Zöld úton a zöld-fehérek?

Komoly átszervezés történt a Ferencváros labdarúgó-utánpótlásában. Theo Schneider német utánpótlás-szakmai igazgató a szezon kezdetén az összes korosztály edzői gárdáját menesztette, helyükre új szakembereket hozott. Véleménye szerint most már jó irányba halad a klub, és azt Lisztes Krisztián utánpótlás-szakmai koordinátor is megerősítette.

Majer Dániel Theo Schneider, a Ferencváros labdarúgó szakosztályának német utánpótlás-szakmai igazgatója a klub tévécsatornájának nyilatkozott a korosztályos csapatokban végbement változásokról, edzők menesztéséről és az azóta eltelt hónapok tapasztalatairól.

A tavaly januárban kinevezett német szakember a zöld-fehérek tv-csatornájának elmondta: érkezésekor az edzések alacsony tempója volt a legszembetűnőbb a nyugatihoz képest. „A tartalmukkal szemben is akadtak fenntartásaim, a legfőbb probléma azonban az intenzitás hiánya volt.”

A német szakember közelről figyeli a fiatalokat Forrás: blikk.hu

A német szakember közelről figyeli a fiatalokat  •  Forrás: blikk.hu

Több mint egyéves munka után Schneider komoly lépésre szánta el magát. „Körülbelül három hónappal ezelőtt az U14-es korosztálytól az U19-esig a teljes edzőgárdát lecseréltük, és olyan szakembereket, specialistákat hoztunk a helyükre, akik valóban az adott korosztály szakértői. A menesztettek között nem volt harmónia. Ahelyett, hogy nagy egységet alkottak volna, mindegyikük szinte kizárólag a saját csapatára koncentrált.”

A Ferencvárosban pedig mindenkinek ugyanabba az irányba kell húznia. „Ugyanazon filozófia szerint kell gondolkodnunk, az pedig támadófutballt jelent, feltolt védekezéssel, letámadással. Ez a mi filozófiánk, ezt pedig már az utánpótlásban is látni szeretnénk. Mostanra több erőnléti edzővel és fizioterapeutával dolgozunk, a korosztályos csapatok mérkőzéseit pedig rögzítjük, hogy elemezhessük.”

A klub egykori játékosa, a jelenleg utánpótlás-szakmai koordinátorként tevékenykedő Lisztes Krisztián megérti a szakmai igazgatót, ugyanakkor elismeri, nem könnyű ilyen döntést hozni, ahogy a menesztett edzőknek sem megélni. „Ez nagyon kényes kérdés, senki nem örül annak, ha ilyen változásra van szükség. A korábbi edzőket érthető módon rosszul érintette a dolog, és egyáltalán nem biztos, hogy ettől ők rossz szakemberek, csupán nem fértek bele Theo elképzeléseibe, akinek pedig a klub érdekeit kell szem előtt tartania. Mostantól csak az új szakemberekre koncentrál, figyeli a munkájukat, eddig elégedett is velük, de ettől még persze nem dőlhetnek hátra. Nagyon nehéz az edzők dolga, folyamatosan képezniük kell magukat, kommunikálni játékosokkal, szülőkkel, évről évre helyt állni.”

A szakmai igazgató szerint a belga Double Pass jelentésében említett hiányosságokat mostanra sikerült megfelelőbb szintre hozniuk, a mérvadó azonban a cég következő három éves beszámolója lesz. A belgák az egyik nagy, fejlesztésre szoruló területet az angol kifejezéssel „talent poolnak” nevezett területen látták, külföldön ugyanis bevett gyakorlat, hogy a kiemelkedő képességű játékosokkal külön foglalkoznak. „Nekünk is fontos a kiemelkedő tehetségek továbbfejlesztése, ebben pedig az első csapattal ápolt jó viszony és Thomas Doll partnersége segít, aki szívesen fogadja az általam a figyelmébe ajánlott labdarúgókat, legutóbb például az egyik tizenhat éves játékosunk edzhetett a felnőttekkel. Az ilyesmi pozitív lökést ad a fiataloknak, a többiek is láthatják, hova juthatnak el.”

Lisztes azt javasolja a fiataloknak: tartsanak ki a Ferencváros mellett Forrás: rangado.hu

Lisztes azt javasolja a fiataloknak: tartsanak ki a Ferencváros mellett  •  Forrás: rangado.hu

Lisztes Krisztián szerint Nagy Ádám Nagy Dominik és Csernik Kornél a kiemelkedő példa, de jelenleg is számos ígéretes fiatalt foglalkoztatnak.

A korábban Németországban légióskodó fradista a jelenlegi helyzet árnyoldalairól is beszélt:

„Manapság már a gyerekek körül is rengeteg a menedzser, és mindegyikük azt gondolja, a legjobb, ha külföldre viszi a játékosokat. Én ilyenkor mindig a saját példámat említem, kétszeres magyar bajnokként és BL-t megjárt labdarúgóként, húsz évesen kerültem a Stuttgartba. Közel sem voltam még kész játékos, de a klub engem akart, és egészen másképp fogadott, mintha tizenöt-tizenhat évesen egy lettem volna a sok közül. A Ferencvárosban jó lehetőséget kapnak a fiatalok, hogy felhívják magukra a figyelmet, és az én példámhoz hasonlóan kerüljenek később külföldre. Ez véleményem szerint mindnekinek jobb.”

A korábban a Borussia Dortmundban futballozó, majd a klub utánpótlásában évekig dolgozó Schneider nemrég Lisztes Krisztiánnal és Kubatov Gábor elnökkel látogatást tett a német csapat utánpótlásbázisán. „Német viszonylatban is nagyon magasan jegyzett klubról van szó, ám az ott tapasztaltak alapján kijelenthetem, hogy az ottani infrastruktúrát a népligeti viszonyokkal mi is egyre jobban megközelítjük.”

Fejlődni ezzel együtt, persze, van miben. „Amin a jövőben még mindenképp változtatni kell, arra a legutóbbi Future Talents Kupán láttam példát. Holland csapat ellen játszottak a srácok, egygólos hátrányban futballoztak, én pedig hiányoltam belőlük azt a mentalitást, ami ilyenkor elengedhetetlen az utolsó perces egyenlítéshez. Fejben tehát van még hova fejlődniük, de összességében jó úton járunk, én pedig akkor leszek elégedett, ha ez továbbra is így marad, és az új stábnak köszönhetően pedig az eddigiekhez hasonlóan egyre inkább megvalósulni látom az elképzeléseimet.”

Forrás: www.utanpotlassport.hu – RSS