Zsankó és Peák az időfutam bajnoka

Zsankó Petra pályafutása első felnőtt bajnoki címét nyerte az országúti kerékpárosok női időfutam-bajnokságán. Peák Barnabás pedig Valtert megelőzve harmadszor aranyérmes.

A Debrecenhez közeli Bocskaikert határában edzésbaleset miatt a felnőtt női verseny előtt szakadt félbe az ob: az 50 év felettiek korosztályába tartozó versenyző bemelegítés közben, a forgalom elől lezárt úton egy, az út szélén álló autóval ütközött. Stabil, de súlyos állapotban szállították mentőhelikopterrel a debreceni Kenézy Gyula kórházba. A verseny két óra elteltével folytatódott a 32 fokos melegben.

A felnőtt nőkre 19 kilométeres táv várt, az már korábban biztossá vált, hogy nem lesz címvédés, miután az elmúlt három kiírásban diadalmaskodó Vas Blanka nem indult. A legnagyobb esélyesnek így az U23-asok között az egyenkénti indításos számban tavaly világbajnoki ötödik Zsankó Petra számított. Ő tavaly – még az utánpótlás-korosztályban szerepelve – 25 perc 13 másodperces idővel teljesítette az ob pályáját, leggyorsabbként a nők közül. Ezúttal sem volt másként, ez az osztrák Rapso Knittelfeld klubcsapatát erősítő 23 esztendős vasszécsenyi bringás első felnőtt bajnoki címét jelentette.

Az MTI-nek Zsankó elmondta: a hőség, illetve korábbi betegsége is hatással volt teljesítményére, utóbbiból még nem is épült fel, ráadásul technikai probléma miatt a rajt előtti pillanatokban még kerékpárt is kellett cserélnie.

“De nem keresek kifogásokat, ennyi volt ma bennem” – hangsúlyozta annak kapcsán, hogy idei ideje elmaradt a tavalyitól. – “Bőven lehet még innen fejlődni, sok van bennem, ha többet foglalkoznék vele, no meg egy olyan csapattal is, ami tud nagyobb hangsúlyt fektetni erre a számra. Ez is a célom.”

Elárulta: nem teljesen elégedett, de örül a bajnoki trikónak, megtiszteltetés számára, hogy az időfutamokon ezt viselheti a következő egy évben. Ugyanakkor kiemelte, hogy szeretne a bajnoki címnél szebb eredményeket elérni.

“Sosem szabad teljesen elégedettnek lenni, mert az nem visz előbbre” – vélekedett. Másodikként Borissza Johanna Kitti, harmadik helyen Hajdu Fanni Helga végzett.

Az U23-as nők közt a hölgyek közt abszolút második idővel Jordán Dorka győzött, U19-ben Tóth Réka, U17-esek között Pákolicz Gréta, U15 kategóriában Klokocs Kata, U13-ban Babics Zita lett a bajnok.

Peák Barnabás – a címvédő Valter Attilát megelőzve – pályafutása harmadik elsőségét ünnepelte az országúti kerékpárosok időfutam-bajnokságán.

A Debrecenhez közeli Bocskaikert határában szerda délután nagy hőségben rendezett viadalon 2018 és 2020 után ünnepelhetett az Adria Mobil 25 éves bringása a teljes magyar élmezőnyt felvonultató megméretésen. Peák tíz másodperccel előzte meg a 2019-ben és tavaly aranyérmes Valter Attilát. A harmadik legjobb időt az ugyancsak kétszeres győztes (2016, 2017) Pelikán János szerezte meg.

“Nagyon jó a formám, emellett segít, hogy lassan három éve Spanyolországban élek, ahol nyáron akár negyven fok is van” – értékelt Peák az MTI-nek. Kitért rá: két éve hasonló felszereléssel sokkal lassabban ment. “Még ha én vagyok tíz másodperccel Attila mögött, az is nagy siker lenne, azért ő már lassan világklasszis szinten kerékpározik. Igaz, inkább hegyimenő, de időfutamban sem gyenge.”

Kérdésre azt mondta, a vasárnapi pannonhalmi mezőnyverseny ob-ra, illetve az idény hátralevő részére adhat plusz önbizalmat számára a siker.

“Azért a vasárnapi más kávéház lesz, mint a mai, Attila mellett Dina Mártonnak, Fetter Eriknek fekszik inkább” – hangsúlyozta, elárulva: hagyni fogja, hogy ők irányítsák az események alakulását. “A szezon további részére ez a mai győzelem egy jó visszajelzés arra, hogy az elmúlt hónapok munkája a tavalyi rettenetes fizikai és mentális állapotomhoz képest egy nagyon hosszú út fontos mérföldköve.

Az U23-asok közt Drijver Bertold volt a legjobb,  az U19-es férfiaknál Hancz Tamás lett a bajnok, az U17-es fiúknál Péter Lichtenberger Ábris a bajnok, U15-ben pedig Burgermeister Olivér, U13-ban pedig Burgermeister Bence lett a bajnok.

Schneller Domonkos, a magyar szövetség (MKSZ) elnöke kiemelte: termékeny két napon vannak túl Debrecenben.

“A keddi kihelyezett elnökségi ülésen lefektettük az új sportágfejlesztési stratégia alapjait, ma pedig sikeres időfutam országos bajnokságot rendeztünk” – hangsúlyozta a három hete megválasztott elnök, aki gratulált a bajnoki trikót kiérdemelt kerékpárosoknak, az edzésbalesetet szenvedett versenyzőnek pedig mielőbbi felépülést kívánt.

EREDMÉNYEK

2024sze19júnEgész napKiemeltIDŐFUTAM OBDebrecen – BocskaikertSzakágOrszágútKategóriaMKSZ Országos Bajnokság

Magyar Kerékpáros Szövetség