felül 15-14-re.

A győzelméről így beszélt honlapunknak:
− A verseny hosszú és nehéz volt, de végig koncentráltam, és meglett a gyümölcse. Óriási élmény volt hallani, hogy nekem szól a himnusz. Nagyon boldog vagyok.

Pásztor mellett a Honvéd versenyzője, Kondricz Kata is remek eredményt ért el a hetedik helyével a 144 fős mezőnyben, és ugyanaz igaz az elsőéves junior Mészáros Tamásra is, aki a férfi tőrözők Aix-en-Provance-i VK-versenyén végzett a nyolcadik helyen.

Itthon a kadet párbajtőrözők és kardozók csaptak össze egymással az országos bajnoki címért a Gerevich Aladár Sportcsarnokban. A párbajtőrözőknek dupla téttel bírt a verseny, hiszen ezzel zárult a ranglista, azaz kiderült, kik utaznak az újvidéki korosztályos Európa-bajnokságra.

Az már korábban eldőlt, hogy a fiúk mezőnyéből Nagy Dávid és Andrásfi Tibor biztosan pástra lép az Eb-n, Koch Máté pedig az elmúlt héten az európai körversenysorozat pozsonyi állomásán szerzett bronzérmével váltotta meg a buszjegyét. A kadet-világbajnoki bronzérmes Bende Bencének azonban életbe vágóan fontos volt, hogy jól szerepeljen az ob-n. Pontosabban jobban, mint a 210 ponttal előtte álló Farkas Csaba. A Balaton vívója remekelt a szezon eleji válogatókon, a szeptemberi, budapesti európai körversenyen a harmadik helyet szerezte meg, a hajrája azonban kevésbé sikerült jól. Az országos bajnokság negyeddöntőjében Bányai Botond könnyedén győzte le 15-5-re, s bár Bende sikerrel vette a kört, még egy asszót nyernie kellett, hogy megelőzze a vetélytársat. A szombathelyi párbajtőröző akkor koncentrált a leginkább, amikor kellett, hiszen az elődöntőben rendkívül szoros asszóban, de kiváló vívással múlta felül Kochot.

A fiú párbajtőrözők érmesei és helyezettjei Forrás: Magyar Vívás

A fiú párbajtőrözők érmesei és helyezettjei  •  Forrás: Magyar Vívás

Ha az ember nem látta a döntőt, és ránézett az eredményhirdetésre váró Nagy Dávidra, azt hihette, a Vasas ígérete kikapott, hiszen úgy meredt maga elé, mintha az kérdezné: mit rontottam el? Pedig éppen ellenkezőleg történt, hiszen 15-9-re diadalmaskodott a fináléban Bendével szemben.

Ennek ellenére a dobogón sem mosolyodott el, pedig a gratulációk fogadása után jókedvűen nyilatkozott:
− Azt mondanám, nem volt szerencsém a csoportkörben, hiszen csak egyszer kaptam ki, de mivel nyolc veretlen versenyző akadt a mezőnyben, engem a kilencedik helyre rangsoroltak. Ezért már a nyolc között az elsőként kiemelt Andrásfi Tiborral találkoztam, aki ellen nehéz vívni, kicsit tartunk is egymástól. Ha lehet választani, akkor inkább a döntőben futok vele össze, de végül is sikerült legyőznöm. Kemény döntőt vívtunk Bencével, aki talán az Eb-indulás biztos tudatában már kicsit kiengedett az asszóra, így alakult ki a nagyobb különbség.

A lányoknál Petri Renáta Eb-részvétele úgy sem került veszélybe, hogy az Alföld Vívó Akadémia párbajtőrözője már a 32 között kiesett, hiszen kerettagságát korábbi remek eredményeivel már biztosította. Ugyanez igaz volt Gnám Tamarára is, de a Tatabányai SC versenyzője semmit sem bízott a véletlenre, no, meg mindenképpen országos bajnok akart lenni. Kemény vetélytársra lelt a döntőben a BVSC-s Borsody Emma személyében, s ismerve a lányok habitusát, asszójukra a csendes jelzőt nem lehet használni. Az aranyéremért folytatott harcban Gnám adhatta ki magából többször a bevitt tus iránt érzett örömét, hiszen 15-12-re győzte le az Eb-re szintén utazó Borsodyt. Utóbbi a tizenhat között azt a Muhari Esztert búcsúztatta, aki újonckorúként mutathatja meg Újvidéken, mit tud.

A kadet kardozóknak is az országos bajnoksággal zárult a világversenyek előtti időszak. A fiúk mezőnyében hasonló történt, mint a párbajtőrözőknél, hiszen a ranglista első két helyén álló vívó, a szigetszentmiklósi Szlama Vilmos és a nagykanizsai Milassin Mór már a nyolc között összecsapott egymással. Kettejük asszóját ezúttal előbbi simán nyerte meg 15-4-re, majd meg sem állt a dobogó legfelső fokáig. A döntőben a Kárpáti Vívóklub ígéretét, Gulácsi Norbertet győzte le 15-10-re.

A leány kardozók érmesei Forrás: Magyar Vívás

A leány kardozók érmesei  •  Forrás: Magyar Vívás

Az eredményhirdetésre várva meglepetésként érte, hogy az aranyérmesnek nyilatkoznia kell, pedig ebben a műfajban sem vallott szégyent:
− Végig nagyon izgultam, pedig a csoport jól sikerült, a főtáblán elsőként rangsoroltak. Ennek ellenére nagyon szoros asszókkal jutottam be a döntőbe. Gulácsi Norbert elég kellemetlen ellenfél, jól teszi a dolgát, de sikerült felülkerekednem rajta. Utoljára gyerekkoromban nyertem országos bajnokságot, ez a második címem, nagyon boldog vagyok. Már várom az Eb-t, nem lesz egyszerű jó eredményt elérni a rendkívül erős oroszokkal és amerikaiakkal teli mezőnyben, de esély mindig van a győzelemre.

Ezt vallhatja Pusztai Liza is, aki a szezonban többször élt az alkalmakkal, és serdülőként már korábban megszerezte az indulás jogát az Európa-bajnokságra − nem is olyan halkan jegyezzük meg: a juniorok között is. A BVSC vívója a döntőig magabiztosan menetelt, s ahogy az várható volt, az elmúlt hetekben szintén kiváló formában lévő, a kadet európai körversenysorozat mödlingi állomásán ezüstérmet szerző Kern Biankával vívott az aranyéremért.

A két lány az asszó első felében fej-fej mellett haladt, a szünetre Kern 8-7-es vezetésével mehettek a felek. Ha csapatsportról lenne szó, azt mondhatnánk, Bianka az öltözőben maradt, ugyanis Liza az egyperces pihenő után szó szerint állva hagyta. A budapesti Kertvárosi Vívó Sport Egyesület kardozója akkor talált újra, amikor ellenfele már 12-8-ra vezetett ellene. Bár onnan még visszajött két tusra, végül 15-11-es vereséget szenvedett.

A győztes az éremátadás után így értékelt:
− A döntő első felét eléggé lazán vettem, a szünetben azonban összeszedtem magam. Ez általában így szokott történni, az asszó második felében mindig jobban vívok. Az Eb-ig még van két versenyem, indulok a juniorbajnokságon és az udinei Világ Kupa-verseny is, így pihenésre nem jut sok időm.

A kadet párbajtőr és kard országos bajnokságon a csapatversenyt rendezik vasárnap a Gerevich Aladár Sportcsarnokban, ahogy a junior tőrözők ugyancsak csapatban méretik meg magukat mindkét VK-helyszínen.

A részletes eredmények ITT megtekinthetők.

Forrás: www.utanpotlassport.hu – RSS